BIVŠI LIDER DS DRAGAN ŠUTANOVAC ZA KURIR: Boško Obradović je kao mlaki špricer sa izvetrelom vodom i lošim vinom
Foto: Filip Plavčić, Dragana Udovičić

Intervju

BIVŠI LIDER DS DRAGAN ŠUTANOVAC ZA KURIR: Boško Obradović je kao mlaki špricer sa izvetrelom vodom i lošim vinom

Politika -

Direktan Dverima nije mesto u savezu stranaka koje se zalažu za Srbiju u EU i taj kompromis nikome ne ide u korist. Obradović je na levici desničar, a na desnici levičar

Teško je shvatiti da, nakon 30 godina postojanja, Demokratska stranka (DS) ne želi da razgovara s predstavnicima Evropske unije (EU)!

Ovim rečima bivši lider demokrata Dragan Šutanovac u intervjuu za Kurir komentariše odluku DS da ne ode na razgovore vlasti i opozicije uz posredovanje izaslanika Evropskog parlamenta. Šutanovac kaže i da očekuje od opozicionara, koji su proglasili bojkot izbora, da kažu šta planiraju osim lepljenja plakata po saobraćajnim znacima. Navodi i da Dverima i lideru tog pokreta Bošku Obradoviću nije mesto u Savezu za Srbiju (SZS).

  • U Beogradu se prethodna dva dana održavao dijalog vlasti i opozicije uz posredovanje izaslanika Evropskog parlamenta, ali je DS doneo odluku da ne ode na te razgovore iako su pojedine demokrate bile za učešće. Kako vi na to gledate?

- Činjenica da DS prilikom donošenja odluka ima demokratske procedure očigledno smeta ekstremima u delu „pravoverne“ opozicije, koja ovih dana napada sve koji imaju drugačije mišljenje. DS je jedina članica SZS koja ima poslanike i odbornike širom Srbije i jedina sa iskustvom u rušenju loše vlasti. Saveznik u uspostavljanju modernog, demokratskog društva uvek nam je dolazio upravo iz EU i teško je shvatiti da, nakon 30 godina postojanja, DS ne želi da razgovara s predstavnicima EU. Proglašen bojkot ni na koji način ne sme da utiče na nastavak borbe za fer izborne uslove, a partner u tom poslu nam je upravo EU. Ili možda neki priželjkuju da nam partner bude Evroazijska unija.

  • Da li je deo opozicije možda prerano proglasio bojkot izbora?

- Već sam rekao da za bojkot uvek ima vremena, ali za postavljanje jasne politike o krucijalnim pitanjima vreme svakim danom ističe. Bez obzira na bojkot, građani bi morali da dobiju informaciju za šta se opozicija zalaže, da li za evropske ili evroazijske integracije, za rešenje problema Kosova ili za status kvo, kakav odnos ima prema susedima, prema LGBT, hoće li se nacionalizovati i NIS ili samo PKB, hoće li se i Srpkinje porađati u Prištini ili samo Albanke u Beogradu... Sve su to pitanja koja moraju da budu deo aktivne kampanje za bojkot. Šest meseci je dosta vremena za svaku kampanju i očekujem da stratezi bojkota u najskorijem roku izađu s planom šta posle lepljenja nalepnica po znakovima pored puta.

foto: Dado Đilas
  • Pojedine demokrate, među kojima ste i vi, nedavno su podigle glas protiv lidera Dveri Boška Obradovića zbog njegovih spornih stavova o gej populaciji. Šta to spaja DS i Dveri u SZS i nije li to preveliko pravljenje kompromisa?

- Obradović je na levici desničar, a na desnici levičar. Takoreći, ni vino ni voda, kao mlaki špricer sa izvetrelom vodom i lošim vinom. Očigledno da je talas populizma zahvatio i srpsku opoziciju, međutim, veći problem je ideologija i krajnji cilj Dveri. Teško je zamisliti budućnost s ljudima za koje je Đinđić bio strani plaćenik, Tadić izdajnik, a Đilas lopov, s ljudima koji poštuju ženska prava, ali se protive pravu žena na abortus, s ljudima koji Srbiju vide kao guberniju, a Srbe dele u odnosu na to ko je bio, a ko nije bio na Hilandaru... Dverima nije mesto u savezu stranaka koje se zalažu za Srbiju u EU i taj kompromis nikome ne ide u korist. Paradoksalno je da svako ko podržava Dveri to odlično zna.

  • Jeste li vi lično uopšte zadovoljni učešćem i statusom DS u Savezu za Srbiju?

- Ne mogu da kažem da sam zadovoljan. DS ima mlado rukovodstvo, koje je, umesto da bude hrabri lider promena i nove energije, praktično u senci koalicionih partnera za koje ne znam da li bi radije da pobede SNS ili da im se ostvari želja koju su imali kad su napuštali DS. U Političkom savetu DS ima više pameti nego u celoj opoziciji, pa opet, zbog egzibicionizma raznih „lidera“, ni članstvo ni birači ne znaju šta ti ljudi misle i predlažu.

O stvaranju ujedinjenog DS

DA LI SMO OBMANULI I ČLANOVE I BIRAČE?

Čini se da ujedinjenje DS, SDS i ZZS ide prilično sporo. Da li tu postoje neke nesuglasice ili, kao što se spekulisalo, borba za mesto lidera te ujedinjene stranke?

- Umesto da ujedinjenje bude praznik za sve demokrate i da se nastavi uzlaznim trendom koji je nastao nakon najave ujedinjenja i skupa u Domu sindikata, mi danas imamo ozbiljnu sumnju da li smo lažnim ujedinjenjem obmanuli i članove i birače. Jedini način da se one otklone jeste da se održi zajednička skupština koja je za jesen odavno i najavljena. Sve drugo potvrđuje sumnje. Pitanje lidera se rešava demokratski, na izborima i kao jedini predsednik DS koji je svojevoljno podneo ostavku nemam razumevanja za kalkulacije koje se prave u odnosu na izbor rukovodstva. Ubeđen sam da će ujedinjenje pokrenuti talas pristupanja drugih stranaka i grupa građana, što je neophodno za jačanje celokupne opozicije.

Kurir.rs / Boban Karović

Foto: Filip Plavčić, Dragana Udovičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track