EKSKLUZIVNO! KURIR DOŠAO U POSED ISTORIJSKOG DOKUMENTA! Milošević: Ako sam KRAO, bilo je to za Srbiju
Foto: EPA/Robert Rajtić

Bizarno: Slobino pismo iz CZ

EKSKLUZIVNO! KURIR DOŠAO U POSED ISTORIJSKOG DOKUMENTA! Milošević: Ako sam KRAO, bilo je to za Srbiju

Politika -

Pismo: Bivši predsednik, u odgovoru na optužbe da je podstrekivao funkcionere da nezakonito pribavljaju drugima korist, kaže da su ti drugi bili država i narod, odbrana i bezbednost zemlje i privrede

Nekadašnji predsednik SRJ Slobodan Milošević lično je 2. aprila 2001. napisao istražnom sudiji Okružnog suda žalbu na rešenje o pritvoru zbog optužbi da je zloupotrebio službeni položaj, čiji sadržaj Kurir ekskluzivno objavljuje. Milošević je, posle višednevnog odbijanja da se odazove sudskom pozivu zbog zloupotrebe službenog položaja, uhapšen u državnoj vili na Dedinju 1. aprila 2001.

foto: Dokument, Kurir

U žalbi Milošević navodi da u rešenju o sprovođenju istrage piše da je najviše funkcionere i potpredsednike Savezne vlade Nikolu Šainovića, zaduženog za privredu, i Jovana Zebića, zaduženog za finansije, kao i direktora Carine Mihalja Kertesa, podstrekivao da nezakonito pribavljaju drugima korist i to „od 1994. pa do 5. 10. 2000. godine“.

foto: Dokument, Kurir

Evo gde su pare - Ti „drugi“, u čiju se korist radilo sve ovo vreme, isključivo su naša država i narod, odbrana i bezbednost naše zemlje i naša privreda. Na saslušanju kod istražnog sudije, u prisustvu okružnog javnog tužioca i svog branioca, verujem da sam objasnio da su se razgovori kod mene, u svojstvu predsednika Srbije, sa državnim funkcionerima koji pokrivaju ekonomski sektor Savezne vlade odnosili na potrebu podrške ekonomskim zadacima Srbije, u vreme početka sprovođenja antiinflacionog programa 1994, a ne na bilo kakva „nagovaranja“ i zloupotrebu službenog položaja - navodi Milošević.

foto: Dokument, Kurir

On je pisao da su ti zvanični razgovori bili „odgovorno razmatranje najvažnijih pitanja za opstanak zemlje u uslovima totalnog embarga i rata preko Drine, u kom smo pomagali svoj narod“. - Što se tiče sredstava trošenih za oružje, municiju i ostale potrebe Vojske Republike Srpske i Republike Srpske Krajine, ti se izdaci nisu mogli iz razloga državnih interesa, kao državna tajna, prikazivati u Zakonu o budžetu, koji je javni dokument. Isto se odnosi i na izdatke za opremanje snaga bezbednosti i posebno specijalnih antiterorističkih snaga „od igle do lokomotive“ - od lakog naoružanja i opreme do helikoptera i ostalih sredstava koja i danas stoje tu gde su - piše Milošević i dodaje da „rešenje o pokretanju istrage odaje utisak da se neko, i to u ovom slučaju šef države, bavio nagovaranjem najviših funkcionera da nešto ukradu ili potroše za lične stvari“.

foto: Zorana Jevtić

Ništa nisam ukrao - Što se tiče novca za SPS, želim da skrenem pažnju na notornu činjenicu da su i Nikola Šainović, i Dušan Matković, i Mihalj Kertes i drugi, kao visoki funkcioneri partije, prikupljali novac za partiju i da mi nije poznato da su ti ljudi bilo šta ukrali ili proneverili. Naprotiv, verujem da nisu - navodi bivši predsednik, kao i da se on „nije bavio pitanjima partijskih finansija“.

- Istovremeno, naglašavam da nikad nisam ni koristio nijedan dinar, niti jedno materijalno sredstvo partije, niti bilo koje vozilo partije. Nikada, ni direktno, ni preko nekog drugog lica, nisam primio nikakav novac za moje lične potrebe. Osim plate, sve vreme na funkciji predsednika Republike Srbije i predsednika SRJ, drugih primanja nisam imao - istakao je Milošević.

Milošević o pritvoru DIKTIRAN JE DATUM MOG HAPŠENJA Milošević u žalbi navodi da je sudski postupak protiv njega montiran po nalogu nove vlasti, kao bi se „ukaljao“, posebno jer se suprotstavio svetskim moćnicima. On ističe da je poseban način da se on omalovaži i rešenje o određivanju pritvora da ne bi pobegao ili uticao na svedoke.

- I drugi okrivljeni mogu da utiču na svedoke, pa nisu u pritvoru - što im i ne želim. Uhapšen sam, dakle, samo ja i to u tačno preciziranom roku - 31. mart, koji je diktiran iz prestonica sile koje su izvršile agresiju na našu zemlju - što ni za koga nije tajna, jer je mesecima taj datum bio fiksiran i u njihovim izjavama, i u našoj i u njihovoj štampi - kaže Milošević.

Nikola Šainović I HAG NAM ČEŠLJAO FINANSIJE, NIŠTA NISU NAŠLI

Nikola Šainović, bivši premijer Srbije i potpredsednik Vlade Jugoslavije, kaže da je pomenuta Miloševićeva žalba bila proceduralna i da se po njoj nije postupalo jer je isporučen Hagu.

- Kada sam bio potpredsednik stranke bavio sam se i finansijama stranke, ali mi smo čisti, nema ničega čega bih se stideo. Uostalom, Hag je imao finansijsku istragu, i protiv Miloševića i protiv mene, vodio ju je norveški ekspert, ali ništa nisu našli, pa su odustali - kaže Šainović za Kurir.

foto: Nemanja Nikolić

Istorijat

Slobodan Milošević je uhapšen 1. aprila 2001.

Uhapšen je zbog sumnje za zlupotrebu službenog položaja

Hapšenje je započeto 30. marta, a okončano dva dana kasnije

Hapšenju su prethodili sedmočasovni pregovori o predaji

Danima su pristalice SPS i JUL čuvale stražu ispred kuće u kojoj je boravio

Vlada Srbije je 28. juna 2001. donela uredbu o izručenju Miloševića Tribunalu u Hagu

Prvobitnoj optužnici za ratne zločine na Kosovu dodat je i genocid u Bosni i ratni zločini u Hrvatskoj

Preminuo u pritvoru Tribunala 2006.

foto: Kurir

Ne propustite

DANAS POKLON! UNIVERZALNI NOŽIĆ ZA TANKO SEČENJE I LJUŠĆENJE: Ovo je neophodno u svakoj kuhinji!

Svi čitaoci dnevnih novina Kurir danas će na poklon dobiti Univerzalni nožić za tanko sečenje i ljušćenje!

Napravljen je od metala, što ga čini kvalitetnim u dugotrajnim.

Sečivo je nalik žiletu, tako da sa lakoćom seče tvrde sireve, renda čokoladu i secka druge namirnice na trakice i ljušti voće i povrće.

Čitajte Kurir, jer uvek dobijate više!

foto: Kurir

Kurir.rs/ Katarina Blagović Foto: EPA/Robert Rajtić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja