KURTI DAO INTERVJU NA SRPSKOM, EVO ŠTA ĆE PRVO URADITI KAD PREUZME VLAST: Želim Srbe u vladi, ali ne iz Srpske liste
Foto: EPA/Valdrin Xhemaj

nova vlast u prištini

KURTI DAO INTERVJU NA SRPSKOM, EVO ŠTA ĆE PRVO URADITI KAD PREUZME VLAST: Želim Srbe u vladi, ali ne iz Srpske liste

Politika -

Lider Saomoopredeljenja i pobednik izbora na Kosovu i Metohiji Aljbin Kurti izjavio je danas da neće pristati ni na kakvu podelu te teritorije, te da je Kosovo za njega nezavisna država i da o tome nema šta da se pregovara.

Kurti je podsetio da je između Beograda i Prištine potpisano 33 sporazuma i najavio da će u prvom mesecu kad preuzme vlast utvrditi šta se događalo sa tim sporazumima.

"Potom ćemo krenuti na novi dijalog, on mora da ima dobre principe i da bude po principu uzajamnosti i reciprociteta pod okvirom Brisela, ali i SAD će biti uključene", kazao je Kurti.

foto: Printscreen/al džazira

Prema njegovim rečima status Kosova i Metohije je završen, ali niko ne zna kakav će biti kraj dijaloga.

"Mi smo proglasili nezavisnost pre više od 11 godina pod ovim granciama koje imamo danas i mi nećemo odustati od toga, status Kosova je završena stvar, jedino ako postoje zahtevi o potrebama srpskog stanovništva na Kosovu, mi ćemo razgovarati o tome", ocenio je on.

"Što se tiče statusa i teritorijalnog integriteta i usvereniteta Kosova, ne dolazi u obzir da to bude kompromitovano i tu ne može da bude kompromisa", kazao je on.

Kurti je dodao da pokret koji vodi kao i Demokratski savez Kosova sa kojim planira da formira vlast prave koaliciju o novoj prištinskoj vladi, ali da ne postoji razlog da u vlasti učestvuje Srpska lista.

"Ako imamo 12 ministarstava, bar jedan bude iz srpske zajednice, ali naš ustav ne kaže da taj čovek mora da bude iz Srpske liste, srpska lista nije srpka zajednica", poručio je Kurti.

On je potvrdio za "Jedan" BHT1 da bi u novembru mogao preuzeti funkciju premijera privremenih prištinskih institucija, a nakon toga početi da rešava pitanja koja se tiču taksi na robu iz BiH i Srbije.

U tom je smislu najavio direktne razgovore Prištine i Sarajeva, uz napomenu da nova prištinska vlada nikada neće staviti "Srbiju i Bosnu i Hercegovinu u istu rečenicu", dok je za pregovore između Beograda i Prištine rekao da bi mogli da počnu i pre izbora u Srbiji naredne godine.

- Mi ćemo stupiti u direktne razgovore sa Sarajevom i na taj način ćemo naći najbolje rešenje za saradnju naše dve države. Sa našim stručnjacima i ekspertima u ekonomiji i stručnjacima međunarodnog prava i međunarodnih odnosa pokušaćemo naći kreativno rešenje. Nije dobro da sve ispričamo zbog toga što ne znamo detalje kakva bi mogla biti ta saradnja, ali saradnje između Prištine i Sarajeva mora biti - kazao je Kurti.

(Kurir.rs/Al Jazeera Balkans/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track