Najnovije vesti

NOVI PRITISAK NA PREDSEDNIKA SRBIJE! Amerikanci upozorili Vučića: Pazi šta radiš s Putinom!
Foto: AP/Jeff Roberson, Ana Paunković

nije lako

NOVI PRITISAK NA PREDSEDNIKA SRBIJE! Amerikanci upozorili Vučića: Pazi šta radiš s Putinom!

Politika
09:59h

Pentagon u frci... Ministarstvo odbrane SAD u izveštaju piše da je uticaj Rusije u Srbiji mnogo porastao i da naša vojska često vežba s Rusima. Nije slučajno da se ovo pojavljuje uoči novog susreta Vučića i Putina, ocenjuju sagovornici Kurira.

Američko ministarstvo odbrane je u svom izveštaju konstatovalo da su odnosi Srbije i Rusije znatno ojačali poslednjih godina, da naša vojska ima česte vežbe sa Rusima, a takođe detaljno navode i svu vojnu opremu koju smo kupili od Moskve. Sagovornici Kurira ocenjuju da nije nimalo slučajno što se ovaj američki izveštaj pojavljuje nekoliko dana uoči novog susreta predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa šefom Rusije Vladimirom Putinom u Sočiju!

foto: Profimedia

U izveštaju se navodi da je Srbija „na zapadnom Balkanu najpopustljivije okruženje kada je reč o ruskom uticaju“. Kako ističu, bilateralni odnosi Srbije i Rusije bili su na znatno nižem nivou pre dolaska na vlast SNS sa Vučićem na čelu 2012.

foto: Zorana Jevtić

Sve detaljno

- Nakon 2012. godine, SNS je preduzeo korake kako bi povećao vojnu saradnju sa Rusijom - navodi se u izveštaju, u koji je Radio Slobodna Evropa (RSE) imao uvid.

Pentagon ocenjuje da je ta saradnja rezultirala potpisivanjem ugovora o strateškoj saradnji u novembru 2013, kao i da jedino Srbija na zapadnom Balkanu ima potpisane ugovore o saradnji u oblasti bezbednosti. Naglašava se i da jedino Srbija učestvuje u zajedničkim vojnim vežbama sa Rusijom, najmanje dva puta godišnje od 2014. godine, kao i da blagonaklono gleda na pomoć prilikom nabavke vojne opreme. Zanimljivo je da se podseća da su proslava Dana Vojske Srbije i vojna parada pomereni 2014. kako bi Putin mogao da prisustvuje tom događaju.

Kada je reč o kupovini naoružanja i opreme, navodi se da je od 2012. jedino Srbija na zapadnom Balkanu nabavljala rusko naoružanje i opremu, čiji iznos premašuje milion dolara. Detaljno se navode sve kupovine, među kojima je i nabavka 2016. dva helikoptera „mi-17“, vrednih 25 miliona dolara.

Biraju tajming

Spoljnopolitički analitičar Boško Jakšić ocenjuje da SAD pažljivo biraju tajming, te da sada upozoravaju Vučića pred put u Rusiju. Smatra da proamerički mediji nimalo slučajno ponovo aktuelizuju izveštaj SAD iz maja kako bi podsetili na stav SAD. Kako kaže, ovo je upozorenje i poruka Beogradu: „Pazite šta radite!“

foto: Zorana Jevtić

- Zabrinjava ih dolazak protivraketnog sistema S-400, kao i nabavka raketnih sistema „Pancir“. Srbija je 2007. proglasila vojnu neutralnost, sarađuje sa Istokom i Zapadom, ali statistika kaže da po broju vežbi više sarađuje sa NATO. Istok i Zapad tolerišu tu samoproklamovanu vojnu neutralnost, ali upozoravaju kada misle da je narušen balans neutralnosti. Takva upozorenja dobijali smo i iz Moskve.

Aleksandar Vulin

MOŽEMO I SA ISTOKOM I SA ZAPADOM

Ministar odbrane Aleksandar Vulin kaže za Kurir da je pre dolaska Vučića na vlast naša vojska smanjivana i ponižavana, a vojna neutralnost se tumačila kao nesaradnja i neprijateljstvo prema Rusiji:

foto: Beta

- Vučić je i kao ministar odbrane i kao predsednik Vlade, sada kao predsednik Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije, dosledno uspostavio i izjednačio naše odnose i sa Istokom i sa Zapadom, ali i beskompromisno štitio naš narod od izazova i pretnji, odakle god da su dolazili. Naša vojna neutralnost nije prepreka za saradnju, ostavlja nam prostor za saradnju sa Istokom i sa Zapadom.

Kurir.rs/ Kristina Vasković Foto: AP/Jeff Roberson, Ana Paunković

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...