GODIŠNJICA UVOĐENJA TAKSA: Dijalog je mrtav, šteta milionska
Foto: Beta Miloš Miškov

Ocena

GODIŠNJICA UVOĐENJA TAKSA: Dijalog je mrtav, šteta milionska

Politika -

Ministar trgovine Rasim Ljajić ocenio je da je zbog poteza Prištine da uvede takse od 100 odsto na srpsku robu, dijalog mrtav.

On je istakao da će u četiri kosovske opštine oko 150 radnji biti zatvoreno, kao i nekoliko apoteka i ugostiteljskih objekta, što je, kako je naglasio, jedna vrsta protesta.

- To je nastavak protesta nakon uvođenja taksa kako bi se dokazala besmislenost tog poteza da u 21. veku imate situaciju da podižete barijere u trgovini između gradova i duž različitih prostora - rekao je Ljajić, ukazujući da se to dogodilo „u vreme kada se svi zalažemo za stvaranje zajedničkog ekonomskog prostora, za ukidanje carina i vancarinskih barijera“.

Ocenio je da je to korak „koji nas vraća unazad, koji sprečava trgovinu i koji ne šteti samo ekonomskoj privredi Srbije već i privredi Kosova“. Kako navodi ministar, uvođenje taksa od 100 odsto je besmislen potez koji nije uveden iz ekonomskih, već iz političkih razloga i koji je na kraju doveo do prestanka političkog dijaloga, koji je uz sve poteškoće davao neke rezultate, a sada je mrtav.

Podsetimo, takse su uvedene pre tačno godinu dana, a šteta se meri milionima evra.

Kurir.rs / Foto: Beta Miloš Miškov

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track