Najnovije vesti

PREMIJER RUSIJE PORUČIO: Za Rusiju Kosovo je deo Srbije, Srbi i Rusi su braća po oružju!
Foto: Predsedništvo Srbije

NA 75. GODIŠNJICU OSLOBOĐENJA BEOGRADA U DRUGOM SVETSKOM RATU

PREMIJER RUSIJE PORUČIO: Za Rusiju Kosovo je deo Srbije, Srbi i Rusi su braća po oružju!

Politika

Rusija, kad je reč o Kosovu, polazi od Rezolucije 1244 (Saveta bezbednosti UN), podržavamo teritorijalni integritet Srbije i tako će biti i dalje - poručio je Dmitrij Medvedev, premijer vlade Ruske Federacije, koji je juče s delegacijom boravio u Beogradu povodom 75. godišnjice oslobođenja Beograda.

Uz vas smo

Medvedev je, nakon sastanka sa Aleksandrom Vučićem, predsednikom Srbije, poručio da se stav Rusije prema Srbiji i njenoj borbi za Kosovo ne menja.

foto: Ana Paunković

- Neću dugo govoriti o kosovskom problemu. Mi polazimo od Rezolucije 1244, polazimo od pune podrške suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije i tako će i ostati - kazao je Medvedev i dodao:

12.00 Aerodrom „Nikola Tesla“: Premijerka Ana Brnabić svečano dočekuje Medvedeva
12.00 Aerodrom „Nikola Tesla“: Premijerka Ana Brnabić svečano dočekuje Medvedevafoto: Tanjug/Slobodan Miljević

- Mi mirno gledamo odluke koje naši prijatelji donose o evrointegracijama.

Premijer vlade Ruske Federacije, koji je Vučiću preneo pozdrave Vladimira Putina, kazao je i da su odnosi dve države na visokom nivou, da mu je drago što taj dan provodi uz „prijatelje“, kao i da „na nas pada odgovornost za očuvanje istorijskog pamćenja“.

12.30 Vojni aerodrom „Pukovnik pilot Milenko Pavlović“ u Batajnici: Prikaz sposobnosti Vojske Srbije povodom Dana oslobođenja Beograda „Sloboda 2019“
12.30 Vojni aerodrom „Pukovnik pilot Milenko Pavlović“ u Batajnici: Prikaz sposobnosti Vojske Srbije povodom Dana oslobođenja Beograda „Sloboda 2019“foto: Predsedništvo Srbije
14.30 Palata Srbija: Svečani doček
14.30 Palata Srbija: Svečani dočekfoto: EPA
14.45 Palata Srbija: Razgovor u četiri oka Ane Brnabić i Medvedeva
14.45 Palata Srbija: Razgovor u četiri oka Ane Brnabić i Medvedevafoto: Tanjug/Slobodan Miljević

- Kad sam polagao vence na spomenik Oslobodiocima Beograda, došla je srpska i ruska omladina. Jako je važno da omladina razume koliko su uradili naši preci da bi mir došao u našu zemlju. Naš je zadatak da radimo na pragmatičnim odnosima, za bolju budućnost. Postoje velike kompanije koje rade u Srbiji i daju veliki doprinos srpskom budžetu, kao što je NIS. Mi smo danas potpisali niz sporazuma, najvažniji je onaj o gasovodu, svi čekamo početak Turskog toka, ja sam uveren da će to biti realizovan uskoro - naveo je Medvedev.

17.00 Spomen-groblje oslobodiocima Beograda: Polaganje venaca na Spomenik oslobodiocima Beograda i na Spomenik crvenoarmejcu
17.00 Spomen-groblje oslobodiocima Beograda: Polaganje venaca na Spomenik oslobodiocima Beograda i na Spomenik crvenoarmejcufoto: Tanjug Slobodan Miljević

Vučić je poručio da su odnosi Srbije i Rusije puni poverenja, što je ključno za nas koji smo manji partner u tim odnosima, jer uvek možemo da računamo na podršku Rusije.

17.40 Palata Srbija: Razgovor u četiri oka Vučića i Medvedeva
17.40 Palata Srbija: Razgovor u četiri oka Vučića i Medvedevafoto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Danas se borimo protiv falsifikovanja istorije, borimo se da se ne zaborave dela srpskih i ruskih heroja. Posle mnogo susreta s Putinom i vama, mogu da kažem da su naši odnosi na najvišem nivou u poslednjih nekoliko decenija, uvek možemo da računamo na podršku Rusije, pre svega kad su u pitanju naši politički odnosi - kazao je Vučić i osvrnuo se na ekonomsku saradnju, za koju je rekao da je na visokom nivou:

18.35 Palata Srbija: Ceremonija razmene potpisanih bilateralnih dokumenata u prisustvu dvojice državnika
18.35 Palata Srbija: Ceremonija razmene potpisanih bilateralnih dokumenata u prisustvu dvojice državnikafoto: Tanjug Mileta Mircetic

Trgovinska razmena

- Rusi će moći da probaju srpski vinjak, koji je mnogo bolji od francuskog konjaka, hvala našim prijateljima što su oslobodili svoje tržište za naše proizvode. Za osam odsto viša trgovinska razmena naše dve zemlje i ubedljivo najveći izvoz u Rusku Federaciju garantuju dobru budućnost Srbiji.

20.00 Sava centar: Svečana akademija povodom 75. Godišnjice oslobođenja Beograda
20.00 Sava centar: Svečana akademija povodom 75. Godišnjice oslobođenja Beogradafoto: Predsedništvo Srbije
23.00 Odlazak: Uz pesmu „Ovo je Srbija“ ispratismo našeg prijatelja - napisao je Vučić na Instagramu
23.00 Odlazak: Uz pesmu „Ovo je Srbija“ ispratismo našeg prijatelja - napisao je Vučić na Instagramufoto: Printscreen Instagram/Budućnost Srbije

Vučić je kazao i da je Medvedev primetio razliku u operativnim sposobnostima naše vojske u odnosu na one od pre nekoliko godina. Inače, na početku razgovora, Vučić je s Medvedevom razgovarao na ruskom. Predsednik Srbije je kazao i da će se s ruskim kolegom Putinom sastati 4. decembra u Sočiju.

Oko Medvedeva

OSAM AGENATA FSB

foto: Tanjug Dragan Kujundžić

Medvedev je u svakom trenutku bio okružen agentima FSB, koji su doputovali s njim iz Moskve. Ispred Palate Srbije, pred početak svečanog dočeka, uz samog Medvedeva je bilo čak osam agenata.

Sporazum o primopredaji

MIROSLAVLJEVOG JEVANĐELJA

Među sporazumima koje su juče potpisali srpski i ruski zvaničnici je i sporazum o primopredaji 166. stranice Miroslavljevog jevanđelja, koja se nalazi u Nacionalnoj biblioteci u Sankt Peterburgu, i sedam slika ruskog umetnika Nikolaja Reriha s kraja 19. i početka 20 veka koje čuva Narodni muzej u Beogradu. Primopredaja bi trebalo da se dogodi do kraja godine u Moskvi.

Sastanak premijera

BRNABIĆEVA IDE U MOSKVU

Po dolasku u Palatu Srbije, premijeri Srbije i Rusije imali su sastanak. Brnabićeva je zahvalila Medvedevu na poseti koja potvrđuje nivo odnosa Srbije i Rusije. Medvedev je poručio da je zadovoljan što je, posle 10 godina, u poseti Srbiji, i to tako značajnim povodom kao što je 75. godišnjica oslobođenja Beograda od nacističke okupacije. Premijer Rusije je kazao i da očekuje da će jučerašnji razgovori, ali i skora poseta Brnabićeve Moskvi doprineti daljem razvoju odnosa dve zemlje.

Medvedev u Skupštini

RUSIJA ĆE POMOĆI SRBIJI U OČUVANJU SUVERENITETA

foto: Skupština Srbije

Predsednik vlade Rusije je, govoreći pred narodnim poslanicima, rekao da je potrebno da se suprotstavimo svesnoj reviziji istorije, jer se u nekim evropskim zemljama ruše spomenici vojnicima koji su ih oslobodili od fašizma. On je dodao da je Srbija i sama osetila posledice delovanja u suprotnosti sa međunarodnim pravom i da tu misli na događaje iz 1999.

- Rusija je podržavala tada i sada srpski narod i pružićemo vam svaku pomoć u očuvanju suvereniteta - rekao je Medvedev, kao i da Rusija teži mirnom rešavanju kosovskog problema i poštovanju Rezolucije 1244.

- U shvatanju ljudi živi misao da smo dva bratska naroda i to i jeste tako. I u najtežim situacijama Rusija se trudila da bude podrška Srbiji, tako je bilo u 19. veku, posle potresa 1917. godine u našoj zemlji kad je veliki broj mojih sunarodnika emigrirao u Srbiju, da ne govorim da smo bili braća po oružju u dva rata - rekao je on.

Premijer vlade Rusije je kazao i da „ne treba ići ni na istok ni na zapad, nego razmišljati pragmatično i razvijati pragmatičnu saradnju“ i zahvalio Srbiji na principijelnom stavu da se ne priključi sankcijama Rusiji, što će ta, kako je rekao, zemlja ceniti i pamtiti.

Razmena poklona

VUČIĆ MEDVEDEVU POKLONIO IKONU

foto: Kurir

Vučić je Medvedevu poklonio ikonu Svetog arhangela Mihaila. Ikona je naslikana temperom na dasci, na kojoj je predstavljen arhangel Mihail Pobedonosac kako kopljem ubija zlo. Na slikama je predstavljen kao vojskovođa nebeske vojske. U desnoj ruci drži koplje, kojim je pobedio Lucifera, koji predstavlja Satanu. U levoj ruci Mihail drži zelenu palminu grančicu, kao znak mira i pobede. Arhangel Mihailo, zaštitnik loze Nemanjića, uživa veliko poštovanje u našem narodu.

ANALIZA

Dragomir Anđelković, politički analitičar

VIŠESLOJNI ZNAČAJ POSETE

foto: Dragana Udovičić

- Poseta ima višeslojni politički, ekonomski i vojni značaj, a najvažnije od svega je jasna podrška Srbiji pred nove pregovore o Kosovu.

Branko Radun, politički analitičar

PODRŠKA RUSIJE

foto: Media Centar

- Ovo je, na neki način, redovna poseta. Rusija šalje poruku da podržava Srbiju u vezi sa Kosovom, da je zainteresovana da se to pitanje reši.

Srećko Đukić, diplomata

RUSIJA SRBIJU VIDI KAO OSLONAC

foto: Printscreen

- Rusija drži ruku na odnosima sa Srbijom, drži do svog jakog prisustva. Rusija je poslednjih 10, 20 i više godina, izgubila kontakt s Balkanom, a sada se polako vraća, Srbiju vidi kao oslonac i priliku.

 

Kurir.rs/B. Bojić - K. Blagović Foto: Predsedništvo Srbije

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...