Najnovije vesti

ZORAN DRAGIŠIĆ I DRAGAN ĐUKANOVIĆ: Srbija ponovo faktor stabilnosti, strateški cilj SAD je regulisanje odnosa Beograda i Prištine!
Foto: Printskrin

STAV AMERIKE

ZORAN DRAGIŠIĆ I DRAGAN ĐUKANOVIĆ: Srbija ponovo faktor stabilnosti, strateški cilj SAD je regulisanje odnosa Beograda i Prištine!

Politika

Profesor Fakulteta bezbednosti Zoran Dragišić rekao je da SAD najozbiljnije računaju na ovaj region i da ga oni neće prepustiti ni jednoj drugoj sili.

 

Govoreći  o imenovanju i ulozi ambasadora Ričarda Grenela kao izaslanika predsednika Trampa za dijalog Beograda i Prištine profesor Dragišić je rekao da je uloga Grenela mnogo uža u odnosu na ulogu Metjua Palmera koji se bavi problemima na Zapadnom Balkanu.Ambasador Grenel je imenovan da se bavi pregovorima Beograda i Prištine.Time se SAD direktno uključuju u dijalog Beograda i Prištine.

 

Predsednik Centra za spoljnu pilitiku Dragan Đukanović ocenio je u emisiji STAV na TV O2 da je očigledna težnja SAD da se Zapadni Balkan pre svega bezbednosno učvrsti i da se određeni problemi koje ga opterečuju reše.Ričard Grenel i Metju Palmer se u svom delovanju na neki način poklapaju a na neki ne. Imenovanje Ričarda Grenela je za Đukanovića samo još jedna potvrda da je predsedniku SAD Donaldu Trampu veoma stalo da se do završetka svog prvog mandata desi vidni napredak izmedju Beograda i Prištine.

foto: Printskrin

Profesor Fakulteta bezbednosti Zoran Dragišić ocenio je kao veliki spoljnipilitički uspeh predsednika Srbije Aleksandra Vučića to što su SAD prihvatile da se napravi dogovor i kompromis između Beograda i Prištine.

 

Na pitanje da li će od Amerike najviše zavisiti postizanje sveobuhvatnog sporazuma Dragišić je konstatovao da se praksa iz devedesetih ponavlja,EU pokušava,pokušava da reši probleme a onda na kraju dodju Amerikanci i reše stvar. Dobar primer je pitanje Makedonije i Grčke.Evropa to nije uspela da reši tri decenije a onda je za jedno popodne došao američki predstvanik i rešio problem.

 

Predsednik Centra za spoljnu politiku  Dragan Đukanović je rekao da će po njemu SAD prvo pokušati da ožive dijalog a onda da se do juna 2020 godine postigne konačno rešenje.Ričard Grenel može da ubrza proces i obe strane vrati za pregovarački sto. Dragišić je naglasio  da je predsednik Vučić je u poslednje tri godine doveo Srbiju u međunarodnu poziciju u kojoj nismo bili od sedamdesetih godina.Ponovo se na Srbiju gleda kao faktor stabilnosti.U traženju rešenja i kompromisa sa Prištinom nigde se Beograd ne pominje kao problem,svuda se Priština pominje kao problem i to je prvi put od 1991.godine zaključio je Dragišić.

 

(Kurir.rs/TV02)

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...