Najnovije vesti

VUČIĆ SA PAVLOPULOSOM: Bolje saobraćajno povezivanje Grčke i Srbije! Izgraditi bolju prugu kroz Severnu Makedoniju
Foto: PREDSEDNISTVO SRBIJE

Predsednik Srbije

VUČIĆ SA PAVLOPULOSOM: Bolje saobraćajno povezivanje Grčke i Srbije! Izgraditi bolju prugu kroz Severnu Makedoniju

Politika

ATINA - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa grčkim predsednikom Prokopisom Pavlopulosom o boljem saobraćajnom povezivanju dve zemlje u okviru inicijative "Pojas i put", o čemu će, kako je rekao novinarima, razgovarati sutra i sa premijerom Grčke Kirjakosom Micotakisom.

On je ukazao da Grčka ima odličnu prugu od Atine do Soluna, ali da je ostao deo od Soluna do Severne Makedonije.

"Pruga kroz Severnu Makedoniju je jednokolosečna, to bi moralo da se promeni. Mi moramo sve da promenimo i sve da izgradimo i spremni smo da uđemo u taj aranžman u okviru Pojasa i puta. Sa našim grčkim prijateljima smo razgovarali, jer mislimo da bi oni time dobili mnogo veći broj turista", rekao je predsednik.

Izgradnja brze pruge, kako je naveo, od Beograda do Niša kojom vozovi idu 200 kilometara na sat, zatim od Niša do granice sa Severnom Makedonijom gde idu 120 do 160 kilometara na sat, značila bi da se brže stiže na Halkidiki i do Soluna.

"Da ne pričam koliko je to značajno za tertetni saobraćaj i koliko toga bi moglo da se izvozi iz luke Pirej do Beograda, Budimpešte i Beča do čitave Centralne Evrope", istakao je on.

Vučić kaže i da je pre nekoliko dana o tome telefonom razgovarao i sa premijerom Severne Makedonije Zoranom Zajevom i da je i Severna Makedonija spremna da uđe u tu inicijativu.

foto: PREDSEDNISTVO SRBIJE

"Mi to moramo da uradimo zbog našeg investicionog plana, koji planiramo da predočimo i predložimo", naveo je Vučić.

Upitan kako Atina gleda na inicijativu "mali Šengen" sa Severnom Makedonijom i Albanijom, Vučić kaže da ne misli da se Grčka u to meša, jer je to tržište za njih malo.

"To je suviše malo za njih, oni imaju veće ciljeve, ali umeju da pokažu poštovanje i hvala im na tome", rekao je Vučić.

Govoreći o odnosu sa Grčkom, Vučić kaže da se Grci i Srbi tradicionalno vole, ali da bi sada trebalo da preduzmu i više od toga kako bi saradnja bila jos bolja.

"Srbi vole Grke, ne postoji nijedan narod u EU koji je popularniji u Srbiji od Grka i čini mise da ni na Zapadnom Balkanu niko u Grčkoj nije popularniji od Srba. Verujem da će ekonomska saradnja, razvijanje odnosa i pristup koji Grčka ima prema Kosovu doprineti učvršcivanju i snaženju odnosa i stvaranju novih veza između dve prijateljske i bratske zemlje", zaključio je Vučić.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Sastanak delegacija Republike Srbije i Republike Grčke predvođeni dvojicom predsednika.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...