BRNABIĆEVA ZA 2 NEDELJE U SAD: Idem da bismo privukli investitore
Foto: VLADA REPUBLIKE SRBIJE, SLOBODAN MILJEVIĆ

obratila se iz pariza

BRNABIĆEVA ZA 2 NEDELJE U SAD: Idem da bismo privukli investitore

Politika -

Srpska premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da je Srbija na planu digitalizacije uradila veliki deo posla, donoseći niz zakona i podsticaja a da je sada potrebno to predstaviti investicionim fondovima koji bi bili spremni da ulažu u Srbiju, zbog čega za dve nedelje putuje u SAD.

"Moj put će početi u Silicijumskoj dolini (u Kaliforniji), imamo organizovane odlične sastanke, želimo da predstavimo Srbiju i nadam se ozbiljnom prilivu finansija od strane investicionih fondova već tokom 2020. godine", rekla je Brnabićeva srpskim novinarima u Parizu posle učešća na GovTech samitu.

foto: VLADA REPUBLIKE SRBIJE, SLOBODAN MILJEVIĆ

Kako je rekla, Srbija je završila veliki deo posla, doneti su odlični zakoni, dobri pravni i poreski podsticaji za investiranje u informacione tehnologije, startap inovaciona preduzeća, istraživačke centre.

"Sada dolazi drugi deo posla, a to je - predstaviti to najvećim investicionim fondovima i najuticajnijim ljudima i pozvati ih da investiraju u Srbiju", rekla je premijerka.

Dodala je da je neverovatno da su danas Srbija i Estonija prepoznate u Evropi kao lideri u digitalizaciji.

foto: VLADA REPUBLIKE SRBIJE, SLOBODAN MILJEVIĆ

"To je veliki uspeh, znači dosta za našu privredu, a nadam se i za naše startapove i inovacione kompanije", rekla je Ana Brnabić.

"U poslednje dve i po godine smo napravili pravni i poreski okvir koji nas danas čini najkonkurentnijom zemljom u Evropi za ulaganje u istraživanje i razvoj i intelektualnu svojinu što će nam u budućnosti doneti mnogo brži ekonomski rast i razvoj, ali i konkurentnu prednost u odnosu na zemlje u regionu i neke zemlje u Evropi", rekla je Brnabićeva.

Sumirajući šta je sve urađeno i navodeći kao primere sisteme e-beba, elektronski plaćanje poreza na imovinu, e-recept i mnoge druge stvari, ona je navela i podatak da je od juna 2017. kada se krenulo u čitav proces pet i po miliona dokumenata razmenjeno između državnih organa, odnosno toliko puta građani nisu išli na šalter.

Dodala je da je Srbija i u reformi obrazovanja prepoznata kao jedan od lidera u Evropi u kurikulumu koji se tiče učenja, kodiranja, programiranja od petog razreda.

foto: VLADA REPUBLIKE SRBIJE, SLOBODAN MILJEVIĆ

"Oko 1.000 srednjoškolaca danas pohađa specijalizovana IT odeljenja u preko 50 gimnazija a među prvima smo po broju studenata upisanih na tehničke fakultete. U nekim zemljama regiona taj broj pada, kod nas raste, što znači da stvaramo osnovu za budući rast i razvoj koju nemaju ostale zemlje u regionu", navela je Ana Brnabić.

U uslovima u kojima su najveći izazovi za digitalizaciju politička volja i novac za realizaciju projekata, Brnabićeva kaže da je Srbija zemlja koja ima političku volju a i sve više novca, zahvaljujući merama fiskalne konsolidacije, stabilnom budžetu i rekordnom prilivu stranih direktnih investicija.

Ipak, ističe, mnogo toga zavisi i od privatne inicijative i privatnih fondova.

Francuska je lider u digatalizaciji, kazala je Brnabićeva, navodeći da je i predsednik Emanuel Makron postavio to kao prioritet svog programa.

"Po tome smo slični. Želimo sa svim zemljama da sarađujemo ali najvažnije nam je kako mi možemo da pomognemo našim startap i inovacionim kompanijama", rekla je Ana Brnabić i navela kao primer kompaniju Strouberi enerdži koja je danas kreativni ambasador Srbije.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track