NAJBOLJI FORMAT JE DIREKTNI RAZGOVOR BG I PR: Za rešenje kosovskog problema je neophodno posredovanje EU
Foto: Beta

Najbolji format je direktni razgovor BG i PR

NAJBOLJI FORMAT JE DIREKTNI RAZGOVOR BG I PR: Za rešenje kosovskog problema je neophodno posredovanje EU

Politika -

Doskorašnja generalna sekretarka Evropskog pokreta Suzana Grubješić se nada, kako kaže, da će dijalog Beograda i Prištine, uz EU i SAD uspeti da se nastavi i to smatra uslovom za sve sledeće poteze vezane za rešavanje košovskog problema.

Ona nije želela direktno da komentariše izjavu predsednika Aleksandra Vučića da mu je američki izaslanik Ričard Grenel rekao da je EU promenila stav i da bi od Srbije mogla tražiti priznanje.

- Fokus prvo treba da bude na nastavku dijaloga,a onda da se usmeri na to šta dve strane u dijalogu žele i kako može da se dođe do kompromisnog rešenja, kaže Grubješić, komentarišući mogućnost promene formata razgovora o rešenju za KiM.

Najbolji format je direktan razgovor dve zainteresovane strane, kaže, ali to ne može bez posredovanja EU.

- U posredovanju će se pridružiti još neko, a da li će vremenom doći do Dejtona dva, kako vole da daju imena konferencijama, to ćemo videti, rekla je Grubješić.

Ona je ocenila i da bi posrednička uloga EU u rešavanju kosovskog pitanja morala biti pojačana.

- SAD su delegirale dva predstavnika za Zapadni Balkan i za dijalog Beograda i Prištine što je važno, imajući u vidu iskustvo Makedonije i Grčke oko imena i toga da je do vidljivih rezultata došlo tek kada se umešao Vašington, objašnjava ona.

Grubješić kao veći problem trenutno vidi takse jer EU za godinu dana nije našla način da se dijalog odblokira kao ni da ubedi ili primora Prištinu da ukine takse, ali i najnovije poruke Prištine - da nemaju o čemu da pregovaraju sem o priznanju.

Prema njenim rečima, za sve učesnike dijaloga poruke Aljbina Kurtija da mu prioritet nije ni nastavak razgovora sa Beogradom ni ukidanje taksi mogu biti obeshrabrujuće.

Kaže da se sada mora sačekati formiranje vlade u Prišitni, da se vidi ko će biti premijer, kakav tim će napraviti za nastavak dijaloga i da li ga uopšte žele, i tvrdi da do dijaloga mora doći kada se formira vlada i utvrde parametri.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track