Najnovije vesti

EKSKLUZIVNO! ŠOKANTNO OTKRIĆE BIVŠEG ZAMENIKA DIREKTORA BIA: Jovica Stanišić razbijao Jugoslaviju po nalogu CIA!
Foto: Profimedia, Privatna Arhiva

Tajne

EKSKLUZIVNO! ŠOKANTNO OTKRIĆE BIVŠEG ZAMENIKA DIREKTORA BIA: Jovica Stanišić razbijao Jugoslaviju po nalogu CIA!

Politika

Operativci su dolazili do podataka koji su ukazivali da njihov tadašnji šef, načelnik SDB održava neformalne I nezvanične kontakte sa agentima CIA

Jovica Stanišić, nekadašnji šef Službe državne bezbednosti (SDB) Srbije, ne samo što je bio tajni agent Centralne obaveštajne agencije (CIA) Sjedinjenih Američkih Država već je u interesu te službe aktivno radio na rasparčavanju Jugoslavije, tvrdi Dragan Marković Markoni, dugogodišnji pripadnik SDB i bivši zamenik direktora Bezbednosno-informativne agencije.

Nedavno je na Stanišićevu ulogu dvostrukog agenta podsetio bivši ambasador Velike Britanije u Srbiji Ajvor Roberts, i to pred sudom u Hagu, kao svedok odbrane na suđenju Stanišiću i operativcu SDB Franku Simatoviću Frenkiju.

Slučajno provaljen

Dragan Marković, danas penzioner, potvrđuje Robertsovu informaciju i objašnjava da operativci svojim operativnim radom prave mrežu saradnika prema stranim obaveštajnim službama.

foto: Privatna Arhiva

- Takvim kontaktima dolazili su do podataka koji su ukazivali da njihov tadašnji šef Stanišić održava neformalne i nezvanične kontakte sa agentima CIA. Sumnja je i potvrđena tokom jednog tajnog pretresa, kada smo našli dokumenta koja su bila skrivena u podrumu na Novom Beogradu. Vlasnik podruma je bio oficir koji je tada službovao u Crnoj Gori i u rodbinskim vezama sa Stanišićevim saradnicima - tvrdi Marković.

On daje konkretne primere kako je Stanišić nanosio štetu državnim interesima po nalogu stranih službi.

foto: Nebojša Mandić

- Stanišić je po instrukcijama stranih službi osnovao Jedinicu za specijalne operacije (JSO). U vreme najvećih sankcija prema Jugoslaviji JSO je uz pomoć CIA dobio najsavremeniju vojnu opremu, uključujući i „hamere“, po kojima je i bio prepoznatljiv. Jedinica je trebalo da brani srpsko stanovništvo u delovima Jugoslavije zahvaćenim građanskim ratom, ali se zloupotrebljava patriotizam njenih pripadnika, i Stanišić to koristi dajući im nalog da ne poštuju ratno pravo, već da prekomerno upotrebljavaju silu, što dovodi do toga da je rukovodstvo Republike Srpske Krajine i slavonsko-baranjske oblasti proglašeno ratnim zločincima, a srpsko stanovništvo proterano s vekovnih ognjišta - ističe Marković.

JSO radio za CIA

On naglašava da su njihove aktivnosti kasnije velike sile koristile za osudu Srbije i srpskog naroda.

Prema njegovim rečima, deo Jovičinih saradnika koji su radili za CIA ostao je i posle njega u Službi i učestvovao u obaranju Miloševića, rasparčavanju Jugoslavije, a kasnije i Srbije, to jest u odvajanju Kosova.

Haška odiseja

POSEBAN TRETMAN U TRIBUNALU

foto: Profimedia

Jovica Stanišić ima poseban tretman u Hagu - često je na privremenoj slobodi zbog bolesti. Drugim zatvorenicima odbijaju se zahtevi za lečenje van haškog kazamata. Inače, on i njegov podređeni Franko Simatović uhapšeni su 2003. po optužnici Haškog tribunala koja ih je teretila za ubistva, zlostavljanja, progone i druge zločine, počinjene u Bosni, Slavoniji i Kninskoj Krajini od 1991. do 1995. godine. Prema optužnici, prisilno premeštanje nesrpskog stanovništva, progone, zlostavljanja i ubistva vršile su tajne jedinice DB i paravojne formacije, kao što su „Crvene beretke“ (JSO), „Škorpioni“, „Arkanovi tigrovi“ i „Martićeva milicija“. Te jedinice su osnivali, obučavali i finansirali optuženi.

Kurir.rs/Ratko Femić/Foto: Profimedia, Privatna Arhiva

POGLEDAJTE BONUS VIDEO: 

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...