EKSKLUZIVNO! OFICIR SA SNIMKA RADIO ZA HRVATE! Šokantni detalji špijunske afere! Evo ko ga je SNIMIO!
Foto: EPA/TATYANA ZENKOVICH, Printscreen

OTKRIVAMO

EKSKLUZIVNO! OFICIR SA SNIMKA RADIO ZA HRVATE! Šokantni detalji špijunske afere! Evo ko ga je SNIMIO!

Politika -

U špijunsku aferu koja proteklih dana potresa domaću i međunarodnu javnost uključena je i hrvatska služba, koja se, kako se sumnja, dokopala i nekih srpskih tajnih dokumenata, otkriva Kurir. Iza svega, kako tvrde sagovornici našeg lista, stoji NATO, koji ima nameru da naruši odnose Beograda i Moskve, a konačni cilj je zapravo da se poljulja vojna neutralnost Srbije!

Plan je, međutim, osujećen i predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da nas je ceo slučaj učvrstio u odluci da nećemo ni u jedan vojni savez, kao i da nećemo menjati politiku prema Rusiji. Afera je izbila 17. novembra objavljivanjem snimka koji je nastao pre godinu dana, a na kojem potpukovnik Vojske Srbije Z. K. prima novac od agenta ruske vojne obaveštajne službe GRU Georgija Klebana.

Držan na oku

- Snimak su verovatno napravili hrvatski agenti i plasirali svojim kanalima u javnost. Osnovano se sumnja da su hrvatski agenti pratili tu „primopredaju“, što su s veće udaljenosti uočili i pripadnici naših službi koji su bili na licu mesta. Hrvati su to snimili jer im je Z. K, kako se pretpostavlja, otkrio da komunicira i s Rusima, pa su ga pratili. Sumnja se i da im je on ranije davao neka poverljiva dokumenta i podatke - otkriva izvor Kurira.

foto: Youtube Printscreen

Inače, naše službe su Z. K. počele da „obrađuju“ 2012. zbog veza s hrvatskim obaveštajcima i pristupa dokumentima vezanim za događaje tokom rata u Hrvatskoj, a 2017. uočen je niz kontakata s ruskom službom. Kao takav, danas penzionisani potpukovnik je, kako objašnjavaju upućeni, bio idealan za ovu akciju.

foto: Youtube Printscreen

Bivši vojni obaveštajac Ljuban Karan smatra da je operacija naručena u cilju kompromitovanja odnosa Vučića i predsednika Rusije Vladimira Putina uoči njihovog susreta 4. decembra u Sočiju:

foto: AP/RIA-Novosti, Alexei Nikolsky, Presidential Press Service, Marina Lopičić

- Najveća sumnja je na hrvatskoj službi. Ako su Hrvati saznali da ga je VBA provalila, oni su lako mogli Z. K. da iskoriste kao vezu s ruskim agentom i naprave ovu veliku zvrčku, aferu. Ili su se o tome zajedno Z. K. i Hrvati dogovorili. Cilj je narušavanje političkih, ekonomskih, vojnih i bezbednosnih odnosa s Rusijom kako bi se onda Beograd okrenuo ka NATO. Sve to treba istražiti.

Direktan atak

I bivši operativac DB Božidar Spasić smatra da su za NATO, odnosno SAD, radili hrvatski operativci. To je, kako kaže, bio direktan atak na Vučića, koji je doneo ispravnu odluku o vojnoj neutralnosti.

Putinov portparol

NIŠTA NEĆE BACITI SENKU NA VUČIĆEVU POSETU

foto: EPA/MAXIM SHEMETOV / POOL

Kremlj se raduje predstojećoj poseti predsednika Vučića Rusiji i nada se da ništa neće baciti senku na nju. Potvrđujemo da su u toku pripreme za tu posetu i radujemo joj se. Verujemo da je ona izuzetno važna. Svesni smo činjenice da postoje određene strane koje bi volele unapred da prekinu tu posetu i ubeđeni smo da to neće moći da učine - izjavio je juče portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

Marko Nicović

TEŠKO KRIVIČNO DELO

Ako bi se utvrdilo da je potpukovnik Z. K. za novac ruskom agentu dao poverljiva državna dokumenta, takvo špijunsko delovanje moglo bi da ponese kvalifikaciju teškog krivičnog dela.

foto: Dado Đilas

- To bi moglo da bude odavanje službene, državne i(li) vojne tajne. Ako bi se utvrdilo da se radi o ugrožavanju odbrane zemlje, bezbednosti, sledi najteža kazna. Kod nas je to 40 godina zatvora. U nekim državama za to je predviđena smrtna kazna - objašnjava advokat Marko Nicović.

Predaja novca i papira... Trenutak susreta ruskog agenta i srpskog potpukovnika

Kurir.rs/Biljana Bojić/Foto: EPA/TATYANA ZENKOVICH, Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track