Najnovije vesti

DON BASTAĆ! MAFIJAŠKI POTPIS ĐILASOVOG ČOVEKA! TEŠKE OPTUŽBE ZA KORUPCIJU! Uzimao keš od investitora! Reketirao NVO! Uzimao novac za sebe namenjen deci!
Foto: Beta Miloš Miškov, Printscreen

Šokantno otkriće

DON BASTAĆ! MAFIJAŠKI POTPIS ĐILASOVOG ČOVEKA! TEŠKE OPTUŽBE ZA KORUPCIJU! Uzimao keš od investitora! Reketirao NVO! Uzimao novac za sebe namenjen deci!

Politika

Lazar Lešnjak, venčani kum Marka Bastaća, otkriva da je predsednik opštine Stari grad reketirao investitore koji su zidali na divlje, a da mu je on donosio koverte s mitom. Kada je jedna koverta s novcem zafalila, nastao je pravi pakao. Lešnjak je bio vezan za stolicu, devet sati ispitivan, prebijan, pesnicama udaran po glavi i telu...

Lazar Lešnjak, venčani kum predsednika opštine Stari grad Marka Bastaća, koji jepredsednik gradskog odbora Đilasove stranke,  i njegov doskorašnji poverljivi saradnik, otkrio je da ga je Bastać brutalno zlostavljao, ali i da je reketirao građevinske investitore i ispumpavao milione iz opštinskog budžeta!

Lešnjak je u video-snimku, koji je ekskluzivno objavio Kurir, ispričao da ga je Bastać, inače funkcioner Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa, vezao za stolicu, davio kesom, udarao pesnicom u glavu i šibao kanapom, te da je sve to trajalo devet sati.

Do incidenta je došlo u maju 2018, a sve zbog reketiranja građevinskih investitora koji su bespravno gradili na Starom gradu. Naime, Lešnjak je prikupljao reket i donosio ga Bastaću, ali kada je zafalila jedna koverta, Bastać ga je pozvao na sastanak. Tada, kako kaže Lešnjak, kreće pakao od njegovog života.

Nekad zajedno slavili... Bastać i Lešnjak na proslavi rođenja deteta
Nekad zajedno slavili... Bastać i Lešnjak na proslavi rođenja detetafoto: Printscreen Facebook

Pakao od života

- Na sastanku su bili i Andrej Belingar i Dejan Stojanović. Marko nam je ruke i noge vezao za stolice onim plastičnim kaiševima, koji baš dobro stežu. Kada nas je vezao, rekao je: „Sada ćemo da igramo jedan kviz, postavljaću vam pitanja.“ Postavljao nam je pitanja da li poznajemo određene ljude, ja sam ih prepoznavao, jer su to bili uglavnom ljudi koji su imali bespravnu gradnju na Starom gradu. Kada su Andrej i Dejan rekli da ne znaju te osobe, odvezao ih je, a mene je ostavio - započeo je Lešnjak priču i nastavio:

- Na svako njegovo naredno pitanje, ukoliko nije bio zadovoljan odgovorom, bio sam udaran onim kanapom za preskakanje. Bio sam šiban po telu, sedeo sam tako vezan... Počelo je u devet uveče, došao sam kući u pola šest ujutru. Tokom noći odgovarao sam na bezbroj pitanja, a sve u vezi sa kovertom koju mu nisam odneo. Ako nije bio zadovoljan odgovorom, dobijao sam udarac pesnicom u glavu, u stomak, stavljena mi je kesa na glavu da se malo kao i gušim, da se mučim... Uključen je bio TV na maksimalno, da se ne čuje šta radimo. Kad me je supruga zvala telefonom da pita gde sam, Marko se javljao i govorio da smo na sastanku.

Politički saborci... Lazar i Marko u jednoj od akcija u Beogradu
Politički saborci... Lazar i Marko u jednoj od akcija u Beogradufoto: Damir Dervišagić

Malverzacije

U nastavku jezive ispovesti, Lešnjak je optužio Bastaća da je uzimao za sebe deo novca koji je bio namenjen deci, najstarijim sugrađanima i nevladinim organizacijama, a čak je hteo da se ugradi i u dečje predstave. Ukratko, ko god je dobio novac od opštine, deo je potom morao da da lično Bastaću.

- Opština Stari grad je sprovodila i projekat gerontodomaćica. Ta pomoć je bila potpuno besplatna, opština je plaćala tu uslugu kompletno, s tim što je agencija koja je prolazila na maloj javnoj nabavci do tri miliona dinara vrednosti bila u obavezi da vrati milion dinara Bastaću i da ih ispumpa kroz fiktivne konsultantske usluge - ispričao je Lešnjak.

Tu, dodaje, nije kraj nedelima Đilasovog pulena.

- Bastać je uzimao i novac koji smo dobijali od Grada Beograda. Sekretarijat za saobraćaj nam je godišnje prebacivao tri miliona dinara za projekte kojima ćemo unaprediti bezbednost u saobraćaju na Starom gradu. Organizacije koje su dobile novac su sprovodile projekte u školama i vrtićima, ali te organizacije su bile u obavezi da vrate deo novca. Ta vrednost bila je oko 600.000-700.000 dinara na godišnjem nivou - ispričao je Lešnjak.

