VUČIĆ U POSETI ATINI: Srbija i Grčka jedna uz drugu kada je najteže, hvala na podršci teritorijalnom integritetu
Foto: Tanjug Printscreen

zvanična poseta

VUČIĆ U POSETI ATINI: Srbija i Grčka jedna uz drugu kada je najteže, hvala na podršci teritorijalnom integritetu

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je juče doputovao u zvaničnu posetu Grčkoj, sastao se danas s grčkim predsednikom Prokopisom Pavlopulosom.

Kako je prenela grčka televizija ERT, veliki broj građana se okupio kod trga Sintagma da pozdravi srpskog predsednika. Atina je okićena grčkim i srpskim zastavama.

Predsednik Grčke priredio je ispred predsedničke palate u Atini, svečani doček za predsednika Srbije. Pavlopulos je Vučića dočekao uz najviše državne počasti, crveni tepih, gardu i himne Srbije i Grčke.

Predsednik Srbije položio je venac na Spomenik neznanom junaku u glavnom gradu Grčke.

foto: Tanjug Printscreen

- Dragi prijatelju, Srbija i Grčka su bili prijatelji i danas su, a naš posao je da napravimo da budu još bolji u budućnosti. Imamo veoma dobre bilateralne odnose i ponovo smo pokrenuli povećanje trgovinske razmene, razmena usluga raste iz god u godinu, Srba turista je sve više u Grčkoj, ali i Grka u Srbiji. Srpski i grčki narod su vekovima delili zajedničku sudbinu. Srbija i Grčka na političkom planu se podržavaju i u svim međunarodnim organizacijama i institucijama i naša dva naroda bili su jedni uz druge uvek kada je bilo najteže. Mi se zahvaljujemo Grčkoj na podršci teritorijalnom integritetu Srbije i mi ćemo uvek podržavati teritorijalni integritet Grčke - kazao je Vučić i zahvalio se na podršci Grče Srbiji na evropskom putu.

On je rekao da je važno sprovesti reforme do kraja da bismo živeli u demokratiji i da je uveren da će EU imati razumevanja za Srbiju.

- Hvala što ste vodili računa o bliskosti Srbije i Grčke, ova poseta će dati novi impuls u našim dobrim odnosima. Potpisnici smo Konvencije o pravu mora i u skladu sa tim podržavaćemo integritet Grčke svuda, kao što smo to učinili i sa Kiprom, i ta pozicija je nepromenjena i u budućnosti - rekao je Vučić i najavio sastanak s grčim privrednicima.

Izarazio je zahvalnost Grčkoj na podršci evropskom putu Srbije, te dodao da mi znamo da imamo određene uslove koje drugi nisu imali, što je, u slučaju Srbije, između ostalog, i pitanje Kosova i Metohije.

Govoreći o podršci na putu ka EU, on je pomenuo i zamerke na vladavinu prava koje, kako je naveo, iznose oni koji dolaze iz zemalja u kojima je vladavina prava lošija nego u Srbiji.

- Ponekad nam govore o vladavini prava i predstavnici zemalja u kojima je vladavina prava i lošija nego u Srbiji, ali mi sprovodimo reforme zbog naših građana i želimo da ih izvedemo do kraja da bismo živeli u demokratiji, da bi imali efikasnije pravosuđe i da bi se osećali slobodno i da pripadaju društvu najboljih. I uveren sam da će EU imati razumevanja za Srbiju - rekao je Vučić.

Predsednik se zahvalio lično Pavlopulosu što je, kaže, tokom celog mandata vodio računa o interesima Srbije, o bliskosti Srbije i Grčke, te poručio da će ova njegova poseta, kao i poseta predsednika Grčke Beogradu 2017. godine samo dati novi impuls dobrim odnosima.

- Uvek možete da računate na našu podršku, kao i mi na vašu. Veliko vam hvala što ste mi objasnili vašu poziciju po pitanju poslednje krize koja je nastala u sporazumu Turske i Libije, Srbija će uvek podržavati stav Grčke - podvuka je predsednik Srbije.

Grčki šef države poželeo je dobrodošlicu srpskom predsedniku.

- Dragi prijatelju Aleksandre, sa osećanjima iskrene radosti vas dočekujem u Atini uzvraćajući vam toplo gostorpimstvo koje ste mi priredili u Beogradu pre dve godine. Uveren sam da će ova vaša poseta doprineti da odnosi naše dve zemlje budu još topliji i efikasniji, koji su inače izuzetni, ali imamo možemo da ih učinimo još boljim - rekao je grčki predsednik na početku obraćanja.

On je istakao da se odnosi Srbije i Grčke zasnivaju na dugom putu prijateljstva, zajedničkih borbi za slobodu i odnosi koji su vezani za zajedničko versko nasleđe.

- Naši odnosi su efikasni, imaju mnogo aspekata. Ostajem pri konstataciji da imamo značajne alate, da možemo još više da razvijemo naše odnose. Govorimo Deklaraciji o strateškoj saradnji koju ćete potpisati ovde - kazao je grčki predsednik.

- Želim da ostanem pri osnovnom pitanju, koje je značajno i za vas i za samu Grčku. Govorim o procesu učlanjena u EU vaše zemlje. Poznato je da ste učinili značajan napredak, mi Grci doprinosimo tom planu kao i ova poseta. Ova procedura se ne odnosi samo na Grčku, već na ceo region - kazao je grčki predsednik nakon sastanka s Vučićem.

On je izložio stav Grčke o proširenju EU.

- Grčka je više od 40 godina punopravni član Evropske unije i Evrozone i poznato je da smo mi svesnisvesni Evropljani, više od drugih. Razmišljamo o idealima onih koji su osnovali EU, o instituciji federalnog tipa, organizaciji, jer EU treba da igra planetarnu ulogu što se tiče podrške osnovnim principima humanizma, to su mir, osvnovna prava čoveka, demokratiji, pravosuđu i socijalnoj pravdi. Takvu Evropu želimo da izgradimo.

On kaže da su potrebne i druge države koje nisu članice EU u toj izgradnji, kao da i one imaju evropsku svest. On je naglasio da Grčka za region ima viziju o izgradnji jugoistočnog stuba EU.

- Treba da ostavimo iza nas Balkan ratova, konflikata i razlika i neslaganja. Ovo je istorisjki period koji nas je mnogo naučio, ali treba da gledamo napred.

foto: Tanjug Printscreen

- Zemlje koje žele da postanu članice treba da ispune određene uslove, a ja ću navesti samo dva vrlo značajna. Prvi je da pre učlanjenja pre ikakvih smanjenja ispuniti sve evropske standarde, a druge da budu rešena sva neslaganja, jer Eu ne može da bude prostor za rešavanja tih neslaganja. Srbija je otvorila mnoga poglavlja, vrlo je značajan vaš odgovor na evropske standarde i zato Grčka nastavlja u ovom pravcu evropske perspektive. Vi ste na visini zadatka, a mi smo tu da vas podržimo - rekao je Pavlopulos.

Kazao je i da je Grčka posvećena poštovanju međunarodnog prava. Takođe, osvrnuo se i na Tursku i njene odnose sa drugim zemljama, ali i na evropske standarde koje ona, kako je rekao, ne poštuje. On je kazao i da Grčka želi što brže rešenje kiparskog pitanja.

- Grčka će braniti svoje granice, teritorije. Zahvaljujem vam se na podršci oko Kipra, to je naše nacionalno pitanje. Želimo što brže mirno rešenje tog problema. Kiparsko pitanje ne može da se reši samo ako se podrazumeva da je kiparska republika federacija a ne konfederacija, ne mogu da postoje okupacione snage, to su stavovi Grčke, Kipra i Evrope. Mi smo spremni za jedno rešenje i želim još jednom da se zahvalim, mi podržavamo međunarodno pravo. Želim vam dobrodošlicu i verujem da će vaša poseti doprineti zbližavanju naših odnosa i da se ubrza procedura vašeg prijema u EU- istakao je Pavlopulos.

Atinski gradonačelnik Kostas Bakojani uručiće danas Vučiću Zlatnu medalju za zasluge grada Atine, nakon čega će predsednik Srbije imati sastanak s brojnim istaknutim grčkim privrednicima.

Drugog dana posete, u sredu, predsednik će se sastati s premijerom Grčke Kirjakosom Micotakisom, s kojim ga veže dugogodišnje poznanstvo, bliski lični i međupartijski odnosi, jer je on vođa konzervativne Nove demokratije, sestrinske partije Srpske napredne stranke u okviru Evropske narodne partije.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track