NE PADA IVER DALEKO OD KLADE: Ovo je Sentin sin koji je hapsio u Jovanjici! Pokojni otac mu je čuvao Slobu Miloševića
Foto: Dado Đilas, Profimedia, Aleksandar Jovanović Cile

zadužen za suzbijanje narkomanije i krijumčarenje narkotika

NE PADA IVER DALEKO OD KLADE: Ovo je Sentin sin koji je hapsio u Jovanjici! Pokojni otac mu je čuvao Slobu Miloševića

Politika -

U Staroj Pazovi policija je po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal, pronašla na najvećem poljoprivrednom dobru za uzgoj organske hrane „Jovanjica“ laboratoriju za proizvodnju marihuane u veštačkim uslovima i zaplenila više od četiri i po tone osušene i sirove marihuane.

Zbog sumnje da je vođa organizovane kriminalne grupe koja se bavila uzgojem marihuane, uhapšen je vlasnik zemljišta i kompanije u Staroj Pazovi Predrag Koluvija. On se do nedavno često pojavljivao u javnosti. Međutim, nije govorio o uzgajanju marihuane, već o organskoj hrani, a policija je pronašla gotovo 650 kilograma marihuane spremne za prodaju.

Kako prenose beogradski mediji, ovom akcijom je rukovodio je načelnik odeljenja za suzbijanje narkomanije i krijumčarenje narkotika, poznatijeg kao Četvrtog odeljenje, Slobodan Milenković, sin pokojnog Sente Milenkovića. Senta je bio najpoznatiji srpski telohranitelj i policijski general, desna ruka bivšeg predsednika Slobodana Miloševića.

Slobodan Milenković
Slobodan Milenkovićfoto: Aleksandar Jovanović

Milenkovićev naslednik na današnjoj funkciji je od 2016. godine, na koju je postavljen nekoliko meseci posle očeve smrti. Otad je učestvovao u brojnim akcijama zaplene droge i prekidanja lanaca narkotika. Slobodan je zaslužan za odlučnu borbu protiv narkotika, što je rezultiralo zaplenom velikih količina droge i njeno sklanjanje s ulica, kao i hapšenjem vodećih narko-dilera u Beogradu u poslednje tri godine otkako je na čelu odeljenja.

Ko je bio Senta?

Policijski general u penziji, Senta, punih 11 godina je bio Miloševićev prvi pratilac i njegova verna senka. Senta nije bio samo čuvar, već i šofer.

Vozio je šefa i 7. marta 1992. u "tojoti karini 2", kad je na njih u Ulici vojvode Putnika, iz suprotnog smera naletelo drugo vozilo. Skrenuo je i udario u betonski zid.

Milošević je primljen na VMA, ukazana mu je medicinska pomoć i pušten je na kućno lečenje, zbog lakšeg potresa mozga, zbog čega i nije otišao na pregovore u Brisel. Kasnije su se pojavile priče da je Senta sve iscenirao kako bi poštedeo šefa od neprijateljske diplomatije EU.

Slobodan Milošević
Slobodan Miloševićfoto: EPA/Saša Stanković

Ova epizoda dobrodošla je studentima u zimskom protestu 1996/97. da se našale i pokažu da, osim što ima onih što čuvaju i voze predsednika, ima ko i da mu piše.

Na transparentima su ispisali: "Slobo, ne menjaj vozača" i "Senta, majstore".

U toku svog angažmana kao Miloševićev telohranitelj, Senta je bio čuvar Marka Miloševića i Slobin lični vozač. A koliko je Milošević bio oduševljen Milenkovićem najbolje govori Miloševićeva rečenica koju su svi mediji često navodili: "Od ovog čoveka neću se odvajati do kraja života".

Sentina brza smrt

Gotovo dva meseca Senta Milenković se borio s bolešću, teškom upalom pluća i svinjskim gripom, kako su tvrdili mediji. Priman je u bolnicu, pa vraćan na kućno lečenje, potom je ponovo odlazio na celodnevnu brigu lekara u drugu bolnicu.

Senta Milenković
Senta Milenkovićfoto: Zorana Jevtić

Na aparatima za disanje bio je neko vreme. Preminuo je 28. februara 2016. godine, bez zvanične informacije o tačnom uzroku smrti.

Bio je snažan, bavio se sportom i imao jaku energiju

Mnogi prijatelji i poznanici Sente Milenkovića, znaju koliko je on voleo sport i rekreaciju. Vikendom bi kilometrima džogirao ili šetao, a jedna od najvećih ljubavi bili su džudo i tenis.

Oni koji su ga malo bolje poznavali, znali su i to da je živeo zdravo i uvek je bio pun energije. Stoga je vest o tome da njegov organizam nije uspeo da savlada bolest, iznenadila mnoge.

U životu nije voleo previše da govori pred novinarima, nije davao intervjue, a mnoge je zanimala istina koju je znao samo on.

U poslednjem intervjuu za Njuzvik demantovao je situaciju koja ga je, navodno, učinila poznatim. Naime, on je negirao da je na Gazimestanu tokom Miloševićevog govora, iza tadašnjeg predsednika Srbije, stajao s rukom na dršci pištolja.

(Kurir.rs/Telegraf)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track