O VAŽNIM STVARIMA NE GOVORIM TELEFONOM: Vučić otkrio o čemu priča PREKO ŽICE! Srbija na udaru CIA, FSB, BND...
Foto: Ana Paunković

Otvoreno!

O VAŽNIM STVARIMA NE GOVORIM TELEFONOM: Vučić otkrio o čemu priča PREKO ŽICE! Srbija na udaru CIA, FSB, BND...

Politika -

Ono što je veoma važno jeste da je takođe strahovito razgranata mreža obaveštajaca iz regionalnih zemalja. Telefon se koristi da biste govorili tehničke stvari, kazao je Vučić

Srbija je na udaru obaveštajnih službi najmoćnijih država na planeti, ali i agenata iz regiona. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da su pojačane aktivnosti američke službe CIA, ruskog FSB, nemačkog BND, francuskog DGSE i britanskog MI6. Priznao je i da ga brine ogromna regionalna obaveštajna ofanzivna aktivnost protiv interesa Srbije.

On je otkrio da prisluškuju i njega i da ozbiljne i strateške stvari ne govori telefonom. Kurir je, podsetimo, pre pet meseci pisao da je predsednik Srbije „pod prismotrom“, tj. da špijuni britanskog MI6 prate pozive, čitaju SMS, Vocap i Vajber poruke i povlače podatke s telefona. Nedugo zatim pisali smo da predsednika Srbije prisluškuju iz centra smeštenog u jednom auto-salonu u Skoplju.

Potvrđeno pisanje Kurira
Potvrđeno pisanje Kurirafoto: Kurir

Psihološki profil

- Ovde ima mnogo obaveštajaca koji pripadaju svim svetskim silama. Ono što je veoma važno jeste da je takođe strahovito razgranata mreža obaveštajaca iz regionalnih zemalja. Ozbiljne i strateške stvari ne govorim telefonom. A tehničke stvari sigurno slušaju. Telefon se koristi da biste govorili tehničke stvari, a ne ozbiljne, strateške i suštinske - rekao je Vučić.

Upitan da li neko pravi njegov analitički profil, radi na tome da ga oslabi ili iznervira, on je kazao da nije dovoljno važan, ali da nema sumnje da neko to radi. Time, kako je dodao, mogu da se bave mnogo ozbiljnije službe nego što su regionalne. - Neko bi morao da bude mnogo pametan da bi napravio psihološki profil - naveo je predsednik i istakao da naše službe rade veliki posao posvećeno.

- Srbija je nezavisna i suverena zemlja, posle mnogo decenija se tako ponaša. Mora da se poštuje red u zemlji u kojoj ste gost - rekao je Vučić u emisiji „Ćirilica“ na TV Hepi.

Potvrđeno pisanje Kurira
Potvrđeno pisanje Kurirafoto: Kurir

Odbrana države

Vučić, ocenjuju upućeni, ima visoku bezbednosnu kulturu i obrazovanje, jer time što štiti komunikaciju, zapravo brani državu i njene strateške interese. Osim na pitanje odnosa prema Rusiji i Zapadu i pokušaje da se Srbija privuče politički, ekonomski, vojno na jednu od ove dve strane, interesovanje agenata usmereno je i na rešavanje problema KiM. Član svetske Agencije šefova policije Marko Nicović tvrdi da se ovde tuku strane službe, na čijem oku je i srpski predsednik zbog dobrih odnosa s mnogim svetskim liderima: - Sve može da se „provali“, pozivi i poruke preko Vajbera i Vocapa mogu da se nadziru. Nepisano pravilo je da se telefonom komunicira kao da sve vidi i čuje treća osoba - neprijatelj. I dalje je najbezbednije da se poverljivi razgovori vode u gluvoj sobi, a tajni podaci prenose u četiri oka i(li) kurirski - preko osobe od poverenja, prema kojoj treba imati rezervu.

Ljuban Karan

STAKLENO ZVONO I ŠIFRE

foto: Screenshot

Bivši vojni obaveštajac Ljuban Karan kaže da su tehničke i tehnološke mogućnosti obaveštajnih službi u svetu takve da je stoprocentna zaštita gotovo nemoguća: - Predsednik ima visoku bezbednosnu kulturu i na taj način vodi računa o interesima države. Ali on nije pod staklenim zvonom, mora da komunicira sa ljudima, možda je za zaštitu u slučajevima kada treba preneti neki poverljiv podatak preporučljivo šifrovanje.

ŠTA KAŽU STRUČNJACI

- Poverljivi razgovori vode se u gluvoj sobi

- Tajni podaci prenose se u četiri oka

- Važne informacije prenose se kurirski - preko osobe od poverenja

Kurir.rs/ Biljana Bojić Foto: Ana Paunković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track