Najnovije vesti

POLITIZACIJA INTERPOLA! Popović Ivković sa ministrom spoljnih poslova Čilea: Ponovni zahtev Kosova za Interpol mimo volje Srbije
Foto: Kurir.rs/Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije

sa zvaničnicima Ministarstva spoljnih poslova Republike Čile

POLITIZACIJA INTERPOLA! Popović Ivković sa ministrom spoljnih poslova Čilea: Ponovni zahtev Kosova za Interpol mimo volje Srbije

Politika

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Biljana Popović Ivković upoznala je danas u Santjagu zvaničnike Ministarstva spolnih poslova Čilea sa argumentima Srbije protiv zahteva takozvanog Kosova za članstvo u Interpolu.

Popović Ivković je u razgovoru sa generalnim sekretarom za politička pitanja Raulom Fernandezom i generalnim direktorom za Evropu Eduardom Eskobarom, a uoči 88. generalne skupštine Interpola, zahvalila Čileu na principijelnom stavu o nepriznavanju takozvanog Kosova, kao i na podršci koju je Čile pružio Srbiji u UNESKO i na prošlogodišnjoj Generalnoj skupštini Interpola.

Ona je navela da se delegati Interpola ove godine stavljaju u nezgodnu poziciju, jer se od njih očekuje da ponovo odlučuju o istom zahtevu, za koji su pre nepunu godinu dana već doneli odluku da bude odbačen.

Navela je i da je razmatranje ovog zahteva ponovo stavljeno na agendu i ovogodišnje Generalne skupštine Interpola, uprkos protivljenju Srbije, te podsetila na Rezoluciju SB UN 1244 koja jasno kaže da je Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije i da je očigledno da Generalni sekretarijat Interpola ne može donositi odluke suprotne međunarodnom pravu.

foto: Kurir.rs/Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije

Popović Ivković je podsetila i da su delegati Interpola usvojili Korelovu rezoluciju, koja precizira da članice Interpola mogu biti samo države koje su članice ili imaju status posmatrača u UN, a takozvano Kosovo nije ni jedno ni drugo.

Navela je i da prištinske institucije već imaju kanal komunikacije sa Interpolom preko UNMIK i to od 2002. godine, a da podatak da su preko UNMIK u prošloj godini raspisane 134 crvene Interpolove poternice i u ovoj godini 83, jasno potvrđuje da postoji kontinuirana saradnja sa Interpolom, te da nema realanog osnova za podnošenje zahteva za članstvo.

Popović Ivković je zaključila da Srbija potpuno opravdano traži podršku država članica ove međunarodne policijske organizacije kako bi sprečila politizaciju samog Interpola.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...