Najnovije vesti

SRBI U CG ĆE BITI ISTREBLJENI? Stručnjaci tvrde da će srpskog naroda zvanično biti manje od 20 odsto posle sledećeg popisa: Pomoć mogu da dobiju SAMO od Beograda!
Foto: Profimedia

problemi našeg naroda u crnoj gori

SRBI U CG ĆE BITI ISTREBLJENI? Stručnjaci tvrde da će srpskog naroda zvanično biti manje od 20 odsto posle sledećeg popisa: Pomoć mogu da dobiju SAMO od Beograda!

Politika

Srpski narod u Crnoj Gori suočen je s brojnim problemima, od ugroženog jezika i kulture do pretnje asimilacijom, ocenjeno je na okruglom stolu "Položaj i problemi srpskog naroda u Crnoj Gori".

 

Položaj srpskog naroda u Crnoj Gori ilustruje i zastupljenost u državnim organima. U kabinetu predsednika, kabinetu zaštitnika ljudskih prava i sloboda ih nema dok, na primer, u Ministarstvu unutrašnjih poslova od 2825 zaposlenih, 149 je Srba.

 

- Neće dobiti status konstitutivnog naroda. Đukanović će ići na to da dodeli status manjinskog naroda u nekom momentu, ako posle sledećeg popisa smanji broj Srba u Crnoj Gori na najmanju moguću meru. Neka njihova procena će biti sada - manje od 20 procenata Srba u Crnoj Gori, rekao je dr Aleksandar Raković, viši naučni saradnik u Institutu za noviju istoriju Srbije.

 

foto: Printscreen YouTube

Srbi iz Crne Gore smatraju da je potrebno da traže zaštitu kolektivnih prava, prava na nacionalne, kulturne i obrazovne institucije.

 

- I svoje udžbenike istorije i srpskog jezika, u sadašnjim piše da su Srbi okupatori. Ne samo 1918. već da su Nemanjići okupirali Crnu Goru, istakao je Goran Kiković, potpredsednik SO Berane.

 

Učesnici okruglog stola, posvećenog položaju srpskog naroda u Crnoj Gori naglašavaju da su na popisu 1909, 94 odsto bili Srbi, a da su različiite mere uticale na to da ih već 2011. bude svega 28 odsto.

 

 

- Porast broja Srba u Crnoj Gori bio je alarm aktuelnom režimu da nešto hitno preduzme u zaustavljanju tog procesa i njegovog okretanja u suprotnom smeru. Usledili su preimenovanje srpskog jezika u crnogorski, inženjering u istoriografiji, proterivanje ćiriličnog pisma, politika zapošljavanja u javnoj sferi koja rigidno favorizuje Crnogorce u odnosu na Srbe, bez obzira na stručnost, naveo je protojerej Jovan Plamenac, predstavnik Mitropolije crnogorsko-primorske.

 

Poznavaoci smatraju da srpske političke stranke u Crnoj Gori, pomoć, pre svega, mogu da traže u Beogradu, jer je Banja Luka u svojim problemima.

 

(Kurir.rs/RTS)

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...