Najnovije vesti

GORAN TRIVAN: Nedopustiva gradnja malih hidroelektrana u zaštićenim područjima!
Foto: Marina Lopičić

Ministar zaštite životne sredine

GORAN TRIVAN: Nedopustiva gradnja malih hidroelektrana u zaštićenim područjima!

Politika

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan izjavio je da je javnosti poznat njegov stav da je nedopustiva izgradnja malih hidroelektrana u zaštićenim prirodnim područjima.

"Sama reč kaže da su zaštićena. To su najvredniji delovi naše prirode u biološkom, hidrološkom, geomorfološkom smislu. Izmenama i dopunama Zakona o zaštiti prirode biće predloženo rešenje", rekao je Trivan za sutrašnju Politiku.

Ministar je naveo da će sve biti definisano i da je veoma važno da se ljudima koji imaju dozvolu ponudi nova lokacija.

"Više puta smo razgovarali s predstavnicima investitora i mislim da postoji dobra volja za tu vrstu rešenja", rekao je Trivan.

Prema njegovim rečima, u Srbiji je izgrađeno stotinak MHE.

"Kada su u pitanju zaštićena područja, 18 je izgradeno, pet je u izgradnji, a još 51 je u planu. U trenutku kada smo mi povukli potpis za izgradnju MHE na Pakleštici, tada je počelo klupko da se odmotava. To je bio okidač da stanemo tome na put. Znao sam da neće bili lako, jer su u pitanju interesi i građana i investitora", kazao je Trivan.

On je podseto da je najveći problem što važeći zakon dozvoljava gradnju u zaštićenim zonama.

Kaže da ćemo dobiti novi katastar za MHE koji će propisati nove lokacije i da na tome intenzivno radi Ministarstvo rudarstva i energetike.

Trivan napominje da je važeći katastar iz 1987. i da nije uzmao u obzir zaštitu životne sredine.

"Zato je bila obaveza da se povede računa o svakoj lokaciji. Očigledno da to nije rađeno i morali smo to da presečemo, uprkos otporu nekih ljudi koj su smatrali da MHE mogu da ostanu barem u trećoj zaštićenoj zoni", reako je Trivan

Kurir.rs/Tanjug

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...