SAMO SA ZAPADNIM BALKANOM EVROPSKA UNIJA MOŽE BITI JEDINSTVENA I KOMPLETNA! Gojkovićeva: Nastavak politike proširenja ne sme biti doveden u pitanje (FOTO)
Foto: Tanjug/Narodna skupština Srbije

Predsednica Narodne skupštine u budimpešti

SAMO SA ZAPADNIM BALKANOM EVROPSKA UNIJA MOŽE BITI JEDINSTVENA I KOMPLETNA! Gojkovićeva: Nastavak politike proširenja ne sme biti doveden u pitanje (FOTO)

Politika -

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković učestvovala je danas na 9. Sastanku predsednika parlamenata Jugoistočne Evrope i Višegradske grupe o proširenju EU u Budimpešti, koji je otvorio predsednik Vlade Republike Mađarske Viktor Orban, a na sastanku je usvojena Izjava o proširenju Evropske unije, kojom se, između ostalog, ističe potreba da se proces pristupanja zemalja koje su već u fazi pregovora učini dinamičnijim.

Gojković je, obraćajući se na sastanku predsednika parlamenata, istakla da samo sa Zapadnim Balkanom kao njenim integralnim delom, Evropska unija može biti jedinstvena i kompletna.

Predsednica Skupštine Srbije je naglasila da, uprkos izazovima sa kojima se Unija suočava, nastavak politike proširenja ne sme biti doveden u pitanje.

- U suočavanju sa izazovima spolja i unutar EU, u nacionalnim politikama, reformskim procesima i efektima globalizacije, neophodna je dodatna posvećenost i upornost u sprovođenju ciljeva koji su u zajedničkom interesu, kao što proširenje nesumnjivo jeste. Samo na ovoj osnovi Evropska unija može da nastavi da bude zajednica zasnovana na vrednostima, naglasila je Gojković.

foto: Tanjug/Narodna skupština Srbije

Gojković je istakla da tema skupa o budućnosti proširenja Evropske unije predstavlja jednu od najaktuelnijih tema danas i podsetila da je naš region već dugo uključen u procese evrointegracija, koji su važni za sprovođenje reformi, za stabilnost i saradnju, kao i da politika proširenja predstavlja jednu od najuspešnijih politika EU.

- Ti procesi su važan okvir u kome mi kao region posmatramo našu zajedničku budućnost. Moglo bi se reći i da od budućnosti procesa proširenja u velikoj meri zavisi kako će izgledati budućnost regiona, kao i budućnost Evropske unije, rekla je Gojković.

Gojković je rekla da smo svedoci zastoja u politici proširenja, u svetlu nedavnog neotpočinjanja procesa pregovaranja o članstvu za Severnu Makedoniju i Albaniju, i opadanja dinamike procesa otvaranja pregovaračkih poglavlja u pregovorima sa Srbijom.

- Zbog svega ovog postoji realno nezadovoljstvo naših građana i vlada, posebno imajući u vidu da Srbija sprovodi veoma zahtevne reforme i aktivno učestvuje i daje svoj doprinos rešavanju izazova sa kojima se Evropska unija suočava, kao recimo u slučaju zalaganja Srbije u rešavanju migrantske krize, rekla je Gojković.

foto: Tanjug/Narodna skupština Srbije

Gojković je istakla da je nastavak procesa proširenja od velikog značaja ne samo za države koje teže priključenju, već i za samu Evropsku uniju i da bi ubrzavanje dinamike procesa evrointegracija pokazalo snagu EU, uprkos postojećim izazovima i afirmisalo bi značaj koji EU ima na međunarodnoj sceni.

Gojković je zahvalila na podršci država susednih regiona Evrope, koje su članice Evropske unije politici proširenja.

- Zbog toga pozdravljamo konkretnu podršku perspektivama proširenja za Zapadni Balkan, koje dolaze od država Višegradske četvorke. Kao susedi, upućeni ste u našu posvećenost reformskim procesima i naš doprinos, istakla je Gojković i zahvalila Mađarskoj na organizaciji današnjeg sastanka.

Gojković je istakla da postavljeni cilj, članstva kandidata sa Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji mora biti dostižan za one koji su privrženi i aktivno rade na regionalnoj stabilnosti, koji dosledno sprovode reforme i usklađuju zakonodavstvo sa pravom Evropske unije.

foto: Tanjug/Narodna skupština Srbije

Deveti sastanak predsednika parlamenata zemalja Jugoistočne Evrope i Višegradske grupe završen je donošenjem Izjave o proširenju Evropske unije u kojoj se, između ostalog, ističe da je politika proširenja jedna od najuspešnijih politika EU i da Evropska unija treba da ostane otvorena prema onim zemljama koje dele zajedničke vrednosti koje su u srcu EU i koje su voljne da se prilagode njenim standardima. Stoga, ova politika, koja nažalost deluje da je usporila tempo nakon poslednjeg sastanka Evropskog saveta, mora biti ojačana.

Predsednici parlamenata Jugoistočne Evrope i Višegradske grupe izražavaju nadu da će zajednički napori država članica EU, institucija EU i zemalja koje teže članstvu dovesti do proširenja Unije u predstojećim godinama.

Predsednici parlamenata naglašavaju da pristupanje država Jugoistočne Evrope Evropskoj uniji ne samo da ima uticaj na bezbednost, stabilnost i prosperitet ovog regiona, već i čitavog kontinenta.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track