VIDEO SNIMCI ISLAMSKE DRŽAVE MONTIRAJU SE NA KOSOVU, A PREVODE I NA ALBANSKI! Bezbednjaci upozoravaju da okoreli džihadisti Idrizi, Fidani, Bela i Ivaja iz Sirije beže na KiM (VIDEO)
Foto: Profimedia

PretE CELOM BALKANU

VIDEO SNIMCI ISLAMSKE DRŽAVE MONTIRAJU SE NA KOSOVU, A PREVODE I NA ALBANSKI! Bezbednjaci upozoravaju da okoreli džihadisti Idrizi, Fidani, Bela i Ivaja iz Sirije beže na KiM (VIDEO)

Politika -

Četvorica Albanaca, Beko Idrizi, Bekim Fidani, Iljber Bela i Faton Ivaja, koji se bore za Islamsku državu pobegli su iz zatvora na istoku Sirije i ponovo su aktivni.

Nezvanično, to se može videti na nekoliko video snimaka objavljenih prošlog meseca.

foto: Printscreen

Prištinski mediji navode da su video snimci titlovani i na albanskom jeziku i na njima se vidi ubijeni vođa Islamske države Abu Bakr Al Bagdadi. Na jednom od snimaka Albanac Faton Ivaja prikazan je sa teškim naoružanjem.

Na snimcima se poziva na žrtvovanje na Božjem putu, a Islamska država šalje preteće poruke Sjedinjenim Američkim Državama.

Ovi video snimci montiraju se na Кosovu i Metohiji, a tu informaciju su "potvrdili izvori unutar bezbednosnih službi“. Navodi se i da se video poruke Islamske države snimaju "negde na granici između Turske i Sirije“.

- Značajan broj pripadnika Islamske države turske vlasti nisu zarobile i pridružile su se terorističkim grupama u aktivnostima koje su diskretnije, prisutne na kurdskoj i sirijskoj teritoriji, kaže Bedri Eljezi iz kosovskog Instituta za međunarodne studije (IMS) i navodi:

- Situacija u Siriji navodi nas na razmišljanje o opasnosti ako se oni vrate na Balkan, jer smo imali priliku da vidimo kako su neke izbeglice otišle u Englesku, a pripadnici Islamske sržave mogu da uđu na Кosovo i Metohiju i predstavljaju opasnost.

foto: Profimedia

Ekspert za bezbednost Drizan Šalja ukazuje na potrebu da bezbednosne institucije na Кosovu i Metohiji rade više na identifikaciji onih koji objavljuju video snimke.

- Bilo bi dobro osnovati radnu grupu u koju bi se uključili i bezbednosni organi koji bi stvorili čvrstu osnovu kako bi se otkrila mesta gde se ovi video snimci snimaju i montiraju, rekao je Šalja.

(Kurir.rs/In4s.net)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track