KAKO JE PROKOCKANA POMOĆ IZ SRBIJE: Pare za Srebrenicu spiskali na Diznilend!
Foto: Privatna Arhiva, Printscreen

Bruka: Detalji skandala koji trese Republiku Srpsku

KAKO JE PROKOCKANA POMOĆ IZ SRBIJE: Pare za Srebrenicu spiskali na Diznilend!

Politika -

Ima se... Načelnik Srebrenice Mladen Grujičić i saradnici uzeli za sebe 120.000 evra, a njegov savetnik Radomir Pavlović dobio 30.000 evra, pa s familijom otišao u Pariz

Radomir Pavlović Lalo, najbliži saradnik načelnika Srebrenice Mladena Grujičića, uzeo je proviziju od 30.000 evra nakon sumnjive kupovine poslovnog kompleksa čija je cena prenaduvana i s delom tog novca otputovao u Diznilend.

Pavlović, inače bivši predsednik srebreničke skupštine i lider SNSD u toj opštini, uživao je u Parizu samo pet dana pošto je na račun legla provizija, o čemu svedoči fotografija koju je objavila njegova ćerka na društvenim mrežama.

Milion za azil

Ovo za Kurir tvrdi Desnica Radivojević, bivši Grujičićev savetnik, koji je i sam učestvovao u problematičnom poslovanju.

foto: Printscreen

On priznaje da su Grujičić, on lično, kao i još tri druga načelnikova saradnika, uzeli ukupno 120.000 evra za navodne posredničke usluge u tom poslu.

Naime, kako je Kurir već pisao, opštinsko rukovodstvo Srebrenice s Grujičićem na čelu zloupotrebilo je milion evra donacije koju je Vlada Srbije prosledila radi oživljavanja proizvodnje u poslovnom kompleksu u Potočarima i za zapošljavanje oko 300 radnika. Opština je kupila ruiniran objekat za 850.000 evra od Slovenca Mihe Živeca, koji ranije nije uspevao da ga proda ni za upola manju cenu. U zgradi je sad azil za pse, a zaposleno je tek petoro ljudi u jednom pogonu drvne industrije.

Proneverio novac koji je iz Srbije dobio na ime pomoći... Mladen Grujičić
Proneverio novac koji je iz Srbije dobio na ime pomoći... Mladen Grujičićfoto: Profimedia

- Već prvih dana januara 2018. opština je Slovencu uplatila 850.000 evra. Ali je on potom nama vratio 120.000 evra. Tako je usmeno ugovoreno na sastanku u jednom beogradskom hotelu, gde su bili Grujičić, Živec, Pavlović, pa između ostalih i ja. Živec je s računa svoje firme „Ideal dizajn“ iz Potočara preko Uni kredit banke iz Banjaluke 5. januara 2018. u dve tranše uplatio 50.000 i 70.000 evra na račune austrijskih firmi „ISD Institjut for strakčerd divelopment“ i „Vidasus divelopment“.

foto: Dokument

Vlasnik tih firmi je Aleksandar Petrič, koji je pravio te fiktivne ugovore kako bi se zabašurili tragovi. Onda je on podigao taj novac i podelio po dogovoru u hotelu, o čemu postoji i audio-zapis - priča Radivojević i nastavlja:

foto: Dokument

Pala prijava

- Najveći deo kolača od čak 40.000 evra pripao je Grujičiću, njegovom savetniku i mentoru Pavloviću 30.000 evra, a Vladanu Milovanoviću, šefu kabineta, 10.000 evra. Petrič, preko čije je firme sve išlo, dobio je 20.000 evra. Toliko sam dobio i ja na ime konsultantskih usluga. Veći deo novca deljen je na ruke.

On je nedavno podneo prijavu za proneveru novca:

- Prijava je i protiv mene. Shvatio sam da ništa nije urađeno na razvoju Srebrenice. Ne možete toliko pljačkati, naročito ne novac, donaciju iz Srbije. Očekujem da nadležni sve istraže.

Pavlović nije bio dostupan za komentar na broj poznat redakciji Kurira, dok je Grujičić poručio da više neće odgovarati na naše pozive.

foto: Kurir

I SNS u RS upozoravao

NOVAC ĆE ZAVRŠITI U PRIVATNIM DŽEPOVIMA

Dan nakon što je predsednik Vučić 3. aprila 2018. rekao da će Srbija izdvojiti pet miliona evra za pomoć gradovima i opštinama u RS, odreagovao je SNS u RS upozoravajući da ta sredstva mogu biti zloupotrebljena:

- Velika je verovatnoća da će taj novac u RS biti zloupotrebljen od strane pojedinih režimskih biznis političara u kampanji koja je pred nama i da će većim delom završiti u privatnim džepovima. Prema tome, molimo g. Vučića i Vladu Srbije da ta sredstva, koja su namenili za očuvanje srpskih ognjišta u Srpskoj, preusmere za očuvanje istih na KiM.

Kurir.rs/ BILJANA BOJIĆ Foto: Privatna Arhiva,Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track