VULIN UPOZORIO GODFRIJA: Smanjenje snaga KFOR negativno utiče na bezbednost Srba na KiM
Foto: Kurir.rs/Ministarstvo odbrane Srbije

ministar odbrane srbije

VULIN UPOZORIO GODFRIJA: Smanjenje snaga KFOR negativno utiče na bezbednost Srba na KiM

Politika -

Ministar odbrane Aleksandar Vulin sastao se danas sa novim ambasadorom SAD u Beogradu Entonijem Godfrijem, i tom prilikom, između ostalog, ukazao da smanjenje snaga KFOR u sadašnjim uslovima negativno utiče na bezbednost nealbanskog stanovništva na Kosovu i Metohiji.

Vulin je konstatovao da se odnosi Ministarstva odbrane i Oružanih snaga SAD zasnivaju se na partnerstvu i aktivnosti bilateralne vojne saradnje i realizuju se na osnovu zajedničkih interesa.

On je naglasio značaj podizanja operativnih i funkcionalnih sposobnosti Vojske Srbije kroz zajedničku obuku i vežbe sa Oružanim snagama SAD, dalji razvoj baze "Jug" i saradnju sa NATO u okviru Partnerstva za mir.

Srbija, kao vojno neutralna zemlja, otvorena je za saradnju sa svim partnerima u oblastima od zajedničkog interesa, rekao je ministar Vulin i naglasio da je KFOR najodgovorniji za održavanje mira i bezbednosti na teritoriji Kosova i Metohije.

Odluka o smanjivanju snaga KFOR treba da zavisi od stalne procene razvoja situacije na političkom i vojnom planu i bezbednosnih indikatora stanja, a ne na osnovu definisanih datuma, podvukavši da smanjenje snaga KFOR u sadašnjim uslovima negativno utiče na bezbednost nealbanskog stanovništva na Kosovu i Metohiji.

Vulin je preneo i stavove Srbije u vezi sa aktuelnim pitanjima političko-bezbednosne situacije u regionu, sa fokusom na nepromenjeni stav po pitanju statusa Kosova i Metohije, uz napomenu da je Srbija duboko zabrinuta zbog podrške određenih članica NATO promeni mandata tzv. "KSB" i suštinskom formiranju tzv. "vojske Kosova", podvukavši da je navedena situacija krajnje zabrinjavajuća i neprihvatljiva.

Ambasador Godfri je zahvalio na prijemu, ističući da je upoznat sa stepenom saradnje dve zemlje na vojnom planu.

On je pohvalio što Srbija podržava i naglašava značaj misije KFOR, kao i transparentnost u medijskom predstavljanu saradnje sa KFOR, što u značajnoj meri doprinosi pozitivnoj atmosferi i stabilnosti.

Ambasador Godfri je dodao i da očekuje da se u narednom periodu saradnja podigne na viši nivo. Preneo je ministru Vulinu da su SAD opredeljene za održavanje mira i prosperiteta u regionu i da će na konstruktivan način sarađivati sa Vladom Republike Srbije na tom planu.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track