RASCEP! DS NA KORAK OD IZLASKA IZ SAVEZA ZA SRBIJU: Deo demokrata bi da napusti SZS zbog Boškovih nasilnih nastupa!
Foto: Tanjug, Vladimir Šporčić

Fajront

RASCEP! DS NA KORAK OD IZLASKA IZ SAVEZA ZA SRBIJU: Deo demokrata bi da napusti SZS zbog Boškovih nasilnih nastupa!

Politika -

Ograđuju se: Neće da se ime njihove partije povezuje s nasiljem, vandalizmom i protivzakonitim upadima u državne institucije

Deo članstva Demokratske stranke želi da hitno napusti Savez za Srbiju (SZS) jer se osećaju izneverenim zbog nasilničkog ponašanja lidera Dveri i čelnika SZS Boška Obradovića, sa čijom politikom, kažu, nemaju ništa zajedničko!

Nakon pokušaja nasilnog i kolektivnog upada u Narodnu skupštinu demonstranata iz organizacije „1 od 5 miliona“ u Narodnu skupštinu Srbije, predvođenih Obradovićem, proteklog vikenda, demokrate su odlučne da stanu na put povezivanju DS sa SZS tako što će napustiti Savez.

Razlaz

Izvor iz vrha DS za Kurir otkriva da je odluka o izlasku iz SZS sve bliža, te je pitanje vremena kada će i formalno napustiti Savez. - SZS je bio na 20 odsto podrške prilikom osnivanja, sad je spao na samo 10 odsto. Ta brojka ukazuje da nešto ne funkcioniše kako treba.

Većina istaknutih članova DS je protiv daljeg članstva u Savezu zbog vandalskog ponašanja Obradovića, koji upada u institucije - navodi naš izvor, dodajući da očekuje da će se situacija razviti u smeru izlaska, jer lider Dveri nema nameru da se upristoji i usliši želje partnera iz SZS. Među prvima se oglasio šef poslaničke grupe demokrata u Narodnoj skupštini Srbije Balša Božović, koji je komentarisao fotografiju Obradovića, koji kopljem na kojem je zastava Srbije pokušava da provali vrata Skupštine Srbije.

- Od početka se mi nismo razumeli - napisao je Božović. Njegove reči podržala je i poslanica DS Nataša Vučković, koja mu je na poruku upućenu Obradoviću napisala „bravo“. Bivši predsednik DS i aktuelni član te partije Dragan Šutanovac za Kurir ističe da čvrsto stoji uz reči Balše Božovića. - Božović je sve to lepo objasnio, ja nemam šta da dodam - navodi Šutanovac.

Najotovoreniji i najglasniji  u kritikama  politike  Dveri... Balša Božović
Najotovoreniji i najglasniji u kritikama politike Dveri... Balša Božovićfoto: Zorana Jevtić

Verovali u izbore

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković ističe da je deo demokrata odlučan da napusti SZS jer ne podržavaju politiku nasilja. - Sasvim je normalno i politički neophodno da demokrate konačno izlaze iz senke nasilničkog delovanja Boška Obradovića. DS je uvek, od osnivanja, verovao u izbore kao proces nužan za smenu vlasti.

Na drugoj strani, Obradović svojim delovanjem dovodi u pitanje taj stav, to izvorno programsko i realpolitičko opredeljenje, zato deo DS s pravom protestuje i traži drugačiji kurs u opozicionom delanju - navodi analitičar.

Netrpeljivost POSLANICI DS NE PODNOSE BOŠKA

Obradović organizovao porodičnu šetnju u Čačku kao pandan prajdu, što je poslanik DS Goran Ješić nazvao potezom „malih fašista“. Lider Dveri optužio je bivše rukovodstvo DS da „svaki dan zabija klipove u točkove“, na šta mu je bivši predsednik DS Dragan Šutanovac odgovorio da DS nisu Dveri.

Poslanica DS Aleksandra Jerkov poručila je da DS neće dozvoliti da Obradović disciplinuje članove DS ni nametanje vrednosti antievropske stranke poput Dveri.

Kurir/Kristina Vasković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track