GOJKOVIĆEVA SA MINISTROM SPOLJNIH POSLOVA INDIJE: Dve zemlje veže višedecenijsko tradicionalno prijateljstvo i razumevanje
Foto: Kabinet predsednice Narodne Skupštine

odnosi bez otvorenih pitanja

GOJKOVIĆEVA SA MINISTROM SPOLJNIH POSLOVA INDIJE: Dve zemlje veže višedecenijsko tradicionalno prijateljstvo i razumevanje

Politika -

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković sastala se sa ministrom spoljnih poslova Republike Indije Subramanjanom Džaišankarom, sa kojim je razgovarala o unapređenju parlamentarnih i ukupnih bilateralnih odnosa, kao i mogućnosti unapređenja ekonomske saradnje.

Gojković i Džaišankar su istakli da dve zemlje veže višedecenijsko tradicionalno prijateljstvo i razumevanje, a predsednica Skupštine Srbije je ukazala da su odnosi dve države bez otvorenih pitanja, uz puno međusobno uvažavanje i podršku, i podsetila da je prošle godine obeležena 70. godišnjica od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Gojković je istakla da dve države vezuje i saradnja utemeljena u Pokretu nesvrstanih zemalja, podsećajući da je osnivačka skupština 1961. godine održana upravo u Domu Narodne skupštine, kao i da su odnosi u aktuelnom vremenu intenzivirani nakon posete tadašnjeg predsednika Vlade, a sada predsednika Srbije Aleksandra Vučića Indiji 2017. godine.

Gojković je zahvalila Indiji što poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i što je prijatelj Srbije i ima razumevanja za stavove naše zemlje, posebno kada je reč o Кosovu i Metohiji.

Ministar spoljnih poslova Indije je istakao da njegova zemlja veruje u poštovanje međunarodnog prava, kao i da je stajala uz Srbiju u teškim trenucuma i naglasio da je stav Indije kada je reč o Кosovu i Metohiji stvar principa.

Podsećajući na osnivačku skupštinu Pokreta nesvrstanih 1961. godine u Beogradu, Džaišankar je istakao da dve države veže tradicionalno prijateljstvo koje je izdržalo test vremena i naglasio da Indija želi da na tim osnovama razvija i unapređuje odnose sa Srbijom.

Džaišankar je zahvalio i Narodnoj skupštini na prijateljstvu i organizovanju izložbe tkanina iz Indije, kao i obeležavanju međunarodnog dana joge, dodajući da se i na taj način neguju odnosi.

Gojković je rekla da je parlamentarni nivo saradnje važan za unapređenje bilateralnih odnosa i da je nakon dugo vremena došlo do posete predsednika Gornjeg doma Parlamenta Indije Venkaja Naidua Srbiji, kao i predsednika Doma naroda Om Birla, što je značajan korak napred u razvoju parlamentarnih odnosa. Gojković je zahvalila na učešću delegacije Indije na 141. skupštini IPU, koji je predvodio predsednik Om Birl.

Džaišankar je naglasio da činjenica da su predsednici oba doma Parlamenta Indije bili u Srbiji pokazuje da se pridaje značaj parlamentarnoj saradnji i založio se za blisku saradnju parlamentarnih delegacija u međunarodnim parlamentarnim organizacijama.

Ministar spoljnih poslova Indije čestitao je na uspešno organizovanom 141. zasedanju Interparlamentarne unije, ukazujući da činjenica da je Beograd okupio 149 zemalja na jednom mestu i 77 predsednika parlamenata predstavlja veliki korak i znak međunarodne pozicije Srbije.

Gojković i Džaišankar su se založili za jačanje privrednih veza, a predsednica Skupštine Srbije je ukazala na mogućnosti saradnje u industriji traktora, poljoprivredno-prehrambenoj industriji, IT industriji, zdravstvu, kao i namenskoj industriji.

Ministar spoljnih poslova Indije je naglasio da postoji dobar osnov za razvoj ekonomske saradnje, koja je važan aspekt u ukupnim odnosima, i ukazao da indijske kompanije ulažu u proizvodnju i sklapanje traktora, IT park, proizvodnju hrane, kao i da je moguće dodatno razviti poslovnu saradnju, posebno imajući u vidu ekonomski napredak koji je Srbija ostvarila u proteklim godinama.

Džaišankar je rekao da je pored razvoja poslovne saradnje potrebno da se uspostavi partnerstvo u različitim oblastima i ukazao na značaj saradnje i u oblasti obuke službenika, kao i turizma i istakao da Indija ceni ukidanje viza za njene građane, dodajući da veruje da će to unaprediti turističku saradnju.

Gojković i Džaišankar su ukazali na značaj kulturne saradnje između dve zemlje, i posebno u tom okviru saradnje oblasti filmske industrije.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track