ALBANCI POBESNELI ZBOG NOBELA SRPSKOM PRIJATELJU HANDKEU! EDI RAMA NIJE BIRAO REČI: Ovo je sramotno!
Foto: Vladimir Šporčić, Profimedia

GORE DRUŠTVENE MREŽE

ALBANCI POBESNELI ZBOG NOBELA SRPSKOM PRIJATELJU HANDKEU! EDI RAMA NIJE BIRAO REČI: Ovo je sramotno!

Politika -

Albanski predsednik Edi Rama kritikovao je odluku o ovogodišnjoj dodeli Nobelove nagrade za književnost.

Na vest da je austrijski pisac Peter Handke nagrađen Nobelovom nagradom za književnost, Rama je na Tviteru napisao:

"Nikada nisam mislio da ću povratiti zbog Nobelove nagrade, ali besramnost postaje normalan deo sveta u kojem živimo. Posle sramotnog izbora koji je napravljen od moralnog autoriteta poput srama Nobelove akademije, to je sada zapečaćeno kao nova vrednost! Ne, ne možemo ignorisati rasizam i genocid!", napisao je Rama.

I vršilac dužnosti ministra spoljnih poslova Gent Cakaj je oštro reagovao na odluku o dodeli Nobelove nagrade Handkeu.

On je na svom Fejsbuk profilu izlio svoju ljutnju ocenivši da je Handke, poznat po svojoj otvorenoj podršci Slobodana Miloševića, te dodao da je kao ljubitelj knjige razočaran odukom da "Nobela ove godine dobije čovek koji negira genocid".

"Kao čovek strastven za večnu lepotu i moć književnosti da bi obogatio ljudsko iskustvo i kao žrtva etničkog čišćenja i genocida, uznemiren sam odlukom da Nobelovu nagradu za književnost dodeljena čoveku koji negira genocid. Kakav besmislen i sramotan čin", napisao je Čakaj na tviteru.

Podsetimo, i diplomatska predstavnica Prištine u Njujorku, Vljora Čitaku, besno je iskomentarisala dobitnika Nobelove nagrade.

"Skandalozno! Nobelov komitet odlučio je da nagradi Handkea, čoveka koji je veličao Miloševića odnosno "kasapina sa Balkana" i podržavao njegov režim koji je počinio genocid", napisala je Čitaku.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track