Najnovije vesti

VUČIĆ O MALOM ŠENGENU: Pričaju da time kreiramo veliku Albaniju, šta ćete, budala ima svuda! Pritisci me ne zanimaju
Foto: Tanjug/Rade Prelić

bolja budućnost za sve građane

VUČIĆ O MALOM ŠENGENU: Pričaju da time kreiramo veliku Albaniju, šta ćete, budala ima svuda! Pritisci me ne zanimaju

Politika

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da onaj ko ne razume ekonomsku inicijativu za formiranje "malog Šengena" ne samo da ne razume politiku, nego ni to kako treba da izgleda budućnost njegove dece.

Vučić je odgovarajući na pitanja novinara nakon sastanka sa predsednikom Severne Makedonije Stevom Penderovskim rekao da je pratio izjave svih u regionu i da zna ko ovu inicijativu podržava a ko, kako je rekao, nije naročito srećan.

foto: Tanjug/Rade Prelić

Inicijativa o formiranju "malog Šengena" između Srbije, Severne Makedonije i Albanije je, ističe, važna za sve naše građane.

"Sto se tiče svih pritisaka, kao što postoje razne budale ovde koje govore da time kreiram Veliku Albaniju... Videli ste da je pod izuzetnim pritiscima Edi Rama u Tirani koji govore da formira Veliku Srbiju zajedno sa mnom... šta ćete, budala ima svuda", rekao je Vučić.

Jedino što je ovom inicijativom ponuđeno, kaže, jeste da se razume da postojimo jedni pored drugih i da greba da pokažemo poštovanje jednih prema drugima.

"Ko to ne razume, ne samo da ne razume politiku, nego ne razume ni kako treba da izgleda budućnost njegove dece. Moj posao je da se borim za budućnost dece koja ovde žive. Zato ću da insistiram na toj inicijativi", rekao je Vučić i dodao da ga pritisci ne zanimaju.

Kaže da mu je belgijska premijerka rekla u Parizu da je u Evropi on poznat kao predsednik koji na samostalan i nezavistan način upravlja svojom zemljom.

"Ja sam rekao, draga prijateljice, veoma sam ponosan na to što ste rekli, nadam se da će se taj glas i dalje čuti".

foto: Tanjug/Rade Prelić

Vučić je istakao da i predsednik Severne Makedonije i Albanije mogu da računaju da će on, kao predsednik Srbije, iskreno da zastupa ekonomske interese i tih zemalja u svetu.

Vučić je rekao da Srbija i Severna Makedonija imaju različite poglede na kosovsku nezavisnost, ali da je Beograd uvek podržavao CEFTA sporazum, od 2006. godine, te da čak ni kada je protivpravno proglašavana nezavisnost Kosova 2008. nije izašao iz CEFTA, niti je uvodio bilo kakve tarife, takse ili sankcije.

To je, kaže, zato što Beograd smatra da su četiri slobode - protok ljudi, kapitala, usluga i roba suština progresa.

"Inicijativa je progresivna i nešto najbolje što je region mogao da napravi u poslednjih 30 godina. Ne postoji nijedna inicijativa koja je imala toliki značaj i kvalitet za budućnost naših političkih i ekonomskih odnosa", rekao je Vučić.

Istakao je da u toj inicijativi zemlje regiona nemaju pokrovitelje, već se same dogovoraju, a to će, kaže, iako sama ideja ne bi trebalo nikome da smeta, smetati EU, jer upravljamo mi sami, a ne oni.

"Zoran (Zaev), Edi (Rama) i ja smo se, oko nekih pitanja oko kojih nismo mogli decenijama da se dogovorimo, dogovorili za sat i po vremena", primetio je predsednik Srbije.

Ponovio je da postoji otvorenost za učešće svih iz regiona u inicijativi, Prištine bez statusnog pitanja, Sarajeva, Podgovrice.

"Onaj ko ne bude ulazio sada, za tri, pet godina, videćete, tražiće da uđu jer ćemo mi da imamo ogromnu korist", istakao je Vučić.

On je ponovio proračun Svetske banke da bi ušteda za zapadnobalkansku šestorka uz ovu inicijativu bula 3,5 milijarde, što za Srbiju, kao najveću u regoinu, znači uštedu 1,5 milijardi, što bi, kaže, bio ogroman novac i uspeh.

"Znam da će biti potrivnika u svetu i regionu, ali ništa ne moze da pobedi ovu inicijativu, jer ne postoji ništa bolje", rekao je Vučić.

Predsednik Severne Makedonije Stevo Penderovski rekao je odgovarajući na pitanja novinara da ne postoji međuanrodni faktor koji ne podržava inicijativu za "mali Šengen" te da su nakon početnih nerazumevanja u svetu vezano za ovu inicijativu, "sve magle raspršene".

"Ključne države Evropske unije, ključni ljudi američke administracije, niko nema ništa protiv "malog Šengena". Jasno je da se ne radi o restauraciji četvrte Jugoslavije", rekao je makedonski predsednik.

Jedini cilj ove inicijative, ističe, jeste poboljšanje, životnog standarda svih građana i pita - "ko može biti potiv jedne takve ideje?".

(Kuri.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...