BAZA ISLAMSKE DRŽAVE NA BALKANU JE KOSOVO: Sin muftije pozvao na džihad, Kurti je islamista koga podržava Zapad
Foto: Printscreen/ Youtube

profesor miroljub jevtić o terorizmu

BAZA ISLAMSKE DRŽAVE NA BALKANU JE KOSOVO: Sin muftije pozvao na džihad, Kurti je islamista koga podržava Zapad

Politika -

BEOGRAD - Profesor Fakulteta političkih nauka Miroljub Jevtić izjavio je da je prava adresa problema takozvane Islamske države na Balkanu Kosovo, a ne BiH, kako je rekao francuski predsednik Emanuel Makron.

Jevtić je u intervjuu za portal Sputnjik rekao da je Islamska zajednica u BiH osudila ID, dok je Islamska zajednica sa KIM, jedina sa ovih prostora pozvala na džihad u Siriji na strani ID.

Prema njegovim rečima, proporcionalno broju stanovnika, sa Kosova u Siriju odlazi najveći broj ljudi, iako nema preciznih podataka o tome koliko ih je regrutovano u redovima ID.

Ilustracija
Ilustracijafoto: AP

"Sin muftije kosovskog pozvao je na džihad i tako dao primer koji drugi treba da slede. U ovom momentu, iako se mnogo priča o tome, teško da mogu da postoje ozbiljni trening centri na KiM, s obzirom na to da je taj deo Balkana premrežen američkim i zapadnim obaveštajnim službama", rekao je Jevtić.

On dodaje i da je lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti "izraziti islamista kojeg podržava Zapad", kao i da Kurti samo otvorenije govori ono što ostali misle.

"Celokupna islamska, muslimanska, albanska populacija iz Severne Makedonije, Albanije i sa Kosmeta zalaže se za jednu albansku državu koja bi bila etapa dok se ne bi ujedinili sa ostalim muslimanima, ali su protiv te priče albanski hrišćani, o kojima se malo priča", zaključio je Jevtić.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track