Inače, posle Bastaćeve torture i brutalnog iživljavanja, Lešnjak kaže da je morao da se odseli iz Srbije jer je bio ucenjen da ne sme nikome ništa da govori. Otišao je u Pariz da radi da bi prehranio porodicu.

Stefanović čeka reakciju tužilaštva

LEŠNJAK UZBUNJIVAČ, NADLEŽNI DA REAGUJU

Ministar policije Nebojša Stefanović smatra da tužilaštvo treba da istraži tvrdnje Lešnjaka o koruptivnim radnjama i torturi Marka Bastaća.

foto: Marina Lopičić

- Očekujem da nakon ovakvog užasnog svedočenja nadležni organi reaguju. Taj čovek je uzbunjivač, prijavio je nešto što smatra da je koruptivno delovanje, naveo još više krivičnih dela i tužilac je taj koji treba da odluči, da vidi da li ima dovoljno činjenica za pokretanje postupka. Ja verujem da ima - rekao je Stefanović.

On je ocenio da su optužbe izuzetno teške i da je neophodno da se čuje istina. Ministar je objasnio da će policija, ukoliko tužilaštvo zatraži, pokrenuti istragu i podsetio da i tužilaštvo može da sprovede svoju istragu.

- Ponudićemo mogućnosti poligrafa ako zatreba - poručio je Stefanović.

SVE AFERE MARKA BASTAĆA

UHVAĆEN SA 13.000 EVRA KEŠA

Po sletanju iz Dubaija, Bastaća je carinska kontrola na beogradskom aerodromu uhvatila sa oko 13.000 evra u kešu, a on se pravdao da nije znao da je zakonski dozvoljeno prenositi do 10.000 evra. Do danas nije otkrio čiji je to novac i kome ga je nosio.

foto: Kurir

ZADUŽIO SPORTSKI CENTAR

Sportski centar „Milan Gale Muškatirović“, kojim je doskoro gazdovala opština Stari grad, pretrpeo je ogromnu štetu, radnicima su kasnile plate, napravljeni su milionski dugovi, a lokali su izdavani po burazerskom principu.

ČUPA ZNAKOVE, PALI KNJIGE...

Bastać je sa svojim pristalicama svakodnevno stopirao radove na Trgu republike i izazivao incidente. Pravio je nerede ispred gradskih institucija, donosio toalet-papir, zemlju i blato, a učestvovao je i u paljenju knjige zamenika gradonačelnika Gorana Vesića, nakon čega mu je javno pretio i šamaranjem.

ISISAVANJE OPŠTINSKOG BUDŽETA

Bastać je izvukao 167 miliona dinara iz opštine Stari grad preko firmi „Kodeks trejd“ i „Rispekt legal“, a onda je taj novac koristio za rad stranke SSP, ali i za podmićivanje odbornika SRS i SPS.

PUŠIO CIGARU KOJA LIČI NA DŽOINT

Bastać je uslikan u jednom noćnom klubu kako puši cigaretu neobičnog oblika, koja zapravo nalikuje na džoint.

REAGOVANJA

Aleksandar Vulin ministar odbrane

SILEDŽIJA MORA NA ROBIJU

foto: Zorana Jevtić

Iako smo znali da su u pitanju kriminalci i siledžije, ovo je više nego što je moglo i da se zamisli. Đilasov glavni čovek za Beograd je pokazao šta bi čekalo Srbiju samo da on odlučuje o njoj. Srbija je država zakona i siledžije moraju na robiju.

Miloš Vučević potpredsednik SNS

BEZUMLJE TAJKUNSKE BANDE

foto: Beta Dragan Gojić

Ovaj poslednji čin nasilja Đilasa, Bastaća i ostale tajkunsko-kriminalne bande potvrđuje da za njih ne postoji granica bezumlja i bezobrazluka. Da li neko može da zamisli svoje dete kao člana takve organizacije? Šta su u stanju da urade drugim ljudima ako ovo rade kumovima? I sve za pare.

Darko Glišić predsednik IO SN

DO GUŠE U KRIMINALU

foto: Zorana Jevtić

Pod hitno mora da se otvori istraga. Očigledno da je spaljivač knjiga, nosač ranca s parama i prekaljeni borac protiv saobraćajnih znakova Marko Bastać do guše u raznim vidovima kriminala. Vreme je da bude priveden poznavanju prava.

Nebojša Bakarec odbornik SNS u Beogradu

GORI OD BELOSVETSKIH KRIMINALACA

foto: Dado Đilas

Gospodine Bastać, na svim nedelima pozavidela bi vam većina karijernih belosvetskih kriminalaca. Zbog čega krijete da imate manje od pet odsto podrške građana Starog grada, a manje od pola procenta podrške Beograda?

Kurir.rs / Ekipa Kurira

Foto: Beta/Marko Miškov, Printscreen

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...