DA LI RUSKI S-400 OSTAJE U SRBIJI? Gde će biti stacionar jedan od najboljih raketnih sistema kada se završi vežba SLOVENSKI ŠTIT 2019?
Foto: Printscreen/ Youtube

oružje bez premca

DA LI RUSKI S-400 OSTAJE U SRBIJI? Gde će biti stacionar jedan od najboljih raketnih sistema kada se završi vežba SLOVENSKI ŠTIT 2019?

Politika -

Moćni ruski sistemi S-400 i baterije „Pancir-S“ dopremljeni su u Srbiju, gde je počela druga faza zajedničkih rusko-srpskih vojnih vežbi protivvazdušne odbrane „Slovenski štit 2019“. To je prvi put u istoriji da ovi najsavremeniji sistemi učestvuju na vojnoj vežbi u inostranstvu.

Prva faza „Slovenskog štita 2019“ održana je prošlog meseca u Rusiji, u Astrahanskoj oblasti.

„Nakon što je aktivna faza vežbe uspešno završena na poligonu ’Ašuluk‘, došlo je vreme za njen nastavak na teritoriji Republike Srbije. Transport raketnih sistema PVO započet je u ponedeljak, dok smo mi još sumirali utiske sa izuzetnog prikaza sposobnosti Vojske Srbije ’Sloboda 2019‘. Avionima Il-76 vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije izvršeno je prebacivanje baterije sistema Pancir-S , a zatim je u utorak i sredu strateškim transportnim avionom An-124 ’Ruslan‘ izvršeno prebacivanje delova diviziona S-400 ’Trijumf‘“, kaže za Sputnjik vojni ekspert Svetozar Jokanović.

Iako malobrojnije u odnosu na vežbe koje Vojska Srbije sprovodi sa drugim zemljama, vežbe sa oružanim snagama Ruske Federacije prevazilaze sve druge po kvalitetu i doprinosu podizanju odbrambenih sposobnosti Vojske Srbije.

foto: TV Zvezda Printscreen

„Ne samo da se na ovim vežbama dokazuje da su pripadnici Vojske Srbije potpuno ovladali svim znanjima i veštinama potrebnim da uspešno izvršavaju sve zadatke u odbrani svoje zemlje, već je došlo do izuzetne razmene iskustava i upoznavanja sa najsavremenijim sredstvima, od kojih neka uskoro ulaze u naoružanje Vojske Srbije. I ne samo da su pripadnici 250. raketne brigade prošli obuku i dejstvovali na poligonu, oni su imali i mogućnost da iz prve ruke saznaju sve o iskustvima njihovih kolega iz Ruske Federacije, odnosno od onih koji su ovaj sistem ispitali u realnim borbenim uslovima“, ističe Jokanović.

Izvori Sputnjika navode da će ruski sistemi S-400 i „Pancir-S“ po završetku vojne vežbe „Slovenski štit 2019“ biti vraćeni u Rusiju.

Ilija Životić: Nabavka Pancira S više nego opravdana

Ekspert za bezbednost Ilija Životić za Kurir kaže da je Pancir S sistem koji bi predstavlja značajno pojačanje za odbranu naše zemlje:

foto: Kurir

- Praktična primena sistema Pancir S je dokazana u odbrani ruske baze Hmejmim u Siriji gde je ovaj sistem zajedno sa sistemom TOR M2 uspeo da obori čak 118 dronova od poslatih 120 od strane terorista. Takođe Sirijska armija je sa ispaljenih 25 raketa uspela da obori 23 krstareće rakete prilikom bombardovanja od strane zapadnih zemalja ali i da obori izviđacki avion F4 iz sastava Turskog ratnog vazduhoplovstva koji je ušao u dubinu Sirijske teritorije.

Sa druge strane američki sistem Patriot je totalno zakazao u Saudijskoj Arabiji gde nije ne oborio ni jedan dron kojim su Huti napali naftna postrojenja, već nije ni detektovao niti jedan dron svojim radarima sa kojima je bio povezan.

Dodatna motivacija za nabavku Pancir S1 je svakako modifikacija koju su Rusi izveli na njima a to je mogućnost obaranja dronova priručne izrade koje teroristi najčešće koriste, a koji lete na izuzetno maloj visini, što je za sve ostale sisteme nemoguća misija. Prednost je takođe mogućnost gađanja ciljeva koji se kasno detektuju, odnosno onih koji priđu na samo 200 metara od štićenih subjekata. Ovo je naročito važno kada se štite kolone koje su u pokretu.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Kurir.rs/Ministarstvo odbrane Srbije

Svemu tome treba dodati izuzetnu otpornost ovog sistema na sve vrste elektronskog ometanja što se pokazalo kao slabost pojedinih dosta skupljih sistema zapadne proizvodnje. Ako se tome dodaju izuzetno povoljni finansijski uslovi sa ruske strane o kojima se nezvanično govori, nabavka ovog PVO sistema bez obzira da li se radi o postojećoj ( mogućnost nadogradnje na nivo Pancir SM je lako dostupan) ili varijanti SM sa povećanim dometom i nešto boljom zaštitom za posadu je više nego opravdana.

Ova sve izglednija nabavka uz pet kompleta dronova poslednje generacije Pterodaktil 2 (svaki komplet se sastoji od 3 drona) iz Kine, već dogovorenih borbenih helikoptera iz Rusije kao i francuskih raketa Mistral Srbiju stavlja za lidera na Balkanu a na poziciju odmah iza Rumunije u ovom delu Evrope", kaže Životić za Kurir.

Kurir.rs/Sputnjik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track