OTKRIVENA BISTA PRIMAKOVA U RUSKOM DOMU! HARČENKO: Rusija je nudila mirno rešenje za Kosovo 90-ih, ali je zapad odmah pripremio agresiju na Srbiju! VUČIĆ: Cenimo sve što je Primakov učinio da budemo svoj na svome
Foto: Tanjug/Rade Prelić

DOBRI ODNOSI SRBIJE I RUSIJE

OTKRIVENA BISTA PRIMAKOVA U RUSKOM DOMU! HARČENKO: Rusija je nudila mirno rešenje za Kosovo 90-ih, ali je zapad odmah pripremio agresiju na Srbiju! VUČIĆ: Cenimo sve što je Primakov učinio da budemo svoj na svome

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas otkrivanju biste Jevgenija Primakova, bivšeg premijera Ruske Federacije.

16.20 - Direktorka Ruskog centra za nauku i kulturu - Ruski dom, Eleonora Mitrofanova rekla je da je Primakov promenio kurs spoljne politike Rusije.

- To što danas otvaramo ovu bisto je izraz naše zahvalnosti i poštovanja ovog velikog čoveka koji je celog života prikazivao veliku podršku Jugoslaviji, ovo što danas radimo je naša zahvalnost njemu - kazala je ona.

foto: Printscreen YouTube

16.17 - Bivši predsednik Vlade Rusije i bliski prijatelj Primakova Sergej Stepašin rekao je da Rusija 90-ih nije možda pomogla Jugoslaviji koliko je mogla, ali je Primakov učinio sve što je bilo u njegovoj moći.

foto: Youtube Printscreen

- Postoje neke činjenice malo poznate, ali o čemu znaju gospoda iz vojnih redova. Nikome tada nije moglo da padne na pamet da će zbog odluka u Ujednjenim nacijama nekome ipak pasti na pamet da izvrši bombardovanje Jugoslavije. To što se dogodilo Srbiji je takođe velika lekcija za Rusiju - rekao je on.

16.09 - Predsednik Vučić rekao je da je Primakov imao večnju ljubav prema otadžbini, ali da je 1999. kada je čuo za bombardovanje izdao dekret, te da je njegova politika bila dalekovida.

- Napravio je zaokret u spoljnoj politici Rusije. Prioriteti koje je postavio Jevgenij ima odraza i danas uprkos pritiscima spolja. Učinio je sve da Rusiju zaštiti i povrati na svetsku političku scenu - rekao je on.

foto: Printscreen YouTube

Kako je kazao u Srbiji smo osetili Primakovu borbu za jednakost i pravčnost.

- Nije lako da vas vaš narod poštuje ceni i voli. Najteže je to u svojoj kući, kada to priznanje dobijate daleko od kuće, ali ne od srca. Iskreno čenimo što je uradio za Rusiju ali i boreći se za Srbiju i naše pravo da budemo svoj na svome. Mi ga nećemo zaboraviti. Kod nas se kaže da čovek može da umre dvaput, jednom kad prestane da diše, a drugi put kad ga zaborave. Što se tiče zaborava, Primakov večno će živeti, hvala mu na svemu. Neka večno živi prijateljstvo Rusije i Srbije. Neka živi Rusija, neka živi Srbija - rekao je Vučić.

foto: Tanjug/Rade Prelić

16.05 - Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko rekao je da će govoriti na srpskom jeziku zbog velikog poštovanja i ljubavi prema Srbiji i srpskom narodu.

- Veliki je značaj Jevgenija zbog toga što je bio značajan i naučnik. Putin ga je nazvao velikim građaninom Rusije, ova izreka govori sve. Više reči i ne treba. Ja sam imao čast da radim sa njim. Situacija u bivšoj Jugoslaviji bila je najveći izazov u spoljnoj politici. Početak 1996. godine, prva faza implementacije Dejtona. On je odmah pronašao gde je trebalo imati jače delovanje. Mi smo odmah počeli i dobili upute koji su bili prožeti nacionalnim interesom i brigom o saradnji sa Srbijom - rekao je Harčenko.

Prema njegovim rečima, veliki je značaj Primakova u saradnji sa nekadašnjom Jugoslavijom, pogotovo po pitanju Kosova i Metohije.

- Takav je položaj bio Rusije da nismo mogli da napravimo sve, ali on je gledao decenijama unapred i koncept multikulturalnog uređenja sada je zaživeo. Principi Primakova sačinjavaju sadašnji moderni koncept Ruije. Što se tiče Kosova bipo je rpeaktiva i ponudio više rešenja za to na miran način. Ali Zapad je od početka uzeo smer i pripremao se za vono rešenje i agresiju protiv Srbije - rekao je Harčenko.

foto: Printscreen Youtube

16.00 - Na ceremoniji su intonirane himne Srbije i Rusije, a bistu su otkrili Irina Primakova, udovica bivšeg ruskog premijera, i autor umetničkog dela, ruski vajar Andrej Tirtišnikov, član ruske Akademije umetnosti.

foto: Tanjug/Rade Prelić

Ceremoniji osim Vučića prisustvuje i ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin.

foto: Printscreen YouTube

Primakova srpska javnost pamti po tome što je okrenuo avion i otkazao posetu Vašingtonu 24. marta 1999.godine kada je čuo da je NATO počeo bombardovanje SR Jugoslavije.

Kada je 2011. godine u Beogradu predstavljajao svoju knjigu ''Svet bez Rusije'' Primakov je rekao da je ''radostan što je ovde, jer voli Srbe'' i naglasio da je Rusija nikada neće priznati nezavisnost Kosova.

''Na Kosovu je stvorena situacija ćorsokaka. Moram da kažem da sam kao ministar spoljnih poslova Rusije bio član Kontakt grupe i moram da podvučem da nikada ni u jednom dokumentu nije pomenuto da Kosovo može postati samostalno'', rekao je tada bivši ruski premijer.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track