ĐILAS MINIRA UJEDINJENJE DEMOKRATA: Hoće i dalje da drži i Lutovca i kasu DS
Foto: Zorana Jevtić, Ana Paunković

Saznajemo: OTKUD ZASTOJ U UDRUŽIVANJU TRI STRANKE

ĐILAS MINIRA UJEDINJENJE DEMOKRATA: Hoće i dalje da drži i Lutovca i kasu DS

Politika -

Nisko: Šef Demokratske stranke najveći je kočničar spajanja sa SDS i ZZS, a iza svega stoji jedan od lidera SZS. S druge strane, zagovornici ovog projekta vide veliki DS kao izlaz iz teške situacije

Novac koji se iz kase demokrata odliva u džep lidera Saveza za Srbiju (SZS) Dragana Đilasa jedan je od glavnih razloga što jedna struja Demokratske stranke (DS) vuče konce ka ujedinjenju sa Socijaldemokratskom strankom (SDS) i Zajedno za Srbiju (ZZS), a druga podmeće klipove u taj projekat i praktično održava stranku u stanju dužničkog ropstva, otkriva Kurir.

Jaram

Naš izvor tvrdi da je lider DS Zoran Lutovac, po nalogu Đilasa, najveći kočničar ujedinjenja DS, a iza svega stoji krajnje neobičan finansijski aranžman između ove dvojice političara, o kojem je Kurir prethodnih dana pisao.

- Nikakvih drugih prepreka za ujedinjenje sa SDS i ZZS nema. Za DS je to način da se, sa udruženom kasom i reprogramiranjem dugova, oslobodi Đilasovog jarma i osnaži kao partija. Računica pokazuje da bismo duplo brže vratili ove nagomilane dugove, verovatno još u toku ovog saziva Skupštine Srbije. Jasno je onda zašto Đilasu ne odgovara ujedinjenje. Zašto bi on hteo da ostane bez pozicije u kojoj u šaci drži Lutovca i slab DS. Grcamo u dugovima i praktično svaki dinar koji legne na naš račun odlazi Đilasu - objašnjava naš sagovornik iz DS.

foto: Sonja Spasić

Lutovac ni juče nije odgovarao na naše pozive, a informativna služba te stranke se ni posle četiri dana nije oglasila na naša pitanja o transakcijama između Đilasa, DS, SZS i Fondacije za unapređenje demokratije „Ljuba Davidović“, o kojima smo prethodnih dana pisali.

Dug na dug

DS svakog meseca dobija oko pet miliona dinara iz budžeta, shodno Zakonu o finansiranju političkih stranaka, a SDS oko tri miliona dinara. Međutim, zbog blokade računa, sav novac iz kase DS usmerava se na potražioce, a prvi u tom redu je Đilas, čija je firma „Multikom“ 2015. preuzela dug stranke (oko 50 miliona dinara) od Razvojne banke Vojvodine. Dojučerašnji demokrata Nenad Borović jedan je od onih koji javno optužuju Đilasa da je ovim potezom gurnuo stranku u dužničko ropstvo, jer je dug od RVB otkupio za 38 miliona, a onda od DS potraživao 49 miliona. Uz ovu glavnicu, njemu pripada i kamata od 18 odsto na godišnjem nivou.

Velika bura GDE JE NESTALO 200.000 EVRA

Đilas je napravio haos u DS kada je javno priznao da je čak 200.000 evra od kamata praktično vratio u DS, odnosno donirao Fondaciji za unapređenje demokratije „Ljuba Davidović“, koju je osnovao DS. Kako smo juče otkrili, Lutovac se zbog ovoga suočio s pravim buntom u partiji, jer niko od njegovih najbližih saradnika nije ušao u trag ovim parama. Na sednici Političkog saveta DS Lutovac je u četvrtak morao da prizna da su one potrošene na aktivnosti SZS i organizovanje protesta i šetnji.

Bojan Klačar DS SE NE VIDI U SZS

foto: Beta/Media Centar

Bojan Klačar iz Cesida kaže za Kurir da će DS morati da vrati svoje dugove, bez obzira na ujedinjenje, ali da će to verovatno lakše isplatiti kada se udruže resursi tri stranke: - Taj veliki DS može da postane znatno ozbiljniji igrač na političkoj sceni i iz ugla politike bi ujedinjenje bilo dobra vest. Ne ulazeći u finansije demokrata i ulogu Đilasa u njima, izvesno je da je DS u SZS najmanje vidljiv član. Očigledno je da je DS u ovakvom SZS u B planu.

Kurir.rs/Ivana Kljajić Foto: Zorana Jevtić,Ana Paunković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track