Najnovije vesti

DMITRIJ MEDVEDEV: Rusija protiv jednostranog prekrajanja mape Balkana
Ilustracija, Foto: AP

važna poseta beogradu

DMITRIJ MEDVEDEV: Rusija protiv jednostranog prekrajanja mape Balkana

Politika

BEOGRAD - Predsednik Vlade Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je da je Rusija protiv jednostranog prekrajanja mape Balkana i ponovio stav Rusije o Kosovu - da je osnov za rešenje tog pitanja Rezolucija Sveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244.Medvedev je uoči posete Beogradu rekao da Rusija vidi procese koji se odvijaju i pritiske koji se vrše iz Prištine, pogotovo pošto su tamo, kako je rekao, "koliko razume na vlast došli ultranacionalisti zbog čega treba pažljivo pratiti šta se dešava, "pošto je očigledno da Balkan i dalje ostaje nemiran region".

"Ni u kom slučaju ne smemo dopustiti ponavljanje bilo kojih manifestacija nasilja, pokušaja da se jednostrano prekroji mapa Balkana ili bilo koje druge akcije koje mogu da rezultiraju humanitarnom katastrofom", rekao je Medvedev.

Ilustracija
Ilustracijafoto: EPA

Rusija polazi od toga da tokom razmatranja i rešavanja svih pitanja kao osnovu treba uzimati upravo međunarodno pravo, ne jednostrane akte, kazao je Medvedev i dodao da je to pre svega Rezolucija 1244.

Medvedev je kazao i da sa zadovoljstvom dolazi u Beograd povodom obeležavanja 75 godina oslobodjenja Beograda u Drugom svetskom ratu i istakao da su Srbija i Rusija mnogo stradale od fašizma.

Govoreći o odnosu dve zemlje, on je rekao da su dobri i u sferi ekonomije i politike i dodao da Ruisija ceni što je Srbija imala izbalansiran stav u periodu kada su Evropa i SAD uvodili sankcije Rusiji.

Ne menjamo stav o KIM,opasna ideja o velikoj ALB

Ruski premijer Dmitrij Medvedev izjavio je da njegova zemlja ne menja stav o neophodnosti poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije i smatra da tokom rešavanja svih pitanja treba poći od međunarodnog prava i rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244.

"U više navrata smo na svim terenima, na svim nivoima, govorili o tome da se držimo ranijeg stava. Polazimo od neophodnosti poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije. Polazimo od toga da tokom razmatranja i rešavanja svih pitanja kao osnovu treba uzimati upravo međunarodno pravo, ne jednostrane akte. To je, pre svega, rezolucija Saveta bezbednosti UN 1244", poručio je u Medvedev u intervjuu za "Novosti" komentarišući višegodišnju podršku zvanicne Moskve Srbiji u njenoj želji da očuva Kosovo i Metohiju u svom sastavu.

Ilustracija
Ilustracijafoto: EPA

Upitan da li to što su mnoge zapadne zemlje, ignorišući međunarodno pravo priznale secesiju KiM, može da se završi stvaranjem "velike Albanije, Medvedev je odgovorio da su takve ideje veoma opasne.

"Sve ideje razlicitih novih ujedinjenja, država i tako dalje veoma su opasne. Pošto na kraju provociraju najagresivnije krugove, koji su u najvećoj meri nacionalisticki opredeljeni, da postižu svoje ciljeve pomoću nasilja i oružja, kojeg je, sve u svemu, još dovoljno. Smatram da su to vrlo opasne izjave", istakao je Medvedev.

Ruski premijer, uoči sutrašnje zvanicne posete Srbiji, gde stiže na obeležavanje zajednickog jubileja - 75-godišnjice oslobodenja Beograda, govorio je i o pritiscima Prištine i međunarodne zajednice, odnosima Rusije i Srbije, poziciji Republike Srpske, širenju NATO, ulaganjima u Srbiju...

(Kurir.rs/Beta/Večernje novosti)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...