Najnovije vesti

IZVEŠTAJ AGENCIJE ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE: Stefanović nije u sukobu interesa
Čista priča... Nebojša i Branko Stefanović, Foto: Marina Lopičić, Medija Centar Beograd

Rešenje

IZVEŠTAJ AGENCIJE ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE: Stefanović nije u sukobu interesa

Politika

Agencija za borbu protiv korupcije saopštila je juče da Nebojša Stefanović, ministar unutrašnjih poslova, nije u sukobu interesa zbog trgovine oružjem između državne firme „Krušik“ i privrednog društva GIM, a u koju je, navodno, umešan njegov otac Branko Stefanović.  

Nema uticaj

Agencija je zaključila da naoružanje koje je GIM kupovao od „Krušika“ ne predstavlja sukob interesa ministra Stefanovića, tj. da ne može da utiče na nepristrasno i nezavisno vršenje javne funkcije ministra, da ne postoji odnos zavisnosti koji funkcioner mora da izbegava pri vršenju javne funkcije, niti je u suprotnosti sa njegovom obavezom da stvara i održava poverenje građana u savesno i odgovorno vršenje javne funkcije. U ovom telu su utvrdili i da, kako je saopšteno, Branko Stefanović od osnivanja privrednog društva GIM d. o. o., 31. oktobra 1990, nije vlasnik ni zakonski zastupnik, niti je po bilo kom osnovu bio zaposlen ili angažovan u pomenutoj firmi. Ustanovljeno je i da Branko Stefanović nije bio ni osiguranik privrednog društva GIM.

Bez analize cena

Agencija je obavila prethodnu proveru ispunjenosti uslova za pokretanje postupka zbog povrede odredaba Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, a zbog navodne umešanosti Stefanovićevog oca u trgovinu oružjem između privrednog društva GIM i holding korporacije „Krušik“. - Imajući u vidu da je utvrđeno da ne postoji odnos zavisnosti koji bi ministar Nebojša Stefanović kao funkcioner trebalo da izbegava pri vršenju javne funkcije, Agencija nije istraživala, niti je analizirala formiranje cena naoružanja na tržištu - piše u saopštenju.

Istraga  

PODATKE SKUPLJALI PREKO GIM I APR

U postupku provere Agencija je pribavila informacije od privrednog društva GIM, Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja, Registra pravnih lica koja se bave prometom oružja, delova za oružje i municije, Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, kao i Agencije za privredne registre.

Kurir/ K. B. Foto: Marina Lopičić, Medija Centar Beograd

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...