SKANDALOZNO: Kurti Olivera Ivanovića nazvao ratnim zločincem
Foto: Profimedia, EPA

POLITIČARU S KOSOVA NIŠTA NIJE SVETO

SKANDALOZNO: Kurti Olivera Ivanovića nazvao ratnim zločincem

Politika -

Mučenje: Godinama su montirali proces protiv njega, zbog toga ne mogu da isključim mogućnost da su Albanci inspiratori ubistva, kaže Ivanovićeva supruga Milena Popović Ivanović

Budući mandatar za sastav vlade tzv. države Kosovo i lider pokreta

Samoopredeljenje Aljbin Kurti optužio je ubijenog lidera Građanske inicijative „Sloboda, demokratija, pravda“ Olivera Ivanovića da je ratni zločinac!

Objašnjavajući zašto Ivanovića smatra ratnim zločincem, Kurti je u intervjuu za N1 rekao da je to tvrdio i bivši administrativni rukovodilac Unmika Bernar Kušner u svojoj knjizi, a „on je dobro poznavao situaciju jer je bio šef Unmika 2000. godine“.

- Ivanović je bio među čuvarima mostova. On nije krio da je bio u paramilitarnim jedinicama - naveo je Kurti.

Brani  istinu... Milena Popović Ivanović
Brani istinu... Milena Popović Ivanovićfoto: Zorana Jevtić

Inspiratori ubistva

Udovica Olivera Ivanovića Milena Popović Ivanović kaže da su Albanci Olivera, dok je bio živ, lažno optuživali da je ratni zločinac i da on nije mogao da veruje da se takve stvari njemu dešavaju dok je bio utamničen.

- Godinama su montirali proces protiv njega, zbog toga ne mogu da isključim mogućnost da su Albanci inspiratori ubistva. Ovo potvrđuje sve ono što govorim od samog početka i skrećem pažnju javnosti na to. Kad govorim o ubistvu, uvek se osvrnem na tri i po godine koje je Oliver nepravedno proveo u pritvoru. Svi oni koji su Albance isključivali kao ubice, posle Kurtijeve izjave imaju realniju sliku o tome ko su Albanci i na šta su spremni. Znam kakvu je golgotu i medijski linč Oliver preživeo od Albanaca u zatvoru, njegovo ubistvo posmatram isključivo u tom kontekstu - kaže Ivanovićeva.

foto: N1

Protestna nota

Potpredsednica GI SDP Ksenija Božović ističe da bi volela da to što Kurti tvrdi - i dokaže. - Od njega očekujem da, pošto je rekao da će se baviti kriminalom i korupcijom, utvrdi ko je ubio Olivera i da kosovske institucije počnu da rade na otkrivanju drugih ubistava i ratnih zločinaca - rekla je Božovićeva.

Takođe, stranački funkcioneri i Oliverovi najbliži saradnici iz GI SDP uputili su najoštriju protesnu notu zbog izjave kandidata za premijera Kosova.

- Istražni i pravosudni organi Euleksa i Kosova koji su vodili postupak protiv Olivera Ivanovića nisu imali skoro nikakve dokaze, već su samo kreirali optužbe na osnovu izjava pojedinih nekredibilnih Albanaca. O tom postupku je Kurti upoznat i njegova izjava je krajnje neljudska. Podsećamo ga da je prošao 21 mesec od ubistva srpskog političara, a ubica i nalogodavaci nisu pronađeni - navodi se u saopštenju.

Primio poziv VESELJI IDE U HAG

foto: EPA

Lider PDK i bivši predsedavajući kosovske skupštine Kadri Veselji saopštio je da je primio poziv Specijalnog suda za saslušanje i da će otputovati u Hag 4. decembra. On je na konferenciji za novinare kazao da je dobio poziv od suda da tog dana bude saslušan kao jedan od vođa takozvane Oslobodilačke vojske Kosova, prenosi prištinska Koha.

- Kao što sam obećao, obavestio sam javnost čim sam dobio poziv. Ponosan sam što sam se odazvao pozivu zemlje za slobodu nacije - rekao je Veselji. Kako se navodi, Veselji, poznat i po nadimku Luli, jedan je od 100 osoba koje su dosad pozvane na razgovor u Specijalni sud.

ODGOVOR: SRBI NEĆE NIKOGA MOLITI Srpska lista je pobednik izbora

Srpski zvaničnici su reagovali i osudili izjavu Kurtija da će „u novoj kosovskoj vladi Srpska lista biti u opoziciji, a to što jedan ministar mora da bude iz srpske zajednice, ne znači da će on biti u koaliciji“.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić kaže da Srbi neće moliti nikoga.

- Prema tamo važećem ustavu i zakonu, njima pripadaju određena ministarska mesta, i to ne bilo kojim Srbima, već onima koji su na izborima dobili 96 odsto podrške naroda - ističe Đurić, s kojim se saglasio i potpredsednik Srpske liste Dalibor Jeftić. - Srpska lista ne trči da bude deo vlade, nego gleda šta je interes srpskog naroda. Zakoni su vrlo jasni. Srpska lista je pobednik izbora unutar srpske zajednice i kao takva ima ekskluzivno pravo da bude deo institucija - navodi Jevtić.

Centralna izborna komisija (CIK) Kosova objavila je konačne rezultate oktobarskih izbora, prema kojima je Srpska lista osvojila više od šest odsto glasova i deset mandata u skupštini.

Kurir.rs/Kristina Vasković Foto: Profimedia,EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track