OSVANULI GRAFITI OVK NA DOMU KULTURE U BABINOM MOSTU: Vandali oštetili i dečije igralište, meštani uznemireni (FOTO)
Foto: Kancelarija za KiM/Ilustracija

iščupali i polomili ljuljaške

OSVANULI GRAFITI OVK NA DOMU KULTURE U BABINOM MOSTU: Vandali oštetili i dečije igralište, meštani uznemireni (FOTO)

Politika -

Nepoznati počinioci ispisali su u toku noći grafite OVK i OVK Kosova na zidu Doma kulture u multietničkom selu Babin Most kod Obilića i oštetili dečije igralište koje se nalazi u sklopu ovog objekta, potvrdio je direktor škole “Milan Rakić”, Žarko Petrović.

Petrović kaže da su grafite ispisane na zidu seoskog Doma kulture, u sklopu koga se nalazi i zgrada tamošnje osnovne škole, uočili jutros po dolasku na posao.

“Jutros, kada smo došli na posao videli smo da su na zidu Doma kulture ispisani grafiti sa nazivom Oslobodilačke vojske Kosova (OVK). Slučaj sam najpre prijavio Privremenom organu Opštine Obilić, kontaktirao kosovsku policiju i prijavio KFOR-u”, kaže direktor Petrović.

On je naveo da su vandali oštetili i dečije igralište koje se nalazi u sklopu Doma kulture, te da su iščupali i polomili metalne delove ljuljaški.

“Sve ovo je uznemirilo i decu i meštane Babinog Mosta, ali mi nastavu u školi nismo prekidali, smirili smo učenike i nastavljamo da radimo kao da se ništa nije dogodilo”, rekao je Petrović.

Nekada etnički čisto srpsko selo Babin Most kod Obilića broji 150 srpskih i 50 albanskih domaćinstava.

ĐURIĆ: Ne pretite Srbima, umećemo da ih zaštitimo

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ocenio je danas da je ispisivanje pretećih poruka na Domu kulture i osnovnoj školi u Babinom Mostu kod Obilića tužan pokazatelj koliko su albanski ekstremisti ogrezli u mržnji i upozorio ih da ne prete Srbima jer će Srbija umeti da zaštiti svoj narod.

"Ispisivanja pretećih poruka tužan je pokazatelj koliko su albanski ekstremisti ogrezli u mržnji i koliki ih ljudski i civilizacijski jaz odvaja od normalnih ljudi. Vandalizovanje doma kulture grafitima UČK pokazuje koliko su oni daleko od kulture i mogućnosti da žive u zajednici sa bilo kim ko ne deli njihove šovinističke i rasističke poglede na svet", ocenio je Đurić.

foto: Tanjug/Sava Radovanović

Kako kaže, ne možemo se praviti slepi i ne zaključiti da taj incident i mnogi drugi pre njega nemaju veze sa sveopštom radikalizacijom na KiM i političkim uspehom albanskih ekstremističkih snaga na poslednjim izborima, koji je očito dao vetar u jedra najprimitivnijim i najekstremnijim društvenim nagonima i ohrabrenje najagresivnijima.

On je upozorio ekstremiste na Kosovu i Metohiji da se ne igraju sa bezbednošću srpske dece i da ne prete Srbima, jer će, kako je naveo, Srbija umeti da zaštiti svoj narod od nasilja i proterivanja u svakom delu Kosova i Metohije.

(Kurir.rs/Kosovo online/Tanjug/FOTO: Kancelarija za KiM/Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja