STIGAO PRVI DIREKTNI TERETNI VOZ IZ KINE SA 500 TONA OPREME ZA BRZE PRUGE SRBIJE Vučić ga svečano dočekao: Od Beograda do Novog Sada za POLA SATA do kraja 2021, a do Beča bolje nego avionom, za 4,5 sata u centru! Kineska braćo, dobar dan (KURIR TV)
Foto: Kurir TV

železnička stanica Novi Beograd

STIGAO PRVI DIREKTNI TERETNI VOZ IZ KINE SA 500 TONA OPREME ZA BRZE PRUGE SRBIJE Vučić ga svečano dočekao: Od Beograda do Novog Sada za POLA SATA do kraja 2021, a do Beča bolje nego avionom, za 4,5 sata u centru! Kineska braćo, dobar dan (KURIR TV)

Politika -

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas sa kineskim zamenikom ministra trgovine Čenom Kemingom dolasku u Srbiju prvog teretnog voza iz Kine, na železničkoj stanici Novi Beograd.

1 / 5 Foto: Kurir Tv Printscreen

Teretni voz dovozi više od 500 tona opreme za izgradnju brze pruge kroz Srbiju, a krenuo je 24. septembra iz kineskog grada Đinana, u provinciji Šangdong.

Po dolasku voza i pozdravnog govora kineskog zamenika ministra trgovine, Vučić je izašao za govornicu, pozdravio sve prisutne, među kojima su bile i dve dame - kineska ambasadorka Čen Bo i ministarka Zorana Mihajlović, a potom i prisutne iz Kine rečima: Kineska braćo, dobar dan!, na šta se kineska ambasadorka nasmešila.

foto: Kurir TV

Vučić je rekao da će ovime zaboravljeni železnički saobraćaj biti vraćen na velika vrata u Srbiju i da sve ovo ne bismo mogli bez kineskih prijatelja - predsednika Sija, velokih kineskih kompanija i investicija u Srbiji.

Ovaj voz koji je danas stigao u Beograd prešao je 10.000 kilometara, kazao je Vučić i u svom obraćanju podsetio i na začetke železnice u Srbiji, na kneza Miloša kao i na naš nesporni talenat da odbijamo napredak. On je podsetio i na davno protivljenje železnici kada se u Srbiji govorilo da će "gvozdeni konji uništiti sve šljivike u Srbiji".

1 / 5 Foto: Kurir TV

Vučić je danas sa stanice poručio da će se krajem 2021. godine, ukoliko posao bude završen u predviđenom roku, od Beograda do Novog Sada vozom putovati 30 minuta.

"Krajem 2021. godine, ukoliko kineski prijateji, a ja im verujem, završe posao u roku, ići ćemo Beograd-Novi Sad za 30 minuta. Zašto bi posle toga bilo ko koristio automobile", rekao je Vučić i dodao: "Ja sam mator, meni ova pruga ne treba, ali treba mladima... našoj deci... Da je koriste u narednih 50-100 godina."

Prethodno zamolivši kineske zvaničnike da predsedniku Siju prenesu pozdrave i poruke zahvalnosti, Vučić je obraćanje završio porukom: Živelo čelično prijateljstvo Srbije i Kine i tradicionalnim Živela Srbija. On je naglasio da nikada neće i ne može da zaboravi pomoć predsednika Sija kada je reč o Železari Smederevo, a što ljudi često zaborave.

Ekspresno do Budimpešte i Beča

Odgovarajući na pitanja novinara, Vučić je rekao da će pruga "stići" do Subotice za tri godine, a da će se u budućnosti do Budimpešte putovati 2 sata i 40 minuta a do Beča lepše, udobnije i komfornije nego kolima i avionom - četiri i po sata do centralne železničke stanice u Beču.

foto: Instagram Printscreen, Budućnost Srbije

Podsetimo, predsednik Srbije je danas dočekao teretni voz kineskih železnica "China Railway Expres sa opemom za gradnju brze pruge u Srbiji koji je stigao iz Kine. "Srbija više nije usputna stanica za kineske vozove, već odredište", rekao je Vučić tim povodom.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track