ovo su novi helikopteri vojske srbije

VUČIĆ IZ BATAJNICE, OVO SU LETEĆI TENKOVI: Ne bih mogao ni da uđem unutra a kamoli da upravljam HVALA VAM KURIR TV

Politika -

Ja razumem zašto me mrze moji politički protivnici, ja sam uradio sve ono što oni ne bi mogli za 100 godina. Oni 10 godina da trče ne bi mogli da obiđu sve fabrike koje sam ja otvorio, a meni bi doduše, koji mnogo brže trčim, trebalo 10 godina da obiđem sve fabrike koje su zatvorili - rekao je Vučić

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas prezentaciji novih helikoptera kojima je opremljena Vojska Srbije.

Prezentacija helikoptera Mi-35, H-145M i Mi-17 počela je u 10 časova na aerodromu "Pukovnik Milenko Pavlović" u Batajnici.

foto: TV Kurir Printscreen

- Hvala vam na posvećenosti, svima vama. Ja da me unosite ne bih mogao da uđem unutra a kamoli da upravljam - rekao je Vučić obraćajući se pilotima uz želje za puno uspeha u budućem radu i upravljanju novim letelicama.

Predsednik je međutim malo kasnije seo za komande jedne od letelica i ušao u unutrašnjost.

- Čestitam Vojsci Srbije, čestitam građanima Srbije! Ovo nikad nismo imali! Kupili smo najbolje jurišne... borbene helikoptere, kojima u svetu, kažu, nema premca... To je MI-35, hvala ruskim prijateljima koji nam pomažu da ih sklopimo, videli ste ih naoružane, nenaoružane, mogu da nose i vedra vode da bi učestvovali u gašenju požara... mogu da služe za desantne, diverzantske akcije... Vučić je podsetio i da ih ne zovu za džaba đavolje kočije, ali da one to nisu u našem slučaju jer su one čuvari našeg neba.

Odgovarajući na pitanja novinara koliko je sve ovo koštalo, Vučić je odgovorio da po ugovoru ne sme cifra da se iznese ali je blizu onoj datoj za Erbasove helikoptere, te da je po komadu ovih 7 helikoptera koštalo je između 10 i 20 miliona evra, nešto sa PDV nešto bez. Vučić je dodao i da smo dobili značajne popuste.

1 / 7 Foto: Tanjug/Tanja Valič

- Helikopteri su skupe i ozbiljne mašine sa naoružanjem - rekao je Vučić dodajući da lete obično u paru i pokrivaju dve strane i imaju veliku oružanu moć, te da su važno oruđe za transport ljudstva i oružja, a mogu i da nanesu veliku štetu neprijatelju.

1 / 8 Foto: Kurir TV

Odgovarajući na pitanje kako komentariše pojavljivanje snimka na društvenim mrežama na kojem se čuje "Posmrtni marš" a vidi podrška njegovih pristalica, on je zastao i nasmešio se i potom rekao neka "oni rade svoj posao, a evo šta ostaje iza njega - putevi, veće plate i penzije, realno veće..."

- Ja razumem zašto me mrze moji politički protivnici, ja sam uradio sve ono što oni ne bi mogli za 100 godina. Oni 10 godina da trče ne bi mogli da obiđu sve fabrike koje sam ja otvorio, a meni bi doduše koji mnogo brže trčim trebalo 10 godina da obiđem sve fabrike koje su zatvorili - rekao je Vučić.

Kad je reč o izjavi Aljbina Kurtija i pitanju Račka, Vučić je odgovorio da je Kurti vređao njegovu maloletnu ćerku pa se još pita kako ću da mu odgovorim... Tog velikog junaka što žensku decu vređa pa još ne zna kako bi taj susret izgledao, kao i da neće Kurti određivati ko će iz Beograda sedeti preko puta njega za stolom.

