ZAVRŠENA SEDNICA GO SPS, DAČIĆ ODABRAO NOVE LJUDE: Uvedene nove funkcije i nova imena
Foto: Tanjug/ Filip Krainčanić

u sedištu Socijalističke partije Srbije

ZAVRŠENA SEDNICA GO SPS, DAČIĆ ODABRAO NOVE LJUDE: Uvedene nove funkcije i nova imena

Politika -

Socijalistička partija Srbije (SPS) na današnjoj sednici Glavnog odbora izabrala je Predsedništvo, Izvršni odbor i potpredsednike stranke, a prema rečima njenog lidera Ivice Dačića, reč je o organizacionoj pripremi za predstojeće parlamentarne, pokrajinske i lokalne izbore.

Na konferenciji za medije uočio početka sednice, Dačić je kazao da je cilj organizacione pripreme da na izbornim listama bude što više novih ljudi, ali i da se ostvari bolji rezultat nego ranije.

foto: Tanjug/ Filip Krainčanić

Dačić je naveo da će ubuduće svako od potpredsednika stranke biti zadužen za pojedini region u Srbiji, imaće svoje zadatke i cilj - koliki broj glasova treba da osvoji u tom regionu, a zatim će posle izbora biti još jedno preispitivanje funkcionera stranke.

Prema njegovim rečima, novi potpredsednik stranke, potpredsednik Narodne skupštine Đorđe Milićević, biće koordinator za zapadnu Srbiju, a od dosadašnjih potpredsednika - Dušan Bajatović biće zadužen za Vojvodinu, Aleksandar Antić za Beograd, Branko Ružić za centralnu Srbiju, a Novica Tončev za jugoistočnu Srbiju.

Osim njih, navodi Dačić, za politički sisem biće zadužen Žarko Obradović, za Forum žena Slavica Đukić Dejanović, a za programska pitanja istoričar Predrag Marković.

foto: Tanjug/ Filip Krainčanić

- U Glavni odbor biće uključeno, na osnovu predloga socijalističke omladine, jedan broj omladinaca. Takođe, do Nove godine predsedništvo Izvršnog odbora treba da napravi jednu kratku analizu stanja s predlogom šta treba dalje raditi kada je reč o priprema za izbore - rekao je Dačić.

Na današnjoj sednici analizirana je i aktuelna politička situacija u zemlji, kao i svi problemi s kojima se Srbija suočava, među kojima je i ponašanje Prištine.

foto: Tanjug/ Filip Krainčanić

Dačić je pre početka sednice rekao da SPS neće na narednim izborima imati zajedničku listu sa Srpskom naprednom strankom (SNS) i poručio da je zadovoljan rezultatima koje je njihova zajednička koalicija u proteklih sedam godina ostvarila, a što će biti osnova za njihovu buduću saradnju.

"Nastavićemo saradnju sa SNS-om, ali na izborima ćemo nastupati samostalno, odnosno u koaliciji s Jedinstvenom Srbijom Dragana Markovića Palme, nećemo imati zajedničku listu sa SNS-om, što je i normalno, jer smo do sada uvek išli odvojeno na izbore", rekao je Dačić novinarima.

On je pozitivno ocenio sve rezultate koje je SPS ostvarila u koaliciji sa SNS-om, dodajući da je za proteklih sedam godina napravljen veliki pomak kada je reč o spoljno-političkoj poziciji Srbije. Naveo je da se ojačana spoljno-politička pozicija Srbije može videti i u suretima predsednika Srbije Aleksandra Vučića s brojnim međunarodnim zvaničnicima.

foto: Tanjug/ Filip Krainčanić

Dačić je istakao da je Srbija, istovremeno, mnogo uradila i na jačanju svoje pozicije time što je stabilizovala finansijsku situaciju. Visoka stopa društvenog rasta, privlačenje stranih investicija, rast zaposlenosti i povećanje životnog standarda su, naveo je, ciljevu su sadašnje, ali i svake buduće politike.

Podsetimo, od 22. decembra prošle godine, kada je na Kongresu samo on dobio potvrdu predsedničkog mandata, ostatak rukovodstva je raspušten. Kurir je ranije pisao o situaciji u SPS, koja je lideru Dačiću poslužila da godinu dana partijom vlada sam, kao faraon. Pojedini saradnici su u takvoj taktici Dačića videli nameru da dodatno testira lojalnost svojih najbližih saradnika, jer mu i stranački statut ide naruku. Prema pravilima partije, predsednik odlučuje i o broju i o imenima svojih potpredsednika, kao i o svom zameniku.

SPS je osnovan 1990, a Dačić je na čelu te stranke od 2006. godine. Šef socijalista je postao nakon smrti dotadašnjeg lidera te partije Slobodana Miloševića.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track