NOVI AMERIČKI AMBASADOR STIGAO U SRBIJU: Godfri sa suprugom sleteo u Beograd (FOTO)
Foto: Twitter Printscreen

novi čovek na čelu ambasade sad u srbiji

NOVI AMERIČKI AMBASADOR STIGAO U SRBIJU: Godfri sa suprugom sleteo u Beograd (FOTO)

Politika -

BEOGRAD - Novi američki ambasador Entoni Godfri, koji će na toj poziciji zameniti Kajla Skata, danas je sa suprugom, nešto posle 14 časova, sleteo na beogradski aerodrom.

Kako se navodi na Tviter nalogu Ambasade SAD, pred ambasadorom i njegovom suprugom je Miholjsko leto i topao slobodan vikend koji će iskoristiti za upoznavanje Beograda.

Ambasador je odmah po sletanju dobio i značku sa ukrštenim zastavama...

foto: Printscreen

... američkom i zastavom Republike Srbije.

Godfri je nedavno u Vašingtonu položio i zakletvu kao sledeći ambasador SAD u Srbiji...

Lična karta

Godfri je oženjen Anom i ima troje dece - ćerku i dva sina. Službovao je u Hrvatskoj, Jermeniji, Turskoj, Rusiji, Iraku i Čečeniji. Pre toga je bio u američkoj mornarici.

Pre dolaska u Beograd pred Gornjim domom Kongresa SAD - Senatom, izneo je svoju agendu za službovanje u Beogradu i tom prilikom je rekao sledeće:

"Gospodine predsedniče, senatorko Šahin, uvaženi članovi Odbora, velika mi je čast da se danas pojavim pred vama kao kandidat za novog ambasadora SAD u Republici Srbiji. Visoko cenim poverenje koje su mi predsednik Tramp i sekretar Pompeo ukazali odabravši me da predstavljam američki narod i nadam se da ću zadobiti i vaše poverenje. Ako moje imenovanje bude potvrđeno, obavezujem se da ću sa vama intenzivno sarađivati na ostvarivanju naših nacionalnih interesa u Srbiji.

Ovaj pretres je značajan događaj za moju porodicu i veoma sam ponosan što su moja supruga Ana i dvoje od naše troje dece, naši sinovi Piter i Džejmi, danas uz mene. Oni su me pratili dok sam bio na službi preko okeana, u Hrvatskoj, Jermeniji, Turskoj i Rusiji. Iako nisu bili sa mnom u Iraku i Čečeniji, njihova podrška je bila presudna za moj uspeh.

foto: Printscreen

Moja sestra, dr. Kejti Godfri i njena ćerka Rozmari su takođe danas u ovoj dvorani a naša kći Ajliš (PH), koja živi u Kaliforniji, doduše nije prisutna ali nadam se da nas prati preko lajv strima. Tokom skoro 40 godina službe, kako u diplomatiji tako i u Američkoj mornarici, moj profesionalni angažman bio je posvećen unapređenju bezbednosti, prosperiteta i položaja Amerike u svetu...

Gospodine predsedniče Odbora, poznato Vam je da sam se upravo vratio iz Moskve. Nakon početnog perioda na dužnosti šefa političkog odeljenja, a zatim i dve godine na mestu zamenika ambasadora Hantsmena, potpuno sam svestan agresivnog ponašanja Rusije, njenog malignog uticaja i kampanje dezinformacija u velikom delu Evrope. Naš tim predstavlja značajan segment američkih napora da se suprotstavi ovim izazovima i verujem da me je deo tog iskustva dobro pripremio za dužnost šefa misije u Srbiji.

Srbija je politički i ekonomski lider i ima ključnu ulogu i uticaj na regionalnu stabilnost i saradnju. U strateškom je interesu SAD da Srbija postane moderna, demokratska i napredna evropska država, u miru sa svojim susedima, koja dosledno poštuje vladavinu prava i zakonska prava građana.

Mi u potpunosti podržavamo evropske integracije i proklamovani cilj Srbije da postane članica Evropske unije. Srbija je sada na prekretnici i politički lideri u Beogradu moraju da sprovedu ozbiljne reforme kako bi zemlja napredovala na putu ka EU. Najvažnije od svega je da Srbija mora da normalizuje svoje odnose sa Kosovom kako bi obe zemlje mogle da napreduju u evropskim integracijama. Sjedinjene Američke Države nastavljaju da pružaju podršku dijalogu koji predvodi Evropska Unija u cilju sveobuhvatne normalizacije odnosa. I dalje smo spremni da im na sve načine pomognemo u traženju obostrano prihvatljivog, trajnog i primenljivog sporazuma koji će ojačati regionalnu stabilnost...

Ako moje imenovanje bude potvrđeno, posvetiću se borbi za normalizaciju odnosa između Prištine i Beograda kao vrhunskom američkom prioritetu u tom regionu. Zajedno sa kolegama u Prištini, u Vašingtonu, našim evropskim partnerima i ovim odborom, trudiću se da podstaknem obe strane da se dobronamerno vrate pregovorima.

(Kurir.rs/Twitter)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track