ČEŠKA PODRŽAVA PROCES EVROPSKIH INTEGRACIJA SRBIJE! Benešik: Nije dovoljno da članice EU kažu da je region važan, treba da dele iskustva
Foto: Kurir.rs/Narodna skupština republike Srbije

delegacija češke u poseti narodnoj skupštini srbije

ČEŠKA PODRŽAVA PROCES EVROPSKIH INTEGRACIJA SRBIJE! Benešik: Nije dovoljno da članice EU kažu da je region važan, treba da dele iskustva

Politika -

Sve stranke u Češkoj podržavaju proces evropskih integracija Srbije i ta podrška je suštinska, poručio je danas Ondrej Benešik, predsednik Odbora za evropske poslove Poslaničkog doma Parlamenta Češke, čija je delegacija u poseti Skupštini Srbije.

Benešik je u razgovoru sa kolegama iz Odbora za evropske integracije Skupštine Srbije rekao da je zadovoljan nivoom podrške građana Srbije evropskim integracijama i reformama koje se u društvu sprovode i istakao da sa druge strane građani treba da vide i realnu perspektivu ulaska u EU.

On je naveo da izjave zvaničnika EU da je za Uniju region važan, nisu dovoljne. Delegacija Odbora za evropske poslove Poslaničkog doma Parlamenta Češke ponudila je srpskim kolegama svoje iskustvo u reformama i tranziciji, imajući u vidu da su dve države u prošlosti delile ista iskustva i istoriju.

Članica Odbora za evropske integracije Dušica Stojković navela je da je strateški cilj Srbije članstvo u EU i da je saradnja sa zemljama članicama EU od velike važnosti za našu zemlju.

Ona je dodala da su za Srbiju važna iskustva Češke u okviru Višegradske grupe, kao i činjenica da su politički odnosi dveju država tradicionalno prijateljski.

Navela je da ekonomska saradnja napreduje, posebno trgovinska razmena i rastuće češke investicije u Srbiji, kao i da je interes obe države saradnja u oblasti evropskih integracija.

- EU ima svoje izazove sa kojima se suočava, ali nespremnost članica da daju pozitivno svetlo Severnoj Makedoniji i Albaniji za početak pregovora o pristupanju, kao i činjenica da je Srbija tokom rumunskog predsedavanja Savetu EU otvorila samo jedno pregovaračko poglavlje ne šalju pozitivnu poruku građanima, navela je ona.

Ona je istakla da će Srbija posvećeno nastaviti sa reformskim procesima u društvu i navela da naša zemlja u odnosu na druge zemlje, u okviru Poglavlja 35 ima pitanje dijaloga Beograda i Prištine.

Benešik je naveo da, iako je Češka pre 10 godina priznala Kosovo, danas mnogi političari u toj zemlji smatraju da je to bio nesrećan korak. Danas situacija za povlačenje priznanja nije povoljna, ali to ne znači da Češka nije svesna problema sa kojima se Srbija suočava i da ne može da računa na podršku njenog parlamenta, poručio je Benešik.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track