DA LI JE BIO SARADNIK SLUŽBE, KAKO JE ODVEO KAPETANA DRAGANA U KNIN, KO JE BILA PALOMA: Dejan Lučić  na svedočenju u Hagu otkrio tajne 90-tih ZA ŠTA GA JE OPTUŽIO LIDER SPO-A, ŠTA ZNA O STANIŠIĆU I SIMATOVIĆU
Ilustracija, Foto: Stefan Jokić

nastavak procesa

DA LI JE BIO SARADNIK SLUŽBE, KAKO JE ODVEO KAPETANA DRAGANA U KNIN, KO JE BILA PALOMA: Dejan Lučić na svedočenju u Hagu otkrio tajne 90-tih ZA ŠTA GA JE OPTUŽIO LIDER SPO-A, ŠTA ZNA O STANIŠIĆU I SIMATOVIĆU

Politika -

HAG/BEOGRAD - U nastavku haškog procesa Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću-Frenkiju, tužioci su dokazivali da je svedok odbrane Dejan Lučić 1990-91. bio saradnik Službe državne bezbednosti (SDB) Srbije, a Lučić je to negirao, potvrđujući, međutim, da su mu Stanišić i Simatović bili "kolege".

Tokom unakrsnog ispitivanja, tužilac Edvard Ruso pitao je svedoka da li poriče da je "sarađivao sa Stanišićem i Simatovićem i SDB Srbije".

Ilustracija
Ilustracijafoto: AP

"Ne, nisam sarađivao nikada sa SDB Srbije", odgovorio je Lučić, koji svedoči u odbranu drugooptuženog Simatovića.

Lučić je, međutim, potvrdio da je dugogodišnji poznanik Simatovića i Stanišića. Rekao je da je sa Simatovićem odrastao u istom komšiluku, a da je sa Stanišićem zajedno studirao.

Pošto ga je tužilac Ruso podsetio da je u jednom intervjuu sam izjavio da su mu Stanišić i Simatović "drugovi", Lučić je rekao da su mu "Stanišić i Simatović kolege, ne prijatelji".

"Ja sam u javnosti govorio da su mi prijatelji da bih bolje prodavao knjige", rekao je svedok, precizirajući da je "pisac špijunskih romana".

Iz izveštaja komisije SDB Srbije, koja je 1991. vodila istragu protiv Stanišića zbog "curenja informacija", tužilac Ruso je pročitao da je "Lučić dekonspirisan kao pozicija". Prethodno je lider Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković optužio Lučića da radi za SDB Srbije, nakon što je Lučić podneo ostavku kao predsednik Gradskog odbora SPO u Beogradu.

foto: Stefan Kojić

Lučić je, kao "insinuaciju", u sudnici odbacio tvrdnju tužioca da je on, u osvetu Draškoviću, kompromitujuće podatke o Draškovićevim telohraniteljima dostavio Stanišiću, koji ih je prosledio novinarki Ranki Čičak da ih objavi u tabloidu Balkan-ekspres.

Po izveštaju SDB Srbije, koji je citirao tužilac, Čičak, pod kodnim imenom Paloma, tada je "provocirala Lučića da radi za službu".

Na pitanje da li su Stanišić i Simatović ikada s njim razgovarali o SDB Srbije ili Kapetanu Draganu, svedok je odgovorio odrečno. Negirao je i da je od Simatovića saznao da mu ta služba prisluškuje telefon, ali je potvrdio da ga je Simatović upoznao sa pripadnikom SDB Srbije Draganom Filipovićem-Fićom, za koga je kasnije saznao da ga je pratio.

U glavnom iskazu, Lučić je ranije izjavio da je on Kapetana Dragana u martu 1991. odveo u Knin, gde se Kapetan Dragan sa tadašnjim šefom kninske policije Milanom Martićem dogovorio da obučava srpske borce.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Youtube printscreen

Prema optužnici koja Stanišića (69), bivšeg načelnika SDB Srbije, i Simatovića (69), operativca te službe, tereti za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj i BiH, 1991-95, Kapetana Dragana je kontrolisala SDB Srbije, a "crvene beretke" koje je on obučavao u Kninu počinile su mnoge zločine.

Lučić je u sudnici rekao da je, pošto je Kapetana Dragana odveo u Knin, smatrao da je njegov posao okončan. Kapetan Dragan potom je, po svedoku, ponovo išao u Kninsku krajinu posredstvom Klare Mandić i "jevrejskog lobija".

"Znao sam da je Kapetan Dragan u ljubavnoj vezi s Klarom Mandić i da se preselio kod nje", kazao je Lučić.

Tužilac Ruso prikazao je u sudnici deo jednog Lučićevog intervjua u kojem je pomenuo da je "moj drug" Simatović "obučio 10.000 boraca" Jedinice za specijalne operacije SDB Srbije. Na pitanje odakle mu taj podatak, svedok je odgovorio da je to saznao iz dokumentarnog filma "Jedinica" koji je gledao na TV B92.

Zastupnik optužbe je nastojao da verodostojnost svedoka naruši prikazivanjem više njegovih televizijskih izjava.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Vladimir Šporčić

Lučić je u sudnici potom ponovio da veruje da su "Srbima vađeni organi u Bondstilu, američkoj vojnoj bazi na Kosovu i u bolnici bivšeg albanskog premijera Salija Beriše, koji je kolega s postdiplomskih studija sa (bivšim šefom UNMIK) Bernarom Kušnerom (Bernard Kouschner)".

Svedok je kazao i da su "Hrvati najgori Srbi na svetu", kao i da je finansijer Džordž Soroš (George Soros) organizovao "islamizaciju Evrope" masovnim dolaskom migranata, "Arapa i crnaca". "Soroš je bio Švarc i bio je saradnik nacista u Drugom svetskom ratu", rekao je Lučić.

Na jednom od snimaka puštenih u sudnici, Lučić je govorio i da na Tibetu, pored Srba, ima i "uspavanih vanzemaljaca", kao i da u Indiji ima 200 miliona srpskih "arijevaca".

"Govorite li vi nešto što nije tačno zbog ličnog profita ili verujete u sve to", pitao je svedoka tužilac Ruso.

"To nije stvar verovanja, nego istraživanja", uzvratio je Lučić.

Ponovljeno suđenje Stanišiću i Simatoviću biće nastavljeno iduće nedelje.

To je poslednji proces u kojem sud u Hagu utvrdjuje da li su zvaničnici Srbije bili odgovorni za zločine u Hrvatskoj i BiH. Do sada nijedan funkcioner Srbije nije osudjen za ta zlodela.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track