Vučić je dodao da su Albanci decenijama u mnogim stvarima bili ispred nas jer su njihovi nacionalni interesi uvek bili ispred partijskih jer su oni svi složni kad treba odbraniti svoje nacionalne interese za razliku od Srba. Vučić je ponovio i da njegov brat Andrej nikada nije dobio nikakav poziv od osumnjičenog Koluvije u slučaju Jovanjica.

Vučić je na kraju još jednom čestitao Vojsci Srbije i pilotima, poželeo im da čuvaju naše nebo, zemlju i reke, te da imaju manjak posla i samo vežbe i obuku. Za sebe je rekao da je ponosan što je vrhovni komandant vojske u trenutku kada je ona opremljenija nego ikad.

1 / 43 Foto: TV Kurir Printscreen

Podsetimo, Rusija je helikoptere koje ste danas videli isporučila dva dana pre sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Rusije Vladimira Putina u Sočiju, iako je ranije bilo najavljeno da će novi helikopteri stići tek u prvom kvartalu 2020.

Podsećanja radi, četiri nova helikoptera Mi-35M, koje je Srbija kupila od Rusije, stigla su našu zemlju na aerodrom "Pukovnik Milenko Pavlović" u Batajnici i to pre predviđenog roka, objavio je Sputnjik 2. decembra.

U pitanju je tip helikoptera koji do sada nije bio u jedinicama Vojske Srbije, a helikoptere je isporučila ruska kompanija "Rostvertol" iz Rostova na Donu.

Helikopter Mi-35M je nastao na bazi ruskog borbenog helikoptera Mi-24VM "krokodil" i predstavnik je sovjetske koncepcije jurišnog borbenog helikoptera.

To je oklopljeni i snažno naoružan helikopter, koji se više oslanja na veliku brzinu, nego na svoje manevarske sposobnosti.

Visoke borbene karakteristike ogledaju se i u maksimalnoj brzini od 310 kilometara na čas i operativnoj visini od 5.400 metara, kao i doletu do 460 kilometara, a sa dopunskim rezervoarima goriva to može da bude i do 1.085 kilometara.

foto: TV Kurir Printscreen

Pored vatrene podrške trupama na zemlji, ovaj helikopter može da služi za specijalni desant - u transportnoj kabini prevozi do osam vojnika s punom opremom i ličnim naoružanjem, kao i za transport naoružanja i opreme ili medicinsku evakuaciju ranjenika sa linije fronta.

Helikopter poseduje oklop koji štiti kako posadu, tako i vitalne delove helikoptera.

Takođe, helikopter je za zaštitu od vođenih raketa opremljen sistemima za pasivnu i aktivnu samozaštitu, a rezervoari za gorivo obloženi su materijalom koji sprečava curenje goriva i eksploziju pri pogotku.

Mi-35M poseduje poslednju generaciju avionike i napadno-navigacijskog sistema, optoelektronski nišanski sistem, kao i sisteme samozaštite koji obezbeđuju borbenu upotrebu helikoptera u povoljnim i srednje složenim meteo-uslovima, danju i noću.

foto: Kurir TV

Od naoružanja na helikopteru je u obrtnoj kupoli ugrađen top kalibra 23 milimetra i uvezan je sa sistemom za upravljanje vatrom.

Na svakom krilu može nositi širok dijapazon naoružanja uključujući dodatne topove 23 milimetra, nevođene rakete 80 milimetara i protivoklopne vođene rakete "Ataka" dometa šest do osam kilometara zavisno od varijante.

Za Srbiju su u oktobru, kako su preneli mediji, stigla još tri nova ruska helikoptera Mi-17-V5 za RV i PVO Vojske Srbije, tako da je našoj zemlji isporučeno ukupno pet tih vojno-transportnih helikoptera.

Od pet helikoptera, dva su bila dopremljena Srbiji 2016. godine za RV i PVO.

Najavljeno je bilo da će nova tri Mi-17V-5, kao i prethodna dva, biti predata 890. mešovitoj helikopterskoj eskadrili "Pegazi" na Batajnici.

Specijalizovani portal Tangosix ranije je objavio da je maksimalna nosivost helikoptera Mi-17 4.500 kilograma. Helikopter je dugačak 18,6 metara i visok 4,7 metara. Maksimalna masa na poletanju mu je 13.000 kilograma, a maksimalna brzina 262 kilometra na čas.

foto: TV Kurir Printscreen

Kapacitet mu je 36 putnika ili 24 padobranca ili 12 ranjenika.

Reč je o višenamenskim vojno-transportnim helikopterima. Akcenat je na naoružanju tako da novi helikopteri mogu izvršavati široki krug zadataka u uslovima realnih borbenih dejstava.

Pored transporta vojnika, različitog tereta - do četiri tone unutar trupa ili na spoljašnjem nosaču, obavljanja zadataka traganja i spasavanja (može da preveze 12 ranjenika na nosilima sa medicinskom pratnjom), patroliranja i izvidanja, novi helikopteri mogu da pružaju i vatrenu podršku našim snagama, uništavaju živu silu i tehniku protivnika na zemlji ili vodi.

Osnovno naoružanje helikoptera Mi-17V5 su četiri 20-cevna saćasta lansera B-8V-20 koji koriste nevodena raketna zrna S-8, kalibra 80 milimetara.

Mogu da nose i kontejner UPK-23-250 sa dvocevnim topom GŠ-23 kalibra 23 milimetara sa 250 granata i nevodene avio-bombe FAB-100.

Kada je reč o erabsovim helikopterima H145 M, u Srbiju je, prema nezvaničnim informacijama objavljenim u medijima, stiglo sedam letelica.

Srbiji, inače, treba da bude isporučeno devet helikoptera H145M, koji će biti namenjeni Ratnom vazduhoplovstvu i protivvazduhoplovnoj odbrani Vojske Srbije - pet helikopera i Helikopterskoj jedinici MUP-a Srbije - četiri. Ostalo je da se još isporuči po jedan helikopter za Vojsku i MUP.

foto: Kurir TV

Na vojni aerodrom "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović", preneli su mediji 29. novembra, sletela su još dva helikoptera H145M koji ulaze u sastav RV i PVO Vojske Srbije. To su bili treći i četvrti od pet letelica ovog tipa koji su za naše vojno vazduhoplovstvo naručeni decembra 2016. godine.

Prvi H145M, helikopter sa evidencijskim brojem 14501 namenjen za borbeno traganje i spasavanje, stigao je u Srbiju 12. juna 2019, a potom je 16. oktobra stigao i helikopter 14502 koji će, takođe, služiti za traganje i spasavanje.

Preostalo je bilo da se isporuče tri helikoptera u naoružanoj verziji sa sistemom za upravljanje vatrom HForce.

Njihov korisnik biće 119. mešovita helikopterska eskadrila "Zmajevi", 98. vazduhoplovne brigade koja je bazirana na aerodromu "Narednik-pilot Mihajlo Petrovic" u Nišu na kome je za smeštaj novih H145M izgrađen novi hangar gotovo identičan novom hangaru na Batajnici.

Tri srpska borbena H145M će najverovatnije imati domaće naoružanje i to sedmocevne saćaste lansere L80-07 nevodenih raketnih zrna S-8 kalibra 80 mm kao i kontejnere GH-78 sa mitraljezom M87 kalibra 12,7 milimetara ciji borbeni komplet iznosi 250 metaka.

Srpske letelice opremljene su takozvanim "fast rope" sistemom za brzi izlazak specijalnih snaga, visokoperformansnom kamerom, opremom za gašenje požara, balističkom zaštitom kao i sistemom za elektronske protivmere koji služi kao podrška najzahtevnijim operativnim zahtevima.

Sistem za upravljanje naoružanjem HForce, razvijen od strane "Airbus Helicopters", će omogućiti Srbiji da opremi i upotrebljava svoje letelice sa raznovrsnim setom nevodenog i vodenog naoružanja vazduh-zemlja i vazduh-vazduh.

Pored devet H145M helikoptera, Srbija je, takođe, narucila tri H215 helikoptera za Helikoptersku jedinicu MUP.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track