Najnovije vesti

POTVRDA SPOLJNOPOLITIČKOG PUTA: Na Sretenje će biti doneta deklaracija o vojnoj neutralnosti Srbije
Ilustracija, Foto: Dado Đilas

svoji na svome

POTVRDA SPOLJNOPOLITIČKOG PUTA: Na Sretenje će biti doneta deklaracija o vojnoj neutralnosti Srbije

Politika

BEOGRA - Srbija će doneti posebnu deklaraciju o vojnoj neutralnosti a mediji najavljuju da će se to dogoditi na Sretenje.

Parlament će usvojiti tri dokumenta kojima se potvrđuje neutralnost, a ta će pozicija prvi put biti definisana posebnim aktom.

U prethodna je dva dana predsednik Srbije, podseća list, u dva navrata "potvrdio" poziciju Srbije kao vojno neutralne zemlje, izjavama nakon sednice Saveta za naconalnu bezbednost i zatim nakon konferencije za novinare koju je držao s makedonskim predsednikom.

Upravo je Vučić najavio da u naredna meseca očekuje da se pred skupštinom pojavi sveobuhvatni pravno obavezujući politički akt koji bi znači kompletnu potvrdu unutrašnjeg i spoljnopolitičkog puta Srbije, te potvrdu vojne neutralnosti i daljeg jačanja takve pozicije.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Ministarstvo odbrane Srbije

Priprema se i poseban akt - deklaracija o vojnoj neutralnosti, jer, kako navodi, do sada pozicija vojne neutralnosti nije utvrđena posebnim aktom i samo je proglašena kao deo jednog dokumenta donetog zbog statusa Kosova i Metohije.

Mediji ovoj temi pišu kao o paketu akata kojima će Srbija "zacementirati" svoj strateški pravac u narednom periodu, pa najavljuju da će 15. februara u Narodnoj skupštini biti usvojeni posebna deklaracija o političkoj nezavisnosti i vojnoj neutralnosti. U tom setu naći će se i strategija odbrane i nacionalne bezbednosti, navode Novosti i dodaju da bi to trebalo da bude najvažnija politička posledica velie špijunske afere, koja je, kako navode, uprkos mogućim posledicama, učvrstila državno rukovodstvo u nameri da po svaku cenu odbrani nezavisnost Srbije i sopstveni put bez uticaja stranog faktora, bilo da dolazi sa Istoka ili sa Zapada.

(Kurir.rs/Tanjug/Politika/Novosti)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...