Najnovije vesti

MINI ŠENGEN DOBRA INICIJATIVA ZA CEO ZAPADNI BALKAN! Milićeva: Nadam se da će se i ostale zemlje regiona pridružiti (FOTO)
Foto: Tanjug/Rade Prelić

beogradska nato nedelja

MINI ŠENGEN DOBRA INICIJATIVA ZA CEO ZAPADNI BALKAN! Milićeva: Nadam se da će se i ostale zemlje regiona pridružiti (FOTO)

Politika

"Mini šengen" sigurno je dobra inicijativa za ceo Zapadni Balkan, ocenila je danas direktorka CEAS Jelena Milić na otvaranju konferencije "Prolazimo kroz zidove", koja se održava u okviru Sedme Beogradske NATO nedelje.

Ona je rekla da, u jeku nadmetanja globalnih sla i velikih izazova unutar EU i SAD, te hladnih tuševa oko izvesnosti proširenja EU, regionalna saradnja na Zapadnom Balkanu dobija novi podsticaj zahvaljujući politčkom vođstvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, premijera Severne Makedonije i Albanije, Zorana Zaeva i Edija Rame, iskazanom odlukama koju su doneli na nedavno održanom skupu u Ohridu.

- Olakšavanjem kretanja ljudi, roba i usluga i ujednačavanjem radnog i drugih zakonodavstava između naše tri zemlje, "mini Šengen" zasigurno je dobra inicijativa za ceo Zapadni Ballkan. CEAS se nada da će joj se i ostale zemlje regiona pridružiti, poručila je Milić.

foto: Tanjug/Rade Prelić

Ona je dodala da Prespanski sporazum, kojim je rešen decenijski spor Severne Makedonije i Grčke, predstavlja primer novih trendova koji prati Ohridski sastanak.

- Oni region predstavljaju u novom sve zaluženijem pozitivnom svetlu, poručila je Milić.

Ipak, ona je ocenila da nije dobro što nastavak dijaloga Beograda i Prištine kasni i pored, kako je naglasila, iskazane konstruktivnosti Srbije, zbog jednostranih akata Prištine i neispunjavanja ranije dogovorenog u dijalogu.

foto: Tanjug/Rade Prelić

Ona je naglasila i da u još uvek loše trendove u regionu spada činjenica da vlast u BiH, više od godinu dana posle izbora, nije konstituisana.

Milić je rekla da je Srbija u poslednjih par godina značajno ojačala bilateralnu saradnju sa zemljama članicama NATO centralne i jugoistočne Evrope.

Pomocnik generalnog sekretara NATO za javnu diplomatiju Tačam Ildem rekao je da projekti Alijanse ukljucuju širok spektar ljudi i uticaja.

- Veoma je vazno angazovati partnere i saveznike, ali i konkurente kako bi bolje razumeli regionalnu i međunarodnu sredinu i na jasniji način objasnili ulogu koju Srbija i NATO igraju kako bi obezbedili mir i saradnju i unapredili živote svih građana, rekao je on.

(Kurir.rs/Tanjug)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...