KAKO SE RASIPAO NOVAC IZ GRADSKE KASE ŠAPCA: Zelenović nameštao poslove bez ugovora i tendera, delio milione iz budžeta!
Foto: Beta/Miloš Miškov

Bahato

KAKO SE RASIPAO NOVAC IZ GRADSKE KASE ŠAPCA: Zelenović nameštao poslove bez ugovora i tendera, delio milione iz budžeta!

Politika -

Jedan od lidera Saveza za Srbiju i prvi čovek Šapca Nebojša Zelenović davao je šakom i kapom novac iz budžeta ovog grada: bez javnih nabavki, bez verodostojne dokumentacije i mnogo više od odobrene aproprijacije (propisom predviđenih budžetskih stavki), otkriva Kurir!

Na taj način je isplatio raznim firmama i agencijama stotine miliona dinara iz gradske kase.

foto: Zorana Jevtić

Lično potpisivao

Narodni poslanik SNS iz Šapca Boban Birmančević kaže za Kurir da je Zelenović šampion u mahinacijama sa gradskim budžetom. - On je optužen da nenamensko trošenje budžeta u iznosu od čak pet miliona evra, i to samo u 2015. godini. To je utvrdila Državna revizorska institucija, a na osnovu njihove prijave i dalje se vodi sudski proces. On je i, mimo zakona, svojim potpisom odobrio isplatu 297.389.000 dinara, koje nisu u skladu sa predviđenim aproprijacijama. Zatim je 89.741.000 dinara isplaćeno bez validne i verodostojne dokumentacije. Dalje, isplaćeno je 31.840.000 dinara bez zaključenih ugovora ili bilo kog drugog pisanog akta i pravnog dokumenta. I čak 42.585.000 dinara bez sprovođenja javnih nabavki, koje je po zakonu bio u obavezi raspisuje - otkriva Birmančević.

Iza ovih milionskih ugovora stoje Zelenovićevi odluka i potpis, a Birmančević kaže da je neophodno da se nadležni organi pozabave i firmama koje su na ovaj način primale novac od Gradske uprave Šabac.

foto: Screenshot

Sumnjive veze

- To se nije desilo, trebalo je da se ustanove koje su to firme i agencije, da inspekcija i revizori uđu i u njih, da se utvrdi na osnovu čega su dobijali pare i kako je to urađeno bez validne dokumentacije. To povlači i dalju krivičnu odgovornost, a posebno je zanimljivo da se ispita veza gradonačelnika i osoba koje stoje iza firmi koje su dobijale novac iz gradske kase i da se sazna kako su se delila sredstva - kaže Birmančević.

Podsetimo, šabački gradonačelnik je prošle godine u drugostepenoj presudi Višeg suda već okrivljen za nenamensko trošenje novca, ali se žalio Apelacionom sudu, koji je slučaj vratio na Viši.

Pokušali smo i juče da stupimo u kontakt sa Zelenovićem povodom ovih navoda, ali on nije odgovarao na naše pozive.

Na optuženičkoj klupi

ĆUTAO U SUDU

Zelenović se juče, posle dva uspešno izbegnuta ročišta, pojavio pred sudskim većem Višeg suda u Šapcu, po tužbi DRI. On je u 12.15 sati došao sa dva advokata iz Beograda, koji su tražili da se radi vanredno veštačenje, što je sudsko veće odbilo, saznaje Kurir. Pošto nisu dostavili nikakve dokaze, osim što su se pozivali na zastarelost, suđenje je završeno, a izricanje presude se očekuje u narednih nekoliko dana, na šta on ima pravo žalbe. Prvi čovek Šapca je na optuženičkoj klupi sedeo nepunih pola sata, koliko je trajalo ročište, a sudije ga nisu pozvale na izjašnjenje.

Kurir.rs/ Silvija Slamnig Foto: Beta/Miloš Miškov

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track