KAKAV LICEMER! Boris Tadić pljuje proteste u Kini, a u Beogradu mu ne smetaju!
Foto: Damir Dervišagić

Pale maske

KAKAV LICEMER! Boris Tadić pljuje proteste u Kini, a u Beogradu mu ne smetaju!

Politika -

Bivši predsednik Srbije i aktuelni lider Socijaldemokratske stranke (SDS) Boris Tadić pokazao je da je licemer. On, naime, zagovara gušenje demokratskih protesta i izražavanje narodne volje u Hongkongu, dok protestne šetnje u Srbiji iz sveg glasa podržava.

Bivši šef države, koji radi za kinesku kompaniju „Tudžoj“, ovih dana je boravio u provinciji Guangdong u blizini Hongkonga i tom prilikom dao je intervju u kojem je istakao da intervencija policije u razbijanju tamošnjih demonstracija protiv aktuelnih vlasti mora da bude drastično intenzivirana.

Štiti kineske interese

- Ono što je takođe veoma važno jeste zaštita policajaca. Oni moraju biti bolje opremljeni za takve demonstracije - naveo je Tadić.

Dodao je da takve „demonstracije nisu u korist ljudskih prava“.

- To je vrsta demonstracije protiv ljudskih prava. Niko normalan ne može da podrži takve nasilne i agresivne demonstracije kao što su one u Hongkongu - istakao je bivši predsednik za Čajna dejli.

Sagovornici Kurira ocenjuju da je ovde reč o lažnoj demokratiji, iza koje se Tadić krije, jer je poznato da radi za kinesku kompaniju i lobira za kineske interese. Politički analitičar Branko Radun ističe da se Tadić vodi ličnim interesom, te u Srbiji lažno zagovara proteste opozicije, dok na spoljnom planu čini usluge Kinezima i priča ono što njima odgovara.

- U Srbiji se predstavlja kao opozicionar, a u Hongkongu nastoji da prikupi poene kod Kineza, čineći im usluge. Očigledno je da ima nedosledne stavove. Ima lične motive da tako govori. Nažalost, većina ljudi u medijima ne govori ono što misli da je logično i pošteno, već ono na šta ih navedu lični interesi, što je vidljivo u Tadićevom slučaju. To su dvojaki standardi - navodi Radun.

foto: Media Centar

Nedosledan

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković kaže da je Tadićeva politika dvojakih aršina odavno poznata domaćoj javnosti, te da je njegova demokratija nedosledna:

- Doslednost nije odlika Borisa Tadića. Nije bila dok je bio na vlasti, pa nije ni sada dok je u opoziciji. Nije bio dosledan ni unutrašnjoj, ni u spoljnoj politici. Stav o demonstracijama je klasičan primer te negativne odlike Tadićeve politike - kaže on.

Podsetimo, protesti u Hongkongu traju mesecima, a protestanti traže demokratske reforme.

Radi za milijardera

TURIZAM I KAFA OD MAČJEG IZMETA

Tadić je, kako je Kurir nedavno pisao, posao našao u kompaniji „Tudžoj“, poznatog kineskog milijardera Lu Đunćinga. Firma važi za najveću preduzetničku platformu u Kini, koja je poslovima vezana za turizam, odevanje, nekretnine, ali i prodaju luksuzne kafe od mačjeg izmeta. Bivši šef države do danas nije otkrio pod kojim uslovima je angažovan i da li ima neke benefite od toga.

foto: Privatna Arhiva, Prinstcreen

Kurir.rs / K. Vasković

Foto: Damir Dervišagić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track