PUČ U DEMOKRATSKOJ STRANCI: Đilas preuzima DS na silu, sednicu Glavnog odbora napustila većina odbornika
Foto: Tanjug/Tara Radovanović

skup vrha DEMOKRATA

PUČ U DEMOKRATSKOJ STRANCI: Đilas preuzima DS na silu, sednicu Glavnog odbora napustila većina odbornika

Politika -

BEOGRAD - Jedan deo članova Glavnog odbora Demokratske stranke napustio je danas sednicu, a funkcioner te stranke Branislav Lečić, koji je među onima koji su izašli, rekao je novinarima da veruje da rukovodstvo stranke sada nema kvorum za odlučivanje.

On je rekao da je tražio reč, ali da je nije dobio, što se prvi put dogodilo u DS i ocenio da DS odlazi od svoje suštine.

foto: Tanjug/Tara Radovanović

"Mislim da će ovo ostaviti ozbiljne posledice na funkcionisanje DS zato što je nemoguće da iz DS nestane demokratije, jer onog trenutka kada se to desi, mislim da smo popuno poraženi u celoj zemlji", istakao je Lečić.

Na pitanje kako komentariše obraćanje Nebojše Zelenovića, koji nije član DS, Lečić je rekao da bi to imalo smisla da je došlo do ujedninjenja DS, ali sada sa pozicije šefa druge političke stranke da raspravlja i utiče na politiku, uređe nje i finansije DS nije primereno.

Kako je rekao, to je samo jedan od razloga zbog kojih su članovi GO napustili sednicu, a reč je o nezadovoljstvu generalno zato što se demokratija u DS ukida.

foto: Tanjug/Tara Radovanović

Lečiću je zabranjeno da govori, a reč je potom data Nebojši Zelenoviću, predsedniku stranke Zajedno za Srbiju koji je pohvalio Zorana Lutovca.

Replicirao mu je Balša Božović rekavši da im lekcije drži neko čiji je predsednik Dragan Đilas opljačkao DS za pet miliona evra, a sada dolaze da upravljaju tom strankom.

Radoslav Milojičić Kena zatražio je utvrđivanje kvoruma i rekao da je Đilas obarajući Tadića tražio da se javnom prozivkom utvrđuje kvorum.

"Pad kvoruma bi značio raspisivanje vanredne skupštine na kojoj bi izgubio Lutovac i donela se odluka o izlasku na izbore. Zbog toga Đilas na silu bez kvoruma trenutno drži Glavni odbor Demokratske stranke", rekao je Kena.

foto: Tanjug/Tara Radovanović

Članovima GO obratio se i predsednik DS Zoran Lutovac koji je rekao da ako DS želi da vrati poverenje građana mora da počiva na solidarnosti, a ne na spletkarenju, te da moraju da otvore prostor onima koji su posvećeni stranci, a ne onima koji kalkulišu i mešetare.

foto: Tanjug/Tara Radovanović

Kao drugi korak u vraćanju poverenja u DS Lutovac je naveo da DS mora da pokaže da je stranka koja vraća svoje dugove i da će pokušati da dobije poverenje građana da se DS finansira samostalno i da ne zavisi ni od tajkuna ni od budžeta kako bi donosila ispravne odluke.

On je predložio da se formira Odbor za finansijsko upravljanje i kontrolu, koji bi se bavio finansijama, a činili bi ga ugledni članovi.

foto: Tanjug/Tara Radovanović

Sednicu GO DS napustuila jei najbliža saradnica Lutovca i šef informativne službe DS Biljana Maksimović, zbog čega je praktično dobila otkaz. Lutovac joj je, kako saznajemo, sms porukom napisao "zbogom".

Pored Lečića, sednicu su napustili i poslanici Aleksandra Jerkov, Radoslav Miličić, Balša Božović, nekadasnji ministar Slobodan Milosavljević...

(Kurir.rs/Tanjug)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track