MEDVEDEV POSLE SVEČANOG DOČEKA ISPRED PALATE SRBIJA PRED POSLANICIMA U SKUPŠTINI: Rusija se zalaže za mirno rešenje kosovskog problema, pružićemo vam svaku pomoć u očuvanju suvereniteta (FOTO, KURIR TV)
Foto: Vlada Srbije/Slobodan Miljević, Tanjug/Zoran Žestić, Rts Printscreen

poseta beogradu

MEDVEDEV POSLE SVEČANOG DOČEKA ISPRED PALATE SRBIJA PRED POSLANICIMA U SKUPŠTINI: Rusija se zalaže za mirno rešenje kosovskog problema, pružićemo vam svaku pomoć u očuvanju suvereniteta (FOTO, KURIR TV)

Politika -

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev boravi u poseti Srbiji, a posle svečanog dočeka ispred Palate Srbija i obraćanja u Skupštini Srbije polažio je vence na Spomen-groblju oslobodilaca Beograda i na Spomenik crvenoarmejcu.

Prethodno, ruski premijer, koji je u Srbiju stigao povodom obeležavanja 75. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, prisustvovao je prikazu "Sloboda 2019" na batajničkom aerodromu, sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Ispred Palate Srbije upriličen je svečani doček, a održan je i sastanak premijerke Srbije Ane Brnabić i Medvedeva.

17.08 - Medvedev i Brnabić su položili vence na Spomen-groblju oslobodilaca Beograda i na Spomenik crvenoarmejcu.

1 / 6 Foto: Tanjug/ Vlada Republike Srbije/ Slobodan Miljević

16.51 - Medvedev je istakao saradnju Rusije i Srbije u oblasti poljoprivrede, železnice, ali i u gradnji Ruskog toka.

"Naši narodi žele da budu u kontaktu, oko 70.000 ruskih turista dolazi u Srbiju, kod nas dolazi oko 60.000 Srba. Mi ćemo danas preneti srpskoj strani stranicu Miroslavljevog jevanđelja, a povratićemo slike ruskog umetnika", rekao je Medvedev što je propraćeno uz aplauz poslanika.

foto: Tanjug/Zoran Žestić

Dodao je da će ruski naučnici nastaviti da pomažu izgradnju Hrama Svetog Save i istakao koliko je važno za Rusiju što Sprska pravoslavna crkva proslavlja 800 godina autokefalnosti, te dodao da je osnivač SPC Sveti Sava bio monah ruskog manastira.

"Ubeđen sam da će taj Hram postati još jedan simbol našeg prijateljstva", rekao je on.

16.45 - U svesti ruskog naroda postoji misao da su Srbiji i Rusi bratski narodi, a u tome nas vezuje i pravoslavna vera, kazao je Medvedev.

"Čak i sama zgrada Skupštine u kojoj se nalazimo je primer naše saradnje, jer je arhitekta ovog zdanja Nikolaj Krasnov. Da ne govorim da smo bili braća po oružju", rekao je Medvedev.

foto: Tanjug/Zoran Žestić

16.37 - Medvedev je kazao je bitno očuvanje nacionalnih interesa.

"Ne treba ići ni na zapad ni na istok, nego razmišljati pragmatično i razvijati pragmatičnu saradnju. Mi smo protiv konfliktnog pristupa", poručio je on iz Skupštine Srbije i dodao da se Rusija ne oseća kažnjeno zbog prekida saradnje sa EU i da ne vidi šta se time dobilo.

foto: Tanjug/Zoran Žestić

On je zahvalio Sbriji na principijelnom stavu da se ne priključi sankcijama Rusiji, što će ta zemlja ceniti i pamtiti.

"Kad smo ušli u konflikt sa EU imali smo razmenu više od 407 milijardi evra, a sada se on smanjio dva puta. Predsednik Rusije Putin je izrazio inicijativu za povezanošću sa drugim državama i ne vidim razlog zbog kojeg EU ne bi mogla da se priključi tom poslu", rekao je Medvedev.

16.30 - Medvedev je kazao u Skupštini Srbije da je govorio pre 10 godina u toj instituciji, ali da su odnosi Srbije i Rusije ostali isti.

"Čestitam celom bratskom narodu 75 godina oslobođenja, želim vam mir, prosperitet i slobodu", poručio je on pred poslanicima.

foto: Tanjug/Zoran Žestić

On je dodao da je zahvalan što Srbija čuva grobove crvenoarmejaca koji su položili živote za slobodu i oslobođenje.

"Potrebno je da se čuva istina o ratu i da se suprostavite svesnoj reviziji istrorije. U nekim evropskim zemljama ruše se spomenici vojnicima koji su ih oslobodili od fašizma, dželati koji su ubili milione ljudi proslavljaju se kao heroji. Takvo sećanje nije samo opasno, ono podriva najvažnije principe međunarodnih ondosa. Cilj tih manipulacija je da se promeni svet i norme međunarodnog prava. Sve to stvara uslove za konflikte. Srbija, na ogromnu žalost, na sebi je iskusila posledice delovanja u suprotnosti sa međunarodnim pravom, sad mislim na događaje iz 1999. Rusija je podržava tada i sada sprpski narod i pružićemo vam svaku pomoć u očuvanju suvereniteta", rekao je Medvedev.

On je dodao da Rusija teži mirnom rešenju kosovskog problema i poštovanje Rezolucije 1244.

16.15 - Atmosfera u press centru u Palati Srbija uoči sastanka predsednika Srbije i ruskog premijera

15.15 - Predsednica Vlade Ana Brnabić i predsednik Vlade Ruske Federacije Dmitrij Medvedev danas su u srdačnom razgovoru potvrdili čvrsto opredeljenje za dalje jačanje političkih odnosa i strateškog partnerstva dve zemlje i produbljivanje saradnje u svim oblastima.

"Zahvalni smo Ruskoj Federaciji na čvrstoj podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, kao i na podršci protiv članstva tzv. Kosovo za članstvo u međunarodnim organizacijama", naglasila je premijerka Brnabić u razgovoru. Ona je rekla da je Srbija posvećena nastavku dijaloga u cilju dolaženja do kompromisnog rešenja.

Brnabić i Medvedev razgovarali su o predstojećoj poseti predsednice Vlade Srbije Moskvi, tokom koje će biti potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini između Republike Srbije i Evroazijske ekonomske unije.

Brnabić i Medvedev istakli su u razgovoru važnost negovanja antifašističkih vrednosti koji su temelj moderne Evrope i poštovanja velikog broja žrtava srpskog i ruskog naroda u borbama za slobodu tokom Drugog svetskog rata.

U nastavku posete, premijerka Brnabić i premijer Medvedev zajedno su položili vence na Spomen-groblju oslobodilaca Beograda i na Spomenik Crvenoarmejcu, u okviru obeležavanja 75 godina oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

15.05 - Brnabić je zahvalila premijeru Rusije na poseti našoj zemlji, koja, kako je istakla potvrđuje nivo odnosa Srbije i Rusije.

"Dobrodošli i hvala što se danas odvojili vreme da obelezizmo naše savezništvo u Drugom svetskog ratu", poručila je Brnabić na početku razgovora u četiri oka sa ruskim kolegom.

Ona je dodala da je za Srbiju velika čast što je u januaru ove godine ugostila i predsednika Rusije, Vladimira Putina.

Medvedev je pre početka tet-a-tet sastanka sa Brnabićevom rekao da pamti kada je posetio Srbiju pre 10 godina i da mu je drago što je ponovo ovde.

"Ovo je prilika da ponovo razgovaramo kako se razvijaju naši odnosi. Drago mi je da se upoznam sa vama i nadam se da će današnja poseta i vaša poseta Moskvi unaprediti odnose dveju zemalja", rekao je Medvedev i zahvalio se još jednom na dočeku.

Nakon sastanka sa premijerkom, Medvedev će se u Skupštini Srbije obratiti poslanicima na Posebnoj sednici parlamenta.

14.44 - Nakon intoniranja himni dveju zemalja, Medvedev je izvršio počasnu smotru garde, nakon čega se poklonio srpskoj zastavi.

Ruski premijer se potom zajedno sa premijerkom Brnabić rukovao sa srpskim državnim vrhom.

1 / 8 Foto: RTS Printscreen

Programom posete je predviđeno da zatim Brnabić i Medvedev polože vence na Spomen-groblje Oslobodiocima Beograda i na Spomenik crvenoarmejcu.

1 / 19 Foto: RTS Printscreen

Medvedev će se zatim sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, sa kojim će u Palati Srbija imati razgovor u četiri oka, a zatim će uslediti ceremonija razmene potpisanih bilateralnih dokumenata u prisustvu dvojice šefova država, koji će se potom obratiti medijima.

U delegaciji sa premijerom Rusije su i dva ministra - kulture Vladimir Rostislavovič Medinski i energetike Aleksandr Novak, kao i prvi zamenik ministra prosvete Pavel Zenjkovič, zamenici ministra spoljnih poslova Aleksandr Gruškov, odbrane JunusBek Jevkurov, finansija Jurij Zubarev, zamenik poljoprivrede Sergej Ljevin, zamenik ministra industrije i trgovine Oleg Rezancev i zamenik ministra zaduženog za ekonomski razvoj Ruske Federacije Oksana Tarasenko.

U ruskoj delegaciji čiji je član i ambasador Aleksandar Bocan-Harčenko je i rukovodilac Federalne carinske službe Vladimir Bulavin, direktor federalne službe nadležne za vojnotehnička pitanja Dmitri Šugaev.

Medvedev će prisustvovati i svečanoj akademiji povodom 75. godišnjice osolobođenja Beograda u Sava centru, a gosta iz Rusije srpski predsednik ugostiće na večeri u Domu garde.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track