EVO KAKO BI REAGOVALA AMERIKA KAD BI SRBIJA KUPILA S-400: Odmah bi bile uvedene sankcije po zakonu koji je usvojio Kongres
Foto: AP / Turkish Defence Ministry / Pool

PUSMERENO PROTIV RUSIJE

EVO KAKO BI REAGOVALA AMERIKA KAD BI SRBIJA KUPILA S-400: Odmah bi bile uvedene sankcije po zakonu koji je usvojio Kongres

Politika -

EOGRAD - Direktorka Centra za evroatlanske studije Jelena Milić izjavila je danas da bi Srbija po automatizmu pala pod sankcije SAD ako bi kupila rusko oružje.

"Američki kongres je zbog ruskog mešanja u izbore u SAD, ali pre svega zbog ilegalne aneksije Krima, usvojio zakon koji se zove 'Borba protiv američkih neprijatelja kroz sankcije'. To su sektorske sankcije, najčešće je to blokada sredstava, zabrana kupovine i slične stvari... Nisu sankcije onog tipa kakve su Srbiji bile nametnute devedesetih godina od Saveta bezbednosti i Generalne skupštine UN", objasnila je Milićeva na televiziji O2.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Filip Plavčić

Ona dodaje da na to ne mogu da utiču ni Stejt deparment ni Bela kuća i da nema veze to što je Srbija vojno neutralna zemlja, prenosi B92.

"Srbija bi pala po automatizmu pod sankcije zato što bi eventualno kupila oružje. Ništa lično, to jeste poenta, to je zakon koji je usvojio Kongres, i Stejt department i Bela kuća tumacenje tog zakona ne mogu da promene. U Americi je zakon - zakon, i nije ništa lično", naglasila je direktorka Centra za evroatlanske studije.

Milićeva kaže da bi u tom slučaju pod sankcijama bili samo određeni sektori.

"Pod sankcije bi pali samo oni delovi koji su imali veze s kupovinom, delovi ministarstava ili pojedinci", rekla je Jelena Milić.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track