I BUGARI KOČE SRBIJU NA PUTU KA EU: Odnosi dve zemlje ozbiljno zaoštreni posle ŠPIJUNSKE AFERE!
Foto: Shutterstock, screenshot

Napeto

I BUGARI KOČE SRBIJU NA PUTU KA EU: Odnosi dve zemlje ozbiljno zaoštreni posle ŠPIJUNSKE AFERE!

Politika -

Žestoko: Političari iz Sofije poručuju da se i ta država pita o našoj sudbini, kao i da su daleko ispred nas. Sagovornici Kurira kažu da ne treba očekivati dobročinstvo

Odnosi Srbije i Bugarske su ozbiljno zaoštreni nakon špijunske afere! Iz Bugarske čak stižu i pretnje da će Sofija blokirati Srbiju na putu ka EU.

foto: Stefan Jokić

Sve je počelo od izjave predsednika skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovana Drecuna, koji tvrdi da je Bugarska umešana u špijunsku aferu koja ovih dana potresa javnost.

Reč je o snimku na kojem su ruski obaveštajac i srpski oficir, koji razmenjuju podatke i novac.

Na ove optužbe juče je oštro odgovorio bivši ministar spoljnih poslova Bugarske i predsednik Atlantskog saveta Solomon Pasi, upozorivši Srbiju da još nije u poziciji da kritikuje bugarsku politiku. Pasi je naglasio da je prisustvo Bugarske u Srbiji neophodno zbog ruskog uticaja u toj zemlji.

Oštre poruke

- Moramo da budemo tamo. Najveći ruski špijunski centar nalazi se u Nišu, na 30 kilometara od Bugarske - istakao je Pasi, prenosi Nova.

Bivši šef bugarske diplomatije reagovao je na komentar srpskog ministra odbrane Aleksandra Vulina da Bugarska ume da dopusti da joj drugi biraju prijatelje i neprijatelje, a Srbija to ne dopušta.

Kako je napomenuo Pasi, Bugarska je članica NATO i EU, a uskoro će postati i deo Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj. - Bugarska je daleko ispred Srbije. Srbija još nije zemlja koja nas može ocenjivati. Oni nam, takoreći, još nisu dorasli. Međutim, to nas ne sprečava da održavamo dobre odnose. Takođe, apelujem na bugarsku obaveštajnu službu da bude veoma obazriva kada je reč o Srbiji i da poveća tamo svoje prisustvo, jer je to neophodno - izjavio je Pasi.

Slične poruke poslao je i bugarski evroposlanik i bivši ambasador u Severnoj Makedoniji Aleksandar Jordanov. On je zapretio da Srbija ne može da postane članica EU bez podrške Bugarske. - Osim toga, Srbija ne može da se pridruži EU bez članstva u NATO - tvrdi Jordanov.

Spustiti loptu

Bivši šef diplomatije SRJ Živadin Jovanović kaže za Kurir da nikada ne treba gubiti iz vida da se susedi bave obaveštajnim radom i propagandom. - Treba se uzeti u pamet. Ne treba očekivati dobročinstvo ni sa jedne strane, jer svako štiti sebe i svoje interese. I jedna i druga strana treba da spuste loptu. Nema sumnje da pojedine strukture u Bugarskoj sprovode politiku NATO prema Srbiji. Sigurno se bave i obaveštajnim radom i propagandom, i to nije prvi put.

Vladislav Jovanović NETRPELJIVOST PREMA SRBIJI

foto: Dragan Kadić

Bivši šef diplomatije SR Jugoslavije Vladislav Jovanović kaže za Kurir da ovakve izjave, poput izjave Jordanova, apsolutno treba registrovati, ali ne i iz njih izvlačiti konačan zaključak za odnose dve zemlje. - To je relativno niži činovnik u odnosu na centralnu vlast u Sofiji. On verovatno time iskazuje ličnu netrpeljivost prema Srbiji kao zaostatak iz ranije tradicije kada je Bugarska u ratnim sukobima više puta bila na suprotnim stranama. Ne bih rekao da izjava potpuno odgovara stavu i politici vlade u Sofiji, s kojom postoji bilateralna saradnja.

Diplomatski rat PROTEST PREKO SRPSKOG AMBASADORA

Na otkriće Drecuna da je u Srbiji aktivna velika mreža bugarskih obaveštajaca, reagovala je i bugarska ministarka Jekaterina Zaharijeva, koja je rekla da je optužba apsurdna i najavila da će zbog nje ambasador Srbije u Sofiji najverovatnije biti pozvan u ministarstvo inostranih poslova Bugarske. Kako je naglasila, ta izjava narušava dobre odnose dve zemlje.

Kurir.rs/ Silvija Slaming Foto: Shutterstock, screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track