LAŽETE DA UBIJAMO RUSKU DECU! Vučić odgovorio na optužbe Marinike i Đilasa: Vi nas svađate sa Rusijom!
Foto: Beta/Milan Obradović, Ana Paunković

Crno na belo

LAŽETE DA UBIJAMO RUSKU DECU! Vučić odgovorio na optužbe Marinike i Đilasa: Vi nas svađate sa Rusijom!

Politika -

Direktno Optužili ste nas da ubijamo rusku decu i da država zarađuje prodajući granate Ukrajini. Želite revolucije po Srbiji sa svojim lažima. Da li mislite da smo mi svi u državi kreteni, a vi mnogo pametni, naveo Vučić

Predsednik Aleksandar Vučić demantovao je juče navode opozicije, koja je pokušala da optuži Srbiju da je prodavala oružje Ukrajini tokom sukoba s Rusijom.

Vučić je upozorio da su njegovi politički protivnici na ovaj način jasno pokazali da žele da nanesu ogromnu štetu Srbiji.

Upozorenje službi

- Optužili su nas da ubijamo rusku decu tako što Srbija zarađuje prodajući granate Ukrajini. Hteli su dodatno da otežaju svojoj zemlji odnos s Rusijom, a sinoć smo videli da su Dragan Đilas i Marinika Tepić pokazali dokument koji je trebalo da dokaže krivicu Srbije za minobacačke granate. Prikazali su osminu dokumenta u kojem se samo vidi poseta inopartnera iz Ukrajine. Sakrili su dve stranice dokumenta u kojem se kaže da je prisutan bio Dementijev i izvesni Jeličić iz „Krušika“, kao i Slavica Milošević Gračanin. Tražene su minobacačke mine, a krajnji korisnik je „Natan“ iz Poljske - objasnio je Vučić i pokazao ostatak sadržaja dokumenta.

Vučić je, pokazujući i druge dokumente, rekao da su ovi ljudi „u vezi s kompanijom mame lažnog uzbunjivača i u vezi s Petrom Crnogorcem“.

foto: EPA

- Ugovor i dozvola Ministarstva trgovine firmi „Tehnoremont“... Tu je i izvozna dozvola. S „Natanom“ iz Poljske, iz Varšave, zaključen je posao o prodaji mina. Uprkos činjenici da je sve čisto kao suza, oni napadaju. BIA je obavestila obaveštajne agencije Ruske Federacije da postoji mogućnost da se te mine reeksportuju za Ukrajinu. Zbog toga je na razgovoru u BIA bio vlasnik „Tehnoremonta“, gde mu je rečeno da se ne igra da izvozi u Ukrajinu i narušava odnose Srbije s Rusijom - naglasio je predsednik.

Sve po zakonu

Prema njegovim rečima, Srbija je uradila sve po zakonu i ništa nije izvezla u Ukrajinu.

- Sa osnovom sumnje da će doći do reeksporta, upozorili smo i one iz Srbije da ne obmanjuju nikoga. Đilas i Tepićeva imali su ceo dokument, ali ga nisu objavili jer nisu hteli da kažu koga je taj Ukrajinac predstavljao. Zašto to radite? Želite revolucije po Srbiji sa svojim lažima. Da li mislite da smo mi svi u državi kreteni, a vi mnogo pametni? Mislili ste da ne možemo da dokažemo da lažete? Srušite mene, ali nemojte da rušite Srbiju i od Rusije joj pravite neprijatelja - poručio je Aleksandar Vučić.

Razotkrivena veza

Podsetimo, Kurir je nedavno pisao da je majka „uzbunjivača“ iz valjevskog „Krušika“ Aleksandra Obradovića zaposlena u firmi Petra Crnogorca, vlasnika CPR „Impeks“ i „Tehnoremonta“. Te firme su direktni konkurenti preduzeću GIM, koje Obradović napada tvrdnjama da je u povlašćenom položaju.

Uoči susreta s Putinom SAVEST MI JE ČISTA KAO SUZA

foto: EPA

Vučić je rekao i da se priprema za sastanak s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom 4. decembra u Sočiju:

- Putina smatram iskrenim prijateljem Srbije, ja sam predsednik Srbije i moj posao je da štitim interese Srbije. Rusija ne samo da nema nijedan razlog, već može da bude ponosna na saradnju i prijateljstvo sa Srbijom, a želim da verujem, i Rusije prema Srbiji. U svakom pogledu smo bliski. Ako je bilo šta potrebno da objašnjavam, ja od toga ne bežim, savest mi je čista kao suza.

Analiza Boška Jakšića AFERU „KRUŠIK“ PLASIRALI RUSI?

foto: Zorana Jevtić

Spoljnopolitički analitičar Boško Jakšić kaže da je moguće da je afera „Krušik“ lansirana iz Rusije kako bi se poslala poruka da imaju kapacitet da destabilizuju vlasti u Srbiji.

- Otkrivanje ove afere je upozorenje Beogradu da ne preteruje suviše u tim vrstama poslova s Bliskim istokom i Amerikom. A onda, ako postavimo pitanje zašto je objavljena špijunska afera tako brzo, to je odgovor Beograda Moskvi. To je poruka: „I mi možemo da odgovorimo, da napravimo štetu ruskim interesima“ - ocenio je Jakšić.

Komentarišući uveravanja Aleksandra Vučića da ruski predsednik Vladimir Putin nije znao za špijunsku aferu, Jakšić kaže da je to moguće zato što je to deo rutine.

Kurir.rs/Ivana Kljajić Foto: Beta/Milan Obradović, Ana Paunković